ГЕРБ ще приюти бившия "шестак" Георги Марков и изобличителя на "ченгета" Антон Тодоров

Пет знакови лица на ГЕРБ ще водят по две листи, а Цецка Цачева вероятно няма да е водач в Плевен

Георги Марков и Антон Тодоров

Бившият депутат от СДС, бивш конституционен съдия и агент на Шесто управление на ДС Георги Марков ще има възможност да се върне в парламента, този път от ГЕРБ. От няколко години Марков се изявява като оратор, подгряващ актива на ГЕРБ при откриването на предизборните кампании на партията. Най-гръмогласният български поклонник на унгарския президент Виктор Орбан се представяше през последните месеци като съветник на експремиера Бойко Борисов и според източници от ГЕРБ заслужено си е "заработил" избираемо място в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

Според информация на Mediapool първоначално планът за него е бил да бъде водач в Ямбол, където "Марков би говорил идеално за граници и бежанци", но в крайна сметка решението е било друго. Марков най-вероятно ще е втори след Владислав Горанов в 24-ти МИР в София, а начело на ямболската листа ще е д-р Петър Папашимов.

Гръмкият "изобличител" на "комуняги и ченгета" Антон Тодоров също има шанс да стане депутат от ГЕРБ. Политологът, който в миналото разнищи Борисов и ГЕРБ в книгата си "Шайка: Бойко, Росен и Цецо", впоследствие стана привърженик на тази партия и нейния лидер. Миналата година той чете лекция пред актива ѝ в Стара Загора в присъствието на Борисов. Според източници на Mediapool Антон Тодоров ще е пети в 25-ти МИР в София.

Друго ново попълнение в кандидат-депутатските листи ще е бившият журналист Тома Биков, който бе сред учредителите на партия ДБГ и през 2014 г. стана съветник в правителството на Борисов. Очаква се Биков да бъде четвърти в 24 -ти МИР.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев ще са основните фронтмени на ГЕРБ предстоящата кампания, като всеки от тях ще е водач на две листи. Те са възприемани като най-успешни и разпознаваеми, вдъхващи доверие сред избирателите, поради което на тях се възлагат надежди да привлекат максимален брой гласове.

Макар че окончателната подредба на листите на ГЕРБ не е готова, се очаква досегашните водачи на партийните листи в Пловдив, Плевен и Монтана – съответно Менда Стоянова, Цецка Цачева и Десислава Атанасова – да бъдат пренасочени към други райони. От партията твърдят, че това се налага поради "социологически причини" или заради неразбирателство на кандидата с местната партийна структура.

Такива са случаите с Пловдив и Монтана. Досега водач на Пловдив-град бе бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Заради възникнало напрежение между нея и организацията на ГЕРБ в града листата там ще оглави партийният лидер Бойко Борисов.

Досегашният депутат и бивш енергиен министър Делян Добрев, който досега бил водач на листата в Хасково, на тези избори ще оглави и листата в Монтана, където има напрежение между ексдепутатката Десислава Атанасова и местнатана структура от една страна, а от друга -противопоставянето между нея и кмета на града, издигнат от РБ.  Атанасова ще заеме първото място в Разград.

Засега няма окончателно решение за водача на листата в Плевен. Според източници на Mediapool натежава мнението, че след като бившата председателка на парламента Цецка Цачева загуби президентските избори и не успя да събере повече гласове от конкурента си Румен Радев дори в своя избирателен район, е рисковано пак да оглави листата там. В същото време от партията твърдят, че Борисов изключително много цени Цачева и тя ще остане в листите.

Двама министри от кабинета "Борисов 2" ще дебютират като депутати. Бившият енергиен министър от втория кабинет на Борисов Теменужка Петкова ще оглави листата в Стара Загора.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева пък най-вероятно ще е първа в Пазарджик, където от ДПС се очаква водач да бъде Делян Пеевски.

Цветан Цветанов ще води листите в Благоевград и във Велико Търново; Томислав Дончев - в 23-ти МИР в София и в Габрово; а Владислав Горанов - в 24-те МИР в София и в Силистра; Делян Добрев – в Хасково и Монтана. От традиционно място в София ще се лиши народният представител Красимир Велчев, който ще оглави партийната листа в Перник.

Начело на листата в Сливен се очаква бъде бившият земеделски министър Десислава Танева. В Русе, където БСП издигна новия си международен секретар Крум Зарков, се очаква водач на листата на ГЕРБ да бъде Пламен Нунев.

Във Варна, където левицата издигна актьора Стефан Данаилов, листата на ГЕРБ ще води бившият строителен министър Лиляна Павлова. Водач на ГЕРБ в Бургас ще е ексминистърът на екологията Ивелина Василева.

В Кърджали отново начело е Цвета Караянчева, където БСП изпраща партийния журналист Александър Симов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?