За вярна служба

ГЕРБ ще награди членовете на този ВСС с повишения

А те ще могат да изберат новия главен прокурор

ВСС, снимка БГНЕС

Членовете на най-остро критикувания от Брюксел за порочната си кадрова практика Висш съдебен съвет ще бъдат наградени с повишаване в длъжност и ще получат възможност да изберат следващия главен прокурор, реши в петък парламентарната комисия по правни въпроси.

Промените гласят, че всички членове на настоящия ВСС, които са магистрати, ще се върнат на една позиция по-високо в системата след изтичането на мандата им на 3 октомври  Дотогава те ще имат 45 дни да постигнат консенсус и да поемат отговорността по избора на следващия ръководител на държавното обвинение.

И двете предложения за ключовите промени в Закона за съдебната власт дойдоха от Красимир Ципов (ГЕРБ). Правната комисия прие поправките при почти пълно отсъствие на депутатите от опозицията.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт, който Народното събрание прие на първо четене и сега обсъжда на второ, предвиждаше кариерният бонус да важи само за членовете на следващия състав на съдебния съвет.

Идеята на Министерството на правосъдието бе, че новите членове ще бъдат избрани в условия на много по-голяма прозрачност, а магистратите ще имат двойно по-голяма представителност при вота. Министерството предвиди бонуса с идеята да поощри качествени съдии и прокурори да се кандидатират за позициите. От Съюза на съдиите в България се обявиха против създаването на каквито и да е привилегии, но управляващите пренебрегнаха позицията на организацията.

Парламентарната група на ГЕРБ обаче отиде много по-далеч от министерството в раздаването на награди за ВСС. Изключването на настоящите членове на съвета от бонусите щяло да бъде много несправедливо, обясни Красимир Ципов, цитиран от сайта "Правен свят". Тази позиция зае и председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Висшият съдебен съвет се противопостави остро на идеята на правосъдното министерство с тезата, че изключването на сегашния състав от бонусите е дискриминация. ГЕРБ не могат да са недоволни от работата на ВСС през последните две години, след като на ключови позиции в съдебната система бяха назначени магистрати, спрягани за близки до управляващата партия. Достатъчно е да се споменат само Георги Колев (шеф на ВАС) и семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева (шеф на Софийския градски съд).

Промените гласят, че в срок от 1 месец от изтичането на мандата на изборните членове на ВСС, те ще бъдат назначени на позиции в съдебната система, които са с една степен по-високи от тези, които са заемали преди да влязат в съвета. Същите правила ще важат и за съдебните инспектори.

Срещу тази награда, управляващите предвидиха възможност отиващият си ВСС да избере наследника на Борис Велчев. Мандатът на сегашния главен прокурор изтича на 19 февруари 2013 г. Според сега действащите правила, процедурата по номиниране, обсъждане и избор трябваше да приключи в рамките на месец - от 19 декември до 19 януари. Министерството на правосъдието имаше намерение да увеличи срока за обсъждане на два месеца и тя да започне от 19 ноември. Мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври и той нямаше да има думата по този въпрос.

Депутатите от ГЕРБ обаче приеха предложението на Красимир Ципов и така следващият главен прокурор трябва да бъде избран най-късно до 19 ноември - 3 месеца преди изтичането на мандата на Борис Велчев. Процедурата по номиниране, обсъждане и гласуване обаче ще започне 6 месеца преди изтичането на мандата му или на 19 август. С това този ВСС получи шанс да избере в последните 45 дни от съществуването си новия главен обвинител, който ще изкара на поста 7 години.

От ГЕРБ аргументираха решението си с тезата, че така ВСС ще има повече време да обсъжда кандидатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?