ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

БСП за пореден път ще лансира идеята си за нейното ликвидиране

ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

Народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров ще бъде номиниран за председател на Комисията по досиетата от собствената си парламентарна група, научи Mediapool от източници в Народното събрание. Другата номинация на управляващата партия ще бъде настоящият секретар на комисията Марияна Даракчиева.

Мандатът на сегашния състав на комисията изтече през май тази година. По закон тя може да продължи да работи до гласуването на нови членове от Народното събрание. Председателят на комисията Евтим Костадинов и заместникът му Екатерина Бончева нямат право на повече мандати.

Неофициална информация гласи, че по всяка вероятност ДПС ще подкрепи за втори мандат досегашните си членове Борис Михайлов и Айруш Хаджи, които имат по един мандат в органа.

Представителят на БСП инж. Георги Пангаров също има само един мандат в комисията и може да продължи с втори. Освен това социалистите имат право на още един свой представител в нея.

По неофициална информация от левицата обаче те няма да издигнат ничия номинация, дори на настоящия си представител в органа. "Не просто няма да издигнем никого, а ще бойкотираме гласуването в пленарна зала", казаха народни представители на БСП пред Mediapool.

Те ще оповестят решението си официално до дни и за пореден път ще се обявят за закриването на комисията с мотива, че тя разделя хората.

Вместо нея от БСП за пореден път ще лансират идеята си за създаване на Институт за национална памет.

Тя предвижда институтът да осъществява дейността си в три основни посоки: достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите; проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица и за изрично посочени случаи, при задължително съгласие на проверявания, вместо досегашното задължително обявяване по списък; и достъп до архивите за научно-изследователска и публицистична дейност.

Идеята на левицата бе представена в началото на миналата година, когато от партията предложиха закриването на Комисията по досиетата и създаването на новото звено. И тогава, както и сега основният аргумент на БСП бе, че звеното "внася единствено раздори в българското общество".

Споделяне

Още по темата

Още от България