ГЕРБ ще номинира Константин Пенчев за конституционен съдия

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение в сряда да номинира омбудсмана и експредседател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев за конституционен съдия, научи Mediapool от свои източници в парламента.

По-късно това бе потвърдено и от шефът на ПГ на партията Цветан Цветанов, който обясни, че "цялата група единодушно застава зад неговата номинация и, когато започне процедурата по съответното внасяне на документите за съответните кандидати, ние ще внесем това предложение".

Мандатът на му като обществен защитник изтича на 20 октомври, като неговото място ще бъде заето от Мая Манолова от БСП, която бе избрана с таен вот в края на юли със 129 гласа срещу 82 за Пенчев, който пък бе издигнат в последния момент от Реформаторския блок.

Както Mediapool писа, за евентуалната номинация на омбудсмана с изтичащ мандат за Конституционния съд (КС) се заговори неофициално още в началото на юли в контекста на предстоящия избор на Манолова за негов наследник, като своеобразна част от търсенето на широка подкрепа за конституционните промени.

Коментираните тогава мотиви бяха, че социалистката би се справила добре като обществен защитник, както и че този ход дава шанс конституционните промени, стартиращи съдебната реформа, да получат подкрепа на някаква част от червените депутати.

Цветанов обаче категорично отрече номинацията на Пенчев за КС да е плод на "такива сценарии, договорки, сделки". "Косьо Пенчев мисля, че е един достоен юрист, който спокойно може да бъде и конституционен съдия на България", обобщи депутатът от ГЕРБ.

До края на октомври в КС се овакантяват общо четири места, които трябва да бъдат запълнени с двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт.

Сред най-коментираните досега евентуални номинации от парламента бяха бившият зам.-председател на НС Екатерина Михайлова и председателят на ВАС Георги Колев. За най-вероятни избраници на президента Росен Плевнелиев пък се смятат експремиерът Филип Димитров и преподавателят по право в СУ "Св. Климент Охридски", председател на Арбитражния съд към БТПП и член на правния съвет към държавния глава доц. Кристиян Таков.

Като кандидат с най-сериозни шансове да влезе в КС от съдебната квота се смята председателят на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков. Той е съдия във Върховния касационен съд (ВКС), чийто ред е сега да излъчи свой представител в КС – негласно правило между съдиите във ВКС и ВАС, което досега винаги се е спазвало. Очаква се негов конкурент да е съдия Таня Райковска, която упорито бе налагана за шеф на ВКС миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?