ГЕРБ ще подкрепи кандидата на съдиите за главен съдебен инспектор

Сн. БГНЕС

ГЕРБ ще предложи и подкрепи кандидат за главен съдебен инспектор, който ще бъде предложен от Съюза на съдиите в България. Това се казва в писмо на лидера на партията Бойко Борисов до председателя на професионалната магистратска организация Таня Маринова, публикувано във вторник.

"Убеден съм, че след широки и прозрачни консултации както в съсловието, така и в останалите професионални гилдии от сферата на правосъдието, българските магистрати можете да откриете между вас и да излъчите най-подходящия и достоен кандидат. ГЕРБ ще подкрепи и ще гласува за кандидат с изключителен професионализъм и морален авторитет, който бъде излъчен от вас с консенсус“, посочва в писмото Бойко Борисов.

Преди два дни съдийската организация обяви  , че смята да предложи свой кандидат за ключовата позиция в съдебната система. Главният съдебен инспектор ръководи институцията, която прави проверките в съда, следствието и прокуратурата и има голямо значение за дисциплинирането на магистратите по спазването на сроковете по делата. Поради тази причина човек за тази позиция се избира от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 160 гласа.

Иронията в случая е, че по време на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник Цветан Цветанов водеха фронтална война срещу Съюза на съдиите в България. Организацията бе един от малкото публични защитници на независимостта на съда, а през това време Цветанов раздаваше присъди срещу лекари, магистрати и кръщаваше полицейски операции на имената на неудобни съдии.

Почти веднага след началото на масираната атака на прокуратурата срещу бившия вътрешен министър той прозря, че има нужда от независим съд. Цветанов се разкая публично за нападките си срещу бившия председател на ССБ Мирослава Тодорова, която бе уволнена от съдийската си позиция от предишния Висш съдебен съвет не без задкулисното влияние на ГЕРБ.

На фона на тази предистория в отношенията между ГЕРБ и ССБ Борисов пише на съдия Таня Маринова, че партията е готова да подкрепи "кандидатурата на безспорен професионалист", който ще бъде издигнат от съдийските среди. Той уверява съдийската организация, че партията ще участва в избора само ако той се проведе прозрачно.

"ГЕРБ споделя необходимостта от преодоляване на институционалната криза по повод избора на главен съдебен инспектор. С прекратяването на компрометираната процедура по избора стана ясно, че това Народно събрание не е в състояние да избере по прозрачен начин безспорен фаворит за поста. Не бихме искали да се повторят грешките за неясна мотивация както за внасянето, така и за оттеглянето на кандидатурата на съдия Веселина Тенева", пише Борисов Борисов.

Преди седмица управляващите от БСП и ДПС се принудиха да спрат обявената в края на миналата година процедура по избор на главен съдебен инспектор, след като ГЕРБ обяви, че няма да гласува за единствения кандидат – Веселина Тенева. Съдийската от ВАС нашумя с множеството си имоти, придобити с незнайно какви средства и огромните спестявания, които не могат да бъдат обяснени само с работната заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от България