ГЕРБ ще засилва разузнавателния потенциал на службите

ГЕРБ смята да изработи и приеме до изборите Стратегия за национална сигурност, в която ще бъде "откроен" функционалният профил на звената за разузнаване в българските правоохранителни органи. Това съобщи в петък главният експерт на партията в областта на сигурността и обществения ред Бойко Славчев.

Той заяви, че ако формацията дойде на власт, ще се търси възможност за изчистване на дублиращите функции на различните служби. ГЕРБ смята да засили още ролята на Съвета за сигурност към Министерския съвет, който в момента бил "обезличен".

Въпреки по-ранните изявления на лидера на партията Бойко Борисов, че ДАНС е ненужна структура, Славчев обясни единствено как държавната агенция трябва да бъде под парламентарен контрол.

От ГЕРБ предвиждат още възстановяване на всички функции на Националната служба "Полиция" от времето на Бойко Борисов, както и създаване отново на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). След корупционните скандали около службата в края на миналата година, тя бе понижена до звено към криминалната полиция.

Партията на Борисов смята да изгради още ефективна разследващата полиция, да преосмисли начините за правене на полицейската статистика. Според Славчев трябва да се търсят начини за законосъобразно и оптимално използване на специалните разузнавателни средства.

ГЕРБ предвижда децентрализация на правомощията на МВР чрез създаване на общинска полиция, както и да се обединят на звената за действие при извънредни ситуации.

"В момента е силно чувство за несигурност в гражданите, липсва обществено доверие в органите и институциите, които трябва да осигуряват сигурността в страната. Липсата на визия за развитието на сектора е видна чрез хаотичните реформи в него", каза Славчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своя принос с изявлението, че вътрешният министър Михаил Миков не обича полицаите. Той подкрепи тезата си с факта, че около 200 служители на МВР, командировани за охрана на енергийния форум в София, са били пратени да спят в ужасни условия в бившите казарми край Горна Баня.

От ГЕРБ смятат да реализират идеите на главния прокурор Борис Велчев като напишат нов Наказателен кодекс, който да разграничава престъпленията от леките законови нарушения (простъпки).

Споделяне

Още по темата

Още от България