ГЕРБ ще придвижи бюджета и след оставката

Левицата готова на подкрепа заради социалния мир

Менда Стоянова заедно с финансовия министър Владислав горанов

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавния бюджет за 2017 година въпреки заканите си от седмицата преди балотажа.

След няколко лупинги в позициите в понеделник в крайна сметка управляващите решиха да отстояват докрай бюджета си, въпреки че са в оставка.

Този ход е на път да накара БСП и ДПС, които на първо четене в комисия бяха против бюджета, да направят отстъпки, но да подкрепят финансовия план за догодина, за да не спънат ключови разходи като увеличението на минималната заплата, на възнагражденията на учителите и вдигането на помощите на децата с увреждания.

Ще оттеглим, няма да оттеглим

"Няма да оттеглим законопроекта, той ще бъде подложен на гласуване в парламента", заяви пред Mediapool финансовият министър Владислав Горанов.

Миналата седмица той обяви, че при евентуална оставка всички внесени законопроекти ще бъдат оттеглени, включително този за бюджета.

По-късно през деня в понеделник Горанов излезе и с официална позиция до медиите, в която потвърди, че няма да оттегля проекта.

"Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация", посочи министърът.

"Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм", допълни той.

В интервю за "Инвестор бг" в понеделник сутринта председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че Бюджет 2017 ще бъде оттеглен.

В ранния следобед пред Mediapool обаче и Стоянова потвърди, че в крайна сметка проектът няма да бъде оттеглен.

"Разгледахме всички плюсове и минуси. Законопроектът за бюджета наистина е най-политическият закон и не е редно правителство в оставка да налага приоритетите за следващата година. Предвид факта обаче, че не е ясно кога ще има ново правителство и че е възможно т. нар. въртележка да се удължи, преценихме, че е по-добре да не оставяме държавата без бюджет", обясни Стоянова.

Ако няма нов бюджет, държавата работи по стария

Правителството внесе в Народното събрание проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Досега той бе разгледан единствено на първо четене в комисия, но не е минавал през пленарна зала. По думите на Стоянова тогава против проекта гласуваха БСП, ДПС, "Патриотичният фронт" и "Атака".

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец. Приходите се събират според действащите закони, а разходите са не по-големи от размера им за съответния период на предходната година. Кабинетът може да поема държавен дълг за рефинансиране на дълга в обращение, но до размера на годишните погашения по дълга, поет до началото на съответната бюджетна година.

По закон аварийният режим на плащания не може да продължи повече от три месеца, в които не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание.

Без нов бюджет няма по-високи заплати

Ако държавата започне 2017 г. с неприет бюджет, това би създало сериозно социално напрежение.

Така например от 1 януари ще възникне проблем със заложеното увеличение на минималната работна заплата от 420 лв. на 460 лв. в цялата бюджетна сфера. По принцип увеличението се прави де юре с постановление на Министерски съвет, но ако институциите нямат заложени средства за него, не е ясно как то може да се реализира, тъй като те имат месечни тавани на разходите.

Ще има проблем и с обещаното 10-процентово увеличение на учителските заплати и за останалите разходи в образованието, които с Бюджет 2017 бяха увеличени с общо 230 млн. лв.

Няма да има пари и за новите, по-високи социални помощи за децата с увреждания, които варират от 350 лв. до 930 лв. на месец според степента на увреждане.

При пенсиите вероятно проблемът няма да се усети, защото планираното увеличение средно с 2.4 % е заложено за средата на годината. Вдигането на минималната пенсия на 161.38 лв. от 1 януари обаче ще бъде засегнато от евентуално оттегляне на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Здравеопазването също няма да получи заложеното увеличение на средствата с 270 млн. лв. Това важи и за сектор "отбрана", който догодина разчита на 825 млн. лв. допълнително, с които ще се осигури покупката на нов тип боен самолет и нов патрулен кораб.

Планираният 1 млрд. лв. за санирането на частни жилища също ще бъде под въпрос без приет проектобюджет.

БСП и ДПС: Утре ще обсъждаме тактиката

БСП и ДПС поотделно ще се съберат утре, за да обсъдят тактиката си по бюджета в новата политическа ситуация след оставката, обясниха представители на двете партии пред Mediapool.

"Все още не сме обсъждали как ще гласуваме по проекта в пленарна зала", коментира Петър Чобанов от ДПС, който в комисия гласува против проекта и призова той да бъде оттеглен заради това, че е изчислен върху стара макрорамка. "Сега ситуацията е по-различна. Едно е да се обсъждат приоритетите в бюджета на едно функциониращо правителство, а друго е това да се случва в ситуация, в която държавата ще остане без парламент заради насрочването на изборите. Трябва да се избягват крайни решения", смята Чобанов.

"Приветствам решението на правителството да не оттегля бюджета. Това е проява на здрав разум, защото положението наистина е деликатно. В бюджета има и добри предложения като увеличението на минималната заплата, на учителските заплати – тези текстове ще ги подкрепим", посочи Румен Гечев от БСП.

По думите му левицата утре ще обсъди тактиката си в гласуването, като най-вероятно ще бъдат направени отстъпки, "стига да не бъдем изнудвани". Според Гечев БСП няма право да налага алтернативен бюджет, защото не е получила такъв мандат на избори.

"Ще подходим внимателно. Няма нищо фатално в това да не бъде приет нов бюджет, но проблемът е, че това ще блокира важни увеличения и социални плащания, които засягат големи маси хора", посочи Гечев.

Представители на "Патриотичния фронт" не бяха открити за коментар. Преди изборите от партията поставиха неизпълнимото условие минималната пенсия да се вдигне на 300 лв., за да подкрепят бюджета.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова още в изборната нощ коментира, че едно от първите неща пред държавата сега е именно приемането на Бюджет 2017. Премиерът в оставка Бойко Борисов тогава обясни, че партньорите им от "Патриотичния фронт" искат невъзможни неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България