ГЕРБ ще обяви кандидатите си за президент и вицепрезидент през май или юни

Цветанов: В момента все пак трябва да отдадем необходимото уважение към сегашния държавен глава

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

През май или юни ГЕРБ ще обяви кандидатурата си за президент, съобщи зам.-председателят на управляващата партия Цветан Цветанов в Хасково.

”Партия ГЕРБ ще си има свои кандидати за президент и вицепрезидент. Тези кандидати ще бъдат обявени през май - юни, защото в момента все пак трябва да отдадем необходимото уважение към сегашния президент”, заяви Цветанов, цитиран от ”Фокус”.

Той призова да не се забравя в какъв период Плевнелиев е бил президент.

”В период, в който имаше политическа нестабилност, политическа конфронтация и агресивност, която, повярвайте, беше губеща за всички – и партии, и общество, и държава. Два служебни кабинета дадоха възможността да се проведат избори. Последните предсрочни парламентарни през 2014 година дадоха тази устойчивост, която имаме днес”, посочи Цветанов, цитиран от Фокус.

По думите му президентските избори ще бъдат тема на реален разговор май месец.

”Мога да ви уверя, че кандидатите ни за президент и вицепрезидент ще бъдат най-добрите и ще получат широка обществена подкрепа не само от нашите структури, но ще бъдат добре възприети и от други политически формации и разбира се преди всичко от обществото, защото то е основният работодател при назначаването на президент и вицепрезидент. Ще се подготвим много добре”, посочи той.

Лидерът на партията Бойко Борисов досега не е обявявал дали ГЕРБ ще подкрепи Плевнелиев за втори мандат. По думите му ГЕРБ има пет възможности за кандидат за президент, като сред тях не е самият той.


Цветанов каза още, че отпадането на текстът от Закона за електронната идентификация, който предвиждаше въвеждане на чип в личните карти, по никакъв начин не трябва да се възприема като саботиране или спиране на електронното правителство и на електронното управление”.


”С какво може да спрем електронното управление, при положение че може на кредитни карти и други магнитни носители да бъдат слагани подобни електронни чипове и по този начин да се създаде възможност да се осигури тази услуга, която може да бъде предоставена на българските граждани. Това е част от развитието и съвременните технологии”, отбеляза Цветанов.

На въпрос дали с отпадането на текста той обявява вътрешна война на министър Бъчварова, той посочи, че това са спекулации и не води никакви войни с никого.

”Има една практика в преходните и заключителни разпоредби да се променят текстове в специалните закони. Законът на електронната идентификация е приет на второ четене в комисията, което означава, че предстои да влезе докладът за гледане в пленарна зала. Единствената промяна, която наложихме, е да отпадне Параграф 6 и 7, защото текстовете, които касаят личните документи, са свързани със специалния закон за личните документи за самоличност. Това е специален закон, който се наблюдава от Европейската комисия”, обясни Цветанов.

Той допълни, че за него има специфични изисквания, за да може с личните си документи българите да преминават през различните граници на държавите от ЕС и в света.

”Затова има специфични изисквания и затова е този специален закон. Биометрични данни към момента няма в личните карти. Точна затова смятам, че с една промяна ще може действително да позволим в новите документи да има възможност за биометрични данни и електронна идентификация, ако се прецени, че това е необходимо. По този начин затваряме всякакви спекулации, които някой иска да тиражира в публичното пространство”, коментира той.

”Диалогът, който има между изпълнителна и законодателна власт, трябва да се разбира като част от успеха. Когато има понякога различни мнения, не трябва да ги възприемаме като война, а като част от нормалната работа на функциониране на българските институции”, допълни зам.-председателят на ПП ГЕРБ.

Той коментира зародилото се недоволство в служителите на МВР от предстоящите законови промени.

”Много уважавам и се отнасям с огромен респект към служителите от правоохранителната система на държавата. Когато има празници или почивни дни, те винаги са на своето работно място и изпълняват професионалните си задължения. Тук искам да отворим една скоба. Има служители, като във всяка една сфера, които оронват престижа на професията. Ние трябва да се отнасяме с уважение и респект към тези, които изпълняват служебните си задължения и бдят за сигурността на страната”, посочи Цветанов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?