ГЕРБ ще подържи мандата за кабинет, макар че получи отказ и от партията на Трифонов

Даниел Митов, Тошко Йорданов. Сн. БГНЕС

Парията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) отказа поканата на ГЕРБ да говорят за съставяне на правителство, след като в сряда същото направи "Демократична България". ГЕРБ обаче няма да бърза със заканата да върне проучвателния мандат веднага.

"Утре сутрин Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземе решение по отношение на мандата", съобщи в четвъртък номинираният за премиер Даниел Митов. Обявените преди намерения на ГЕРБ бяха да не бавят топката и въобще да не внасят проекто-правителството си в пленарната зала, ако предварително не получат подкрепа за него.

Втората партия, на която президентът ще връчи проучвателния мандат, е "Има такъв народ".

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов изложи преди ден индиректно мотивите, с които отказват консултации с партията на Бойко Борисов:

"Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл".

Независимо от това ГЕРБ изпрати официална писмена покана за среща до партията на Слави Трифонов.

Последва и писменият отказ, който бе изчетен от Йорданов пред журналисти в четвъртък:

"Относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерски съвет на 22 април 2021 г. заявяваме следното: Още преди конституирането на настоящия парламент "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме, каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. За това намираме за естествено да откажем предложените от вас консултации".

По-късно Даниел Митов каза, че е възможно на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ все пак да се повяват мнения, че проектокабинетът трябва да бъде гласуван в пленарната зала, въпреки че няма да получи подкрепа: "Не знам какви ще са балансите, ще решим и ще ви уведомим".

ГЕРБ едва ли могат да очакват някоя от останалите пет партии в НС да направи рязък завой и да подкрепи тяхно правителство. Не е ясно на какво разчитат, освен на още един ден медийно внимание и възможност да обвиняват опонентите си в онова, което бе запазена марка за тяхното управление – задкулисни договорки.

Всъщност ГЕРБ не водят консултации в истинския смисъл на думата, тъй като те излязоха с готов кандидат за министър-председател и състав на правителството. При положение, че имат само 75 депутати, а им трябват 121, консултациите трябваше да започнат с номинацията за премиер и евентуално да продължат по политики и чак след това предложения за министри.

Този зле скалъпен номер обаче не пречи на ГЕРБ да търси отговорност от новите партии в НС.

"Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. Нямаме никаква информация какво правят другите партии. Единственото, което знаем, е, че те си водят някакви задкулисни разговори. Какви са те? Кой с кого ги води? Какви имена се предлагат? Никой не знае! През цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента то ги е овладяло всички тях", каза той.

Попитан какво би подкрепила ГЕРБ с мандат на други партии, той отговори: "Единствената партия, чието предложение за правителство няма да бъде подкрепено от ГЕРБ, е БСП". За правителство на ДПС Митов отвърна, че са "хипотези, които няма как да обсъжда в момента".

В пленарната зала и Тома Биков от ГЕРБ нападна партията на Слави Трифонов задето не казва какви намерения има за втория мандат:

"Дайте интервюта, обяснете на българите, на вашите избиратели какво смятате да правите. Конституционната процедура не забранява да обясните какви са ви политическите, икономическите намерения. С кого искате и с кого не искате да управлявате. Ще управлявате ли изобщо или отиваме към служебно правителство, за да могат хората да си направят плановете. Спрете да злоупотребявате с доверието на собствените си избиратели".

"Ако искате да спрете всички концесии, сделки и назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания. Пред страната има изключително важни предизвикателства. Намираме се в здравна криза, социални и икономически затруднения, и политическа криза, защото никой от вас не е казал, че води разговори за правителство. Предлагате ли нещо да се случи освен глупости в тази зала, някакви мерки, които да са реалистични?", каза Биков.

ИТН продължава с мълчанието дали смята да се опита да направи кабинет с втория мандат или не. "Първо да получим мандат", коментира в четвъртък Тошко Йорданов.

Очакването на повечето партии в парламента обаче е, че през лятото ще има нови избори. Бързането с поправките в Изборния кодекс също показва, че това Народно събрание ще има изключително кратък живот.

Едно от първите решения бе за създаване на временна комисия, която да направи ревизия на управлението на Борисов. Депутатите направиха и опит да извикат премиера в оставка, но той първо излезе в изненадваща отпуска, а след това влезе в болница, за да му бъде направена операция на коляното.

Споделяне

Още по темата

Още от България