ГЕРБ ще уважи президентското вето върху военния закон само наполовина

ГЕРБ ще уважи президентското вето върху военния закон само наполовина

ГЕРБ ще се съобрази с мотивите на президентското вето върху промените във военния закон, но само в частта им за орязаните правомощия на държавния глава като главнокомандващ, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Социалните" мотиви на президента не се възприемат от премиера Бойко Борисов и военното министерство, а се очаква в пленарна зала депутатите от ГЕРБ също да следват позицията на лидера си.

Първанов обяви, че връща закона основно заради това, че най-висшият военен - началникът на отбраната - вече няма да е пряко подчинен на държавния глава. Другите мотиви бяха отпадането на 45-дневния срок за изплащане на обезщетенията на военните при пенсиониране и правото на военнослужещите да закупуват ведомствени жилища след определен брой години служба.

"Може да се отчете мотивът на президента по отношение на подчинеността на началника на отбраната при изпълнения на правомощията на върховния главнокомандващ. Това е едно формално действие, тъй като всички правомощия на президента в мирно време се основават на предложения на Министерския съвет, а това не може да стане без мое участие", посочи Аню Ангелов, след заседание на парламентарната комисия по отбрана и външни работи.

Той добави обаче, че останалите мотиви на президента не могат да бъдат уважени. "Това е становището на МС, моето становище и на премиера", добави Ангелов.

"Ние трябва да стъпим реално на тази земя, а не да се клатушкаме с различни изисквания, които водят до сериозни финансови затруднения", посочи министърът.

Преди седмица той коментира, че ако тези искания на президента бъдат удовлетворени, това би означавало "да ме вкарват перманентно в съда и да спре реформата в армията".

Отпадането на 45 дневния срок за изплащане на полагащите се 20 заплати като обезщетение при пенсиониране се наложи заради трагичното финансово състояние на министерството, за което президентът като върховен главнокомандващ би трябвало да е добре информиран. Промените в закона осигуриха възможност тези обезщетения да се изплащат разсрочено при условия и ред, определени с акт на министъра на отбраната.

Осигуряването на възможността военнослужещите да закупуват ведомствени апартаменти след 15 години служба би превърнало на практика МО в брокерска агенция. По данни, изнесени от бившия военен министър Николай Цонев, всяка година около 1200 военни навършват 15 години служба.

Преди ден в телевизионно интервю премиерът отрече да е подкрепял президентското вето и сведе "забележките" на президента до проблем с формулировката на длъжността на най-висшия военен – "началник на отбраната“ или "началник на щаба на отбраната“.

В сряда в парламентарната вътрешна комисия пък бе разгледано ветото на Първанов върху промените в закона за митингите. Зам.-председателят на комисията Красимир Ципов (ГЕРБ) съобщи, че депутатите имат готовност да се съобразят с мотивите на президента.

Ревизията на закона за митингите трябва да регламентира "санитарна зона" около сградите на парламента, правителството и президентството между 5 и 20 метра, а срокът за искане и издаване на разрешение за митинги и протести ще остане 48, а не 72 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България