ГЕРБ ще внесе утре в ЕК плана за 12-те милиарда, но не съвсем

Партиите на протеста: Документът е лош, но го предавайте в Брюксел

Бойко Борисов, Снимка: Архив

Истинска сага на висше политическо лицемерие се разигра във вторник около внасянето в Европейската комисия на Националния план за възстановяване и устойчивост, който разписва как да бъдат усвоени 12.6 млрд. лв. европейски пари до 2026 г.

Подготвеният от правителството документ с проекти в различни сектори се натъкна на остри критики от страна на новите партии, които влязоха в парламента след изборите на 4 април. Вероятно това е причината вицепремиерът в оставка Томислав Дончев да съобщи преди няколко седмици, че сегашната власт няма да одобрява финално плана и ще го остави на следващите. В Брюксел очакват от страните членки да внесат плановете си до 30 април.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обаче обяви във вторник, че правителството му ще одобри и изпрати документа в ЕК.

На заседанието на бюджетната комисия същия следобед Дончев разясни, че в сряда, 28 април, планът вероятно ще бъде внесен в ЕК само за предварителна оценка (която дори не е задължителна), а не официално. Следващото правителство можело да прецени дали да пристъпи към официално внасяне.

Причината за поредния лупинг е отношението на анти-ГЕРБ партиите в парламента. Те продължават да твърдят, че планът е лошо направен и създава предпоставки за корупция, но в същото време единодушно настояха той спешно да бъде внесен в ЕК от правителството на ГЕРБ в срока до 30 април.

Бойко Борисов: Планът не е библия, може да се преправя

"Утре (сряда, б. р.) ще приемем и плана, и ще го пратим, като искат. Той не е библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага. Те са гъвкави документи. Това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават парите", коментира сутринта Борисов от хола в дома си, където събра туроператори на среща, излъчвана на живо във фейсбук.

Следобед бе насрочено специално заседание на бюджетната комисия за обсъждане на плана, по време на което Томислав Дончев представи малко по-различна версия на намеренията на ГЕРБ.

Той първо каза, че ако зависело от него, в сряда, ако правителството одобри документа, той щял да го прати в Брюксел за предварителна оценка. Тази стъпка не била задължителна, но ЕК препоръчвала да се направи. "Но не очаквайте от мен да го направя, не бих пристъпил към тази стъпка, при положение че се твърди, че планът е корупционен и престъпен", заяви пред депутатите Дончев.

Малко по-късно на въпрос на Mediapool дали ще внесе в сряда официално в ЕК националния план, Дончев отговори, че ако правителството го одобри, ще го внесе само за предварителна оценка.

Томислав Дончев: И през 2022 г. няма да е късно

По време на дебата коалиция "Изправи се! Мутри вън" дори се закани да внесе проекторешение, с което НС да задължи правителството да внесе плана. В тази връзка Томислав Дончев обяви, че кабинетът бил готов да внесе плана и в Народното събрание, а то, ако имало желание, можело да го прати на ЕК.

Само няколко минути преди това Дончев каза и друго – че планът в неговата най-нова версия всъщност бил представен в Брюксел преди седмица и нямало никаква опасност от забавяне, ако не бъде внесен официално до 30 април. И без това до момента само една държава е изпълнила процедурата изцяло – Португалия, а според Дончев всъщност нямало проблем планове да се представят пред ЕК чак до 2022 г.

Анти-ГЕРБ мнозинството: Планът е лош, но го внасяйте

След като изслушаха Томислав Дончев, всички парламентарни сили без ГЕРБ призоваха вицепремиера незабавно да внесе документа в Европейската комисия, за да е ясно, че партията на Борисов носи отговорността за него.

През последните месеци документът бе силно критикуван за това, че включва безразборно подбрани проекти, някои от които с корупционен потенциал. Имаше и призиви планът да се ревизира или поне частично да се пренапише, но на този етап реално нито една парламентарна сила не предлага редакции. Причината е, че става дума за конкретни проекти, чието пренаписване или замяна с други изисква време, каквото сегашното Народно събрание няма.

Томислав Дончев разясни, че евентуални по-съществени редакции в документа изискват предоговаряне с ЕК на показателите, които България се очаква да постигне с парите в следващите няколко години. Ще има нужда още от нова предварителна оценка на въздействието и нов независим анализ на ценообразуването. "При тотална мобилизация на администрациите тези промени могат да бъдат направени до 2 месеца", посочи Дончев.

"Трябва да сме прагматични – да подкрепим усилията този план да бъде внесен и правителството да си изпълни ангажимента", призова Йордан Цонев от ДПС. Той помоли колегите си да оставят "политическото говорене" за качеството на плана за предстоящата предизборна кампания. В също време само преди дни Европейската комисия заяви, че за нея е по-важно качеството на внесените планове, а не толкова изрядното спазване на срока 30 април.

"Присъединяваме се към г-н Цонев. Право и задължение на правителството е да внесе плана. Свършете си работата! Не прехвърляйте правата и задълженията си към Народното събрание", коментира Пламен Данаилов от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която по принцип също не одобрява плана.

Румен Гечев от БСП също призова планът да бъде внесен в срок, а Мартин Димитров от "Демократична България" изрази безпокойство, че предварителната оценка не е нищо друго освен необосновано забавяне на документа.

"Ние поискахме изслушване на премиера Бойко Борисов за плана, защото имахме вътрешна информация, че се готви отлагането му. На този етап това е единственият възможен план и всяко друго решение освен внасянето му бе се тълкувало като саботаж", каза Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън".

Санирането няма да се вади от плана

От думите на Бойко Борисов във вторник стана ясно, че той няма да извади милиардите за саниране от Плана за възстановяване на ЕС. В понеделник Борисов заплаши Националното сдружение на общините, че ще спре заложената в плана програмата за енергийна ефективност, ако общините веднага не я подкрепят с публична позиция. Още вчера от сдружението изпратиха позиция до Mediapool, че подкрепят и настояват Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд да остане във финалната версия на плана.

"Въвеждането на мерки за енергийна ефективност е и компонент от Зелената сделка, като част от мерките за намаляване на вредните емисии (Renovation Wave). НСОРБ не разглежда въвеждането на мерки за енергийна ефективност като "саниране" и "стиропор", а като комплекс от дейности, водещи до подобряване на съответния енергиен клас на сградите, в които се инвестира. Разбирайки многоаспектността на задачата, НСОРБ подготвя и подписване на меморандуми за партньорство с браншови организации на специалистите в строителния процес - архитекти, инженери в инвестиционното проектиране, строители и др. за съвместна координация на усилията", се посочва в позицията.

На срещата във вторник в дома на Борисов инж. Даниел Панов посочи, че всички общини единодушно подкрепят програмата.

Следващи стъпки

Според изискванията на ЕК Националният план за възстановяване и устойчивост трябва да бъде изпратен официално до края на април, но срокът е само инструктивен. Ако обаче внасянето и одобрението му се забави с повече от няколко седмици, има опасност България да не получи достъп до евросредствата още през септември, когато Брюксел планира да започне изплащането им, а по-късно. В условията на криза страната ни цели възможно най-бързо възползване от безвъзмездното финансиране, макар да е ясно, че пратен веднъж, планът и проектите в него не могат да се ревизират съществено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?