ГЕРБ ще смени ръководството на БНБ, ако дойде на власт

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Ще има смяна на ръководството на БНБ и драстични реформи, ако ГЕРБ спечелят мнозинство за следващото управление на страната, обяви във вторник бившият регионален министър от правителството ГЕРБ Лиляна Павлова пред "Нова телевизия".

Тя каза, че ГЕРБ не носи вина за разрастване на определени олигархични кръгове по време на управлението на партията в периода 2009-2013 година. Павлова каза, че основната отговорност за КТБ трябва да се понесе от банковия надзор и Комисията за финансов надзор. Бившият министър пропусна обаче да отбележи, че ГЕРБ подкрепи Иван Искров за втори мандат начело на БНБ. Шефът на КФН Стоян Мавродиев е партиен кадър на ГЕРБ.

Сега обаче Лиляна Павлова пита: ”Резонният въпрос е къде е банковия надзор, КФН, къде са институциите. Категорична ни позиция е - промяна в ръководството на БНБ. Радвам се, че вече сме в позиция да имаме и европейски контрол, защото очевидно не може да се справим сами", заяви Павлова.

Павлова призна, че секторът "здравеопазване" не е бил от успешните по време на правителството "Борисов". Въпреки това Павлова определя образованието, здравеопазването, енергетиката като ключови сектори и в бъдещото управление на страната.

Тя обяви като несериозна декларацията на Радан Кънев от Реформаторския блок, с която иска бивши премиери и министри да не могат отново да заемат тези постове.

"Бих пожелала на РБ да са първа политическа сила и тогава могат да поставят условия на когото и каквито преценят. Такава декларация е изумителна. Това е като една бизнес компания с пазарен дял от 5% да поставя условия на компания, която е с дял от 25-30%. Работим, за да получим мнозинство и да реализираме разписаната програма", каза Павлова.

Според нея, ако има междуличностни конфликти, това не е начин те да бъдат решени.

Споделяне

Още по темата

Още от България