Методи Андреев:

ГЕРБ ще премахне "съветската репресивна система" в МВР

Според БСП ревизията в сектор "Сигурност" е "реваншизъм"

Методи Андреев, сн. БГНЕС

ГЕРБ предприема реформите в сектор "Сигурност", за да се пребори със "съветската репресивна система", въведена от предишното правителство, каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, бивш шеф на комисията по досиетата. Той и зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов, които участваха в "Неделя 150" по БНР, влязоха в спор по БНР кога системата за сигурност е била по-зле – при първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Цветан Цветанов, прочул се с подслушванията и мачкането на неудобните в съдебната власт, или при управлението на Пламен Орешарски, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС и след това оттеглен, но малцина имат съмнения, че системата остана под контрола на ДПС.

Атанас Мерджанов отчете като грешка, че кабинетът "Орешарски", съставен с мандата на БСП, започна работата си прекрояване на сектор "Сигурност", чрез което предназначената за Пеевски Държавна агенция "Национална сигурност" стана суперагенция, приютявайки ГДБОП.

Във втората седмица на новия парламент ГЕРБ внесоха законодателни промени, целящи да върнат ГДБОП в МВР, както и други промени, в резултат на които се очакват смени по върховете на структурите за сигурност.

Според Мерджанов този проектозакон, както и планираният от ГЕРБ закон за печата, показват визията на новото управление.

"Не беше удачно и сполучливо, когато в предишните 41-во и 42-ро Народно събрание ние постъпихме така и сбъркахме. Виждаме, че водещият в тази група е Цветанов, което ни дава категорично да смятаме, че това е проява на абсолютен реваншизъм. Доколкото схващаме нюансите, тези промени не срещат еднаквата подкрепа на вътрешния министър, на правителството като цяло и на министър-председателя. Това са промени на инат, новият Закон за МВР действа едва от два-три месеца", коментира Мерджанов.

"Основен, брадясал проблем на МВР е това, че те събират достатъчно доказателства, които после, по време на съдебното производство, падат. По тази линия основно трябва да се направи реформа!", опонира Методи Андреев, който по-рано бе член на СДС преди да дезертира към ГЕРБ. Проблемът, за който той говори, е валиден за всяко правителство досега.

С потрес научавам, продължи Андреев, че, за да влезеш в системата на МВР, неидентифиирани фактори искат пари, защото конкурсният подход е ликвидиран! Как МВР ще функционира, когато политическото лице министър, по сега действащия Закон за МВР, е скъпо платен държавен чиновник, който няма оперативната възможност да влияе на политиката на МВР по отношение охраната на обществения ред и разследване на престъпленията по НПК, запита той.

След това Андреев защити Цветан Цветанов като международно признат професионалист.

"Не е прав господин Мерджанов непрекъснато да натяква за някакво връщане на най-лошите моменти от действието на МВР! Напротив, те създадоха този прецедент, точно те, с този закон, който беше гласуван в края на тяхното управление. Не съм съгласен и с внушението, което правят, че има лов на вещици! Нека господин Мерджанов, с ръка на сърцето, да каже техният министър Йовчев колко награди има международни! Признанието на един човек не е абсолютно точно в България. Нали ви е ясно, че това, в което е обвиняван Цветанов, нито един сериозен политик няма да иска да се докосне до него. Само преди два месеца в София се проведе среща, на която присъстваха трима водещи германски депутати, точно на представянето на политиката, която ГЕРБ иска да следва в сектор "Национална сигурност". Те подкрепиха безусловно тази политика и заявиха, че отново желаят да работят с министър на вътрешните работи, какъвто е бил Цветан Цветанов. Той не е мой фаворит, това са обективни оценки, на хора, които не познават, но са на уважение в германския Бундестаг! Този контекст показва, че ГЕРБ се учи от грешките си", каза Методи Андреев.

В отговор Атанас Мерджанов изтъкна, че конкурсното начало не е изключено от сегашния Закон за МВР, то действа при назначаването, а промените са приети по изричното настояване на синдикатите.

"ГДБОП беше най-маститата служба в МВР по времето на Цветанов, но така и не продуцира реални резултати в разкриване на голямата организираната престъпност. Спомняме си до какви дефекти доведе фаворизирането на ГЕРБ за сметка на ДАНС. Има ред взаимно противоречащи си мотиви във внесения от ГЕРБ законопроект за МВР", каза Мерджанов, но така и не посочи един успех на МВР или ДАНС, свързани с преструктурирането им по време на предишното правителство.

Както се очакваше, спорът продължи и по актуалната тема за изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. БСП и ГЕРБ се обвиняват взаимно, че случаят е част от предварително замислен сценарий на противниковата политическа сила. Според БСП изчезването на тефтерите е в услуга на новата власт, тъй като в разкритите от прокуратурата записки фигурират инициалите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова като политически кукловоди на Златанов.

Премиерът Бойко Борисов обаче допусна, че тефтерите, които той и колегите му не са виждали, може да са изфабрикувани по същия начин като аферата "Костинброд" с надпечатаните бюлетини.

Според коалицията ГЕРБ – Реформаторски блок не е изключено тефтерите да са изчезнали доста по-рано, защото в тях фигурира и името на Делян Пеевски.

Според Методи Андреев 50 хиляди лева са изхарчили депутатите от създадената в миналия парламент комисия за разследване на информацията от тефтерчетата на Филип Златанов, без да има особен ефект от това.

"Ще ви дам конспиративна теория за това какво е станало. Представете си, че тези тефтерчета са изчезнали не миналата седмица, а още преди. Случайно ли човекът, докоснал се последен до тези тефтерчета, е бил агент на ДС?!... Знаете ли, че в парламента има две лица, които влизат със свои охрани?! Едното е Лютви Местан, с охрана от НСО, второто - Делян Пеевски. С какво г-н Пеевски е повече и има ли заплаха за Местан?! Стана ясно, че няма как да се спре дадена охрана да влиза в сградата на Народното събрание, защото те може да бъдат вписани като сътрудници на депутата. Духът на модела "Кой?" е дълбоко вплетен в парламента!", заяви Методи Андреев.

Атанас Мерджанов защити позицията на главния прокурор Сотир Цацаров за реакцията му след изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов. Според него това, че кражбата се случва в началото на второто управление на ГЕРБ, не е случайно.

Споделяне

Още по темата

Още от България