ГЕРБ ще съкрати само 3 парламентарни комисии

Засега ГЕРБ се отказва от по-сериозно съкращаване на парламентарните комисии и ще премахне само три от настоящите 24 за старта на 41-то Народно събрание (НС). Това стана ясно от думите на бъдещия зам.-председател на НС от ГЕРБ Лъчезар Иванов. В понеделник той бе представител на партията в преговорите с останалите 5 парламентарно представени формации, на които бе обсъдена организацията на новото НС и тържественото му откриване във вторник.

Иванов отказа да отговори на репортерски въпроси кои от настоящите комисии вече няма да ги има и защо партията се е отказала от идеите си за по-голямо съкращение. През последните няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов непрекъснато повтаря, че ще има голямо съкращаване на комисии и техният брой вероятно ще падне до 17-18. Същото се иска и от Синята коалиция.

По информацията на Mediapool при настоящата ревизия най-вероятно ще бъдат съкратени комисията по въпросите на административната реформа, по жалбите и петициите, както и по бедствията и авариите. Иванов не даде официална информация, като заяви, че ГЕРБ вече има яснота, но широката публика ще разбере партийната позиция след започване на консултациите с другите партии.

Новият парламент ще има шест зам.-председатели, колкото имаше и в предния – от всяка политическа група по един. Бойко Борисов вече обяви, че новият председател ще бъде плевенският депутат Цецка Цачева. Зам.-председател от ГЕРБ ще е Лъчезар Иванов.

Самият той потвърди, че комисията за контрол върху ДАНС, както и комисията за вътрешна сигурност ще бъде председателствани от представители на опозицията. "Сигурното е, че няма да бъдат депутати от ГЕРБ", заяви Иванов.

Той поясни, че по време на първите срещи с другите партии за подготовка на първото парламентарно заседание, е станало ясно, че опозиция ще бъдат БСП и ДПС. Те са дали ясен знак за това, коментира той.

Иванов не каза коя комисия на коя опозиционна партия ще бъде дадена.

Като разпределение в кулоарите, народните представители от ГЕРБ ще получат стаите в десния и централния коридор на сградата. ДПС и БСП в бъдат разположени в ляво.

Споделяне

Още по темата

Още от България