ГЕРБ ще мисли как Валери Симеонов да не оглави съвета за хората с увреждания

Вицепремиерът вече не е шеф на съвета по етническите и интеграционните въпроси

ГЕРБ ще мисли как Валери Симеонов да не оглави съвета за хората с увреждания

Ден след като на първо четене бе гласуван законът за хората с увреждания, регламентиращ създаването на национален съвет, който трябва да се оглави от ресорния вицепремиер, който пък е Валери Симеонов, ДПС и "Атака" се обявиха за промяна на тестовете.

От ГЕРБ пък казаха, че въпросът ще се обсъди между първо и второ четене. Според БСП проблемът не е, че ресорен вицепремиер ще оглави съвета, а че това е Валери Симеонов.

Протестите с искане на оставката на Валери Симеонов продължават, след като той обяви, че проектозаконът за хората с увреждания е "опит да се угоди на кресливи жени, които изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца". В последствие той опита да излезе от ситуация, обяснявайки, че не е изрод и вижда, че децата са "ненормални такива", а ден по-късно заяви, че се извинява, но по настояване на коалиционния съвет.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС обяви, че в сегашната ситуация предложението е скандално и между първо и второ четене ще направи предложение съветът да бъде оглавен от ресорния министър Бисер Петков. От думите му се разбра, че утре ДПС ще решава какви действия да предприеме, след като Симеонов отказва да подаде оставка.

Според социалиста Антон Кутев предложението звучи като виц, макар че идеята съветът да бъде оглавен от вицепремиер не е лоша, тъй като политиката за хората с увреждания не е само на едно министерство. Проблемът по думите му бил в човека. "Няма как Симеонов да не си подаде оставката. Рано или късно това ще се случи", обяви още Кутев. Попитан кой трябва да оглави съвета, той отвърна: "Това е работа на Борисов, все още той е премиер. Надявам се не за дълго".

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев от "Атака" каза, че въпросът е дискусионен, но в сегашната ситуация би било провокация към обществото, ако това предложение бъде прието.

Зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова от ГЕРБ обяви, че по време на обсъжданията не е имало критики от ресорните организации към предложението, а идеята е била съветът да се ръководи на ниво, по-високо от министър. Тя обяви, че не може да каже кой трябва да оглави новия орган, но допълни, че има обществено напрежение и че между първо и второ четене може да се мислят и обсъждат различни варианти.

На фона на целия този конфуз за управляващите, в четвъртък от Министерския съвет (МС) съобщиха, че Валери Симеонов губи друга своя формална позиция. Става въпрос за председателския му пост в в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Неговото място заема друг вицепремиер – Томислав Дончев, по предложение на премиера Бойко Борисов.

Мотиви за рокадата не се уточняват, но по всичко личи, че тя е свързана с ескалиралото обществено недоволство срещу Симеонов.

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. Той съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и неправителствените организации, представляващи малцинствата, добавят от МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?