Не че имат нещо против гейовете

ГЕРБ ще проверява редиците си за хомосексуални

Кандидатите за партийните листи ще трябва да декларират сексуалната си ориентация

Красимир Велчев

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ ще трябва да подписват декларация за сексуалната си ориентация. Това ще се случи, ако в партията се приеме мнението на председателя на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев, който е сътворил именно това предложение - бъдещите депутати да декларират предпочитанията си, съобщи в четвъртък вестник "24 часа".

Идеята не е особено оригинална за функционерите на ГЕРБ, които преди изборите през 2009 година бяха накарани да декларират, че са психично здрави. През май т.г. депутатът Снежана Дукова обяви пред Mediapool, че преди парламентарния вот всички кандидат-депутати от ГЕРБ са представили документ, че са психично здрави. Тя съобщи това по повод друга идея на Красимир Велчев - в Изборния кодекс да се запише изискването за психотест на депутатите.

"Най-вероятно мераклиите за попадане в листите на партията за следващия мандат ще трябва да го заявят писмено - така, както подписват декларациите си за лоялност към политическата сила", обяснява пред "Труд" Велчев.

Той е убеден, че това е начин да се пресекат зависимости и да се игнорират механизми за изнудване на политиците. В подкрепа на тезата си Велчев разкри, че при подбора на кандидатите на ГЕРБ за 41-то НС от екипа на Борисов се натъкнали именно на такива случаи.

"Предлагаха ни всякакви хора от страната, когато оглеждахме имената за бъдещите листи, разказа Велчев. - И за един от предложените например се получи анонимно касетка...". От нея ясно личало, че човекът е хомосексуалист, което прикривал.

Велчев обяснява, че нямал нищо против гейовете, но по негово мнение именно прикриването на този факт от повечето от тях ги правело уязвими и податливи на шантаж.

От думите на функционера на управляващата партия не става ясно дали тези декларации ще са достъпни или само ръководството на ГЕРБ ще е запознато със сексуалната ориентация на парламентаристите. Не стана ясно как ще се установява дали декларациите отговарят на истината и дали ако някой е обявил, че има хомосексуална ориентация, ще попадне в листите на управляващите.

"Това е много опасно в политиката", развива нататък разсъжденията си шефът на ПГ на ГЕРБ за прикриването на сексуалната ориентация. "Вижте кметът на Берлин - декларирал е, че е хомосексуалист, и с това дори печели симпатии", даде пример той.

"И в България имахме такъв положителен пример в лицето на Дим Дуков, светла му памет", сподели още Велчев. От ГЕРБ му бяха предложили място в листите си преди три години, но двойното му гражданство (той имаше и австралийско) му попречи.

"Хората, които декларират своята сексуална принадлежност, вдъхват дори повече доверие с тази си честност и смелост. Те често са много по-отдадени на различни
справедливи каузи, знаеш, че можеш да разчиташ на тях", разсъждава още Красимир Велчев.

Затова според него тези, които откажат да подпишат подобна декларация, нямат място сред депутатите на ГЕРБ в следващия парламент.

Велчев не коментира изказването преди около две години на министър-председателя Борисов, че в ГЕРБ "мъжете харесват жени, а жените - мъже".

Реакцията на правозащитните организации на идеята на депутата от управляващата партия не закъсня. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев я определи като "абсолютно недопустима форма на дискриминация".

"Това е шокиращо искане, което идва не от когото и да е, а от едно от ръководните лица на ГЕРБ и председател на парламентарна група на мнозинството. Освен това тази партия има претенции да е европейска и е в европейската мрежа на известната с демократичността си Европейска народна партия", подчерта Кънев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?