ГЕРБ ще търси на всяка цена консенсус с ”Патриотите” за пенсиите, но засега няма пробив

Горанов предупреди, че рязък ръст на доходите ще доведе до дефицит и нови дългове

Владислав Горанов, сн. БГНЕС
”Патриотите" имат виждане, че приоритетно увеличение на разходите за пенсии трябва да се направи. Каквото и да мислим ние от ГЕРБ, трябва да намерим начин за постигане на консенсус в това отношение”, каза бившият финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ).
 
Той посочи пред Нова телевизия, че преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти (ОП) за формирането на правителство още не са напреднали много, а като крайъгълен камък в тях се очертава темата за вдигането на пенсиите
 
По думите му са възможни различни варианти за пенсиите.
 
”Патриотите стоят близо до първоначалните анонси, които направиха, а ние стоим близо до първоначалните числа", уточни той. 
 
”Ние търсим дългосрочно и стабилно управление, в което освен политическа рамка, да имаме и балансирана фискална рамка. Рязкото увеличение на пенсиите дебалансира модела и ражда и доста въпроси за това как един допълнителен ресурс може да се вмести в бюджетната рамка. Ако не намалим други разходи, това означава увеличение на дефицита, а от там и на дълга”, каза още той.
 
Горанов обаче бе категоричен, че между ГЕРБ и Обединените патриоти ще има правителство.  
 
”Обединените патриоти проявяват завиден разум да изчистят първо политическите спорове с ГЕРБ и след това да нахлуят на територията на структурата и персоналния състав на правителството...Аз мисля, че в новите офиси на правителството ще се влезе след края на април", добави той. 
 
Бившият регионален министър Лиляна Павлова също коментира, че ”най-големият ни проблем обаче е темата с пенсиите”. 
 
”Всички искаме по-високи пенсии, но въпросът е можем ли да си ги позволим. Майка ми получава минималната пенсия. И аз искам тя да взима 500 лева, но за целта ни е нужна добра икономика", предупреди Павлова пред БНР.
 
 "Всеки един от тримата лидери в ”Патриотите” си има специфика, важното е, че и тримата казаха: "България ни е важна. Ще водим диалог, за да намерим доброто за страната", каза бившият регионален министър.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?