Бойко Борисов:

ГЕРБ ще остане в опозиция, ако няма пълно мнозинство

Бойко Борисов, снимка БГНЕС

ГЕРБ ще остане в опозиция, ако не спечели пълно мнозинство от 121 депутати в следващото Народното събрание, обяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той допусна възможност за коалиция, но само ако неговата партия успее да постигне резултат, който ѝ позволява да управлява сама. Причината е, че ГЕРБ не желае ”да ѝ се извиват ръцете”, обясни Борисов.

Бившият премиер насочи вниманието си главно върху позициите на Реформаторския блок. Дясноцентристката коалиция вече обяви, че би се коалирала единствено с ГЕРБ, но при ясни гаранции за изпълнение на дълбоки реформи.

Бойко Борисов обясни, че Реформаторският блок бил обявил, че не иска да управлява заедно с ГЕРБ, а и му поставял условия за премиер и министри.

"Реформаторският блок излезе публично и каза, че не искат Бойко Борисов да е премиер, Цветан Цветанов - министър. Поставят ни условия преди да са казали "добър ден". Премиер става представител на тази партия, която победи на избори", каза Борисов.

В отговор на въпрос дали е възможно върху решенията в ГЕРБ да влияе някой друг, както Мая Манолова от БСП призна за своята партия, Борисов отговори: "Категорично и ясно решенията в ГЕРБ се взимат от мен, заместниците ми, изпълнителната комисия и парламентарната група”.

”Никой не може да повлияе на решенията в ГЕРБ. БСП да си изяснят кой е този някой. С какво основание можете да се съмнявате, че можем да се коалираме с тези хора, които преди половин година се целуваха на "Орлов мост" (БСП и ДПС-бел.ред.)”, каза Борисов.

Основанията за съмнение се нароиха през последните няколко месеца, в които ГЕРБ и ДПС предприеха множество съвместни инициативи в Народното събрание. Всичко започна с пиенето на кафе в Кърджали на Борисов и Лютви Местан, което доведе до промяна в състава на ЦИК, прокарана зад гърба на партньорите в управлението на ДПС – БСП. През последните месеци Местан все по-често говори как ДПС исторически е предпочитала да подкрепя десни, а не леви управления. 

В отговор на въпрос какви биха били отношенията на ГЕРБ с "България без цензура" Бойко Борисов отговори, че ако Николай Бареков спечели изборите, то "най-естественото нещо е да стане премиер, а ГЕРБ ще е негова опозиция". Лидерът на ГЕРБ отново се разграничи от Делян Пеевски и каза, че не поддържа ”абсолютно никакви”  отношение с депутата от ДПС. Той каза, че ГЕРБ не е част от войната между Пеевски и Цветан Василев.

Споделяне

Още от България