ГЕРБ ще ревизира мораториума за болниците на бъдещия здравен министър

Забраната да се отнася само за ненужни медицински дейности, а не за всички, предлагат управляващите

ГЕРБ ще ревизира мораториума за болниците на бъдещия здравен министър

ГЕРБ не приема предложения в бюджета на здравната каса мораториум за финансиране на нови медицински дейности в болниците през следващата година и настоява Министерството на здравеопазването да задейства приемането на нова Национална здравна карта на мястото на отменената от съда, така че без финансиране да останат само ненужни нови отделения и болници.

Това е удар по предложението на финансовото министерство и лично на зам.-министъра на финаннсите и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, който е и номинацията на управляващата коалиция за нов здравен министър. Миналата седмица Ананиев защити мораториума пред депутатите от опозицията. Зад ограничението застана и финансовият министър Владислав Горанов с аргумента, че “системата е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много“.

Предложеният в бюджета мораториум предвижда догодина НЗОК да не финансира никакви нови дейности на болниците, които няма да имат право да работят по нови пътеки и процедури, а ще трябва да извършват същата дейност, каквато и тази година. Целта е увеличението в бюджета да не бъде изядено от нови дейности, а да бъде инвестирано в увеличаване цените на някои силно недофинансирани клинични пътеки.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) обаче изрази несъгласие с тази забрана и заяви, че между първото и второто четене на Закона за бюджета на НЗОК ще предложи промени, които да обвържат мораториума с потребностите в Националната здравна карта. Така забраната за финансиране ще се отнася само за ненужните нови структури, но не и за места, където има необходимост от разкриване на нови дейности.

Тя даде пример със Смолян, откъдето е депутат и знае, че жителите на областта с нетърпение очакват откриването на ново отделение по инвазивна кардиология в областната болница, за което е помогнало и здравното министерство.“Ако мораториумът се приеме в този вид, аз отново трябва да обяснявам на избирателите защо трябва да пътуват 100 километра, за да получат животоспасяваща помощ“, каза Дариткова.

Тя ще настоява Министерството на здравеопазването спешно да инициира приемането на нова здравна карта.

Както Mediapool писа, десетки ненужни болнични структури ще бъдат разкрити, а НЗОК ще бъде принудена да ги финансира, ако правителството спешно не приеме нова Национална здравна карта, която да замени отменeната от Върховния административен съд.

Преди падането на здравната карта в съда, НЗОК можеше да сключва договори само с нови структури, които са получили одобрение от специална комисия въз основа на потребностите в картата. Сега такова ограничение не съществува и, за да бъде спряна трайно експанзията на ненужни нови болници и структури, Министерството на здравеопазването трябва възможно най-бързо да публикува за обществено обсъждане нов проект на Национална здравна карта, която да бъде приета най-късно в началото на следващата година преди НЗОК да започне да сключва новите договори с болниците през пролетта.

В сряда депутатите приеха бюджета на здравната каса, като дебатът по неговите параметри беше воден в отсъствието на здравния министър Николай Петров, който е в оставка.

Основните критики към бюджета от страна на БСП и ДПС бяха, че това е бюджет без визия за реформи, който ще задълбочи съществуващите проблеми в системата. Депутатите от опозицията разкритикуваха остро заложените в бюджета мораториуми за финансиране на нови медицински дейности и лекарства с нови молекули. Както ГЕРБ вече даде заявка, мораториумът за новите медицински дейности ще бъде поправен, но не е ясно какво ще се случи със забраната за финансиране на иновативни лекарства.

Депутатът от БСП Иван Ибришимов коментира, че ако пациентът потърси лечение в чужбина заради въведения мораториум, накрая то пак ще бъде платено от нашата здравна каса, но много по-скъпо.

Заместник-председателят на парламента Нигяр Джафер (ДПС) заяви, че твърденията за балансиран бюджет са счетоводна еквилибристика, която не отразява истинското състояние на здравната каса, която дължи 260 млн. лева за лечение на български граждани в чужбина. По думите ѝ това е “бюджет на безизходицата и опит да се осигури временно спокойствие“.

По време на дебата стана ясно, че между първото и второто четене на бюджета ГЕРБ ще предложи увеличение на парите в извънболничната помощ, както настояват общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?