ГЕРБ си обяви евролистата със СДС на ревера и Мария Габриел начело

Борисов: Гласувайте за нас, не сме идеални, по по-добри няма

"Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара, искам оттук да излезем силни, обединени с ясното съзнание, че сме длъжни да не допуснем ретроградните сили", призова премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на евролистата на ГЕРБ за изборите на 26 май. Без изненада, начело е еврокомисарят Мария Габриел, а СДС получава обещаните две места в листата.

"Няма да завършвам с това колко евродепутати трябва да имаме, а истински бих помолим българите да гласуват за нас, не ми се иска да казвам, че сме идеални, но по-добри все още няма", каза още Борисов.

Празничното събитие бе засенчено от скандала с евтино напазарувани апартаменти от управляващите, довел до оттеглянето на Цветан Цветанов от парламента и оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и двама зам.-министри.

Макар да обяви "шамара" за "заслужен", премиерът, както и всички представители на ГЕРБ, се придържат към тезата, че става дума за компроматна кампания на опозицията, като Цветанов дори допусна и руска хибридна атака срещу него.

Стремежът на ГЕРБ е да измести вътрешната политика от дневния ред на предизборната кампания, стана ясно от призивите на Борисов, Цветанов и Габриел, които настояха дебатът да се води по теми, свързани с Европейския съюз.

Борисов нападна индиректно и обединението "Демократична България" ("Да, България", ДСБ, "Зелените"), което преди ден излъчи за водач на листата си Радан Кънев, следван от Стефан Тафров и Албена Симеонова, както и коалиция с ДБГ за евроизборите. ДСБ и ДБГ, които са членки на Европейската народна партия, по-рано отказаха обединение с ГЕРБ, за каквото призова лидерът на ЕНП Жозеф Дол.

"Опонентите ни вляво не ни интересуват. Другите обаче ще изградят цялата си кампания срещу нас и да върнат БСП на власт. Какво обаче ще правят след това?", запита премиерът.

Със СДС на ревера

Включването на двама души от СДС в листата на ГЕРБ (единият на избираемо място) се превърна в централен акцент на срещата по представянето на листата, макар че двете партии практически не са подписали коалиционно споразумение. Това не попречи на Жозеф Дол да изтъкне в поздравителния си адрес, че "обединението на ГЕРБ и СДС ще е ключово за успеха на ЕНП на европейските избори в България".

Т.нар. обединение бе визуално подчертано с поставянето на емблематичното лъвче на СДС до логото на ГЕРБ и ЕНП по време на събитието по представяне на листата.

"Съюз на демократичните граждани за европейско развитие на България в Европейската народна партия - колко естествено си звучи!", възкликна Борисов.

"Гледайки нашата листа, непредубеденият човек вижда млади, успели и красиви хора", изтъкна той на фона на коментари във Фейсбук на привърженици на ГЕРБ, че челните ѝ кандидати са тип "брюкселска дантела" и партията би трябвало да преосмисли дали те ще са равностойни на Елена Йончева от БСП и Радан Кънев от ДБ.

"Не искам да сте кучки"

Борисов се обърна към еврокандидатите си с думите:"Забранявам ви да говорите с езика на омразата. Внимателно, с чувство за отговорност, с ум, с разум, толерантност"

В същото време обаче атакува Светослав Малинов от "Демократична България" за това, че поради закъснение на самолета е пропуснал гласуване в ЕП по пакета "Мобилност": "Андрей Новаков (евродепутат от ГЕРБ-бр.р.) спа в кабини, пътува. И накрая трима българи не отиват на гласуването и провалят всичко", заяви премиерът, макар че именно на това гласуване нищо не беше "провалено", а Светослав Малинов се отказа да е кандидат за евродепутат и мястото му бе заето от Радан Кънев.

"Не искам да сте кучки, а да сме си ние - добронамерени, градящи", каза още Борисов по повод публикация на "24 часа", че детето на Елена Йончева знаело, че майка му е "кучка, която дразни Бойко Борисов".

"ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, загърби егото си и с ЕНП проведохме един прагматичен диалог със СДС", каза в преди това в словото си зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния ѝ щаб Цветан Цветанов по повод решението на управляващата партия да даде едно избираемо място в листата си на малката извънпарламентарна партия СДС, символично важна за ГЕРБ с това, че навремето беше първата демократична опозиция в България.

"26 май е важна ключова дата, но на 27, когато се събудим, трябва да знаем дали не сме направили грешка. Нека на 26 всеки гражданин да оцени това, което беше направено от политици, народни представители в периода на прехода. Това е пътят към НАТО и ЕС", коментира той.

По думите на Цветанов предложенията за кандидати на СДС дават възможност за просперитет, а ГЕРБ е силна политическа сила, защото тя има необходимите структури на управление – Жени ГЕРБ, Предприемачи ГЕРБ и млади фигури.

Лиляна Павлова и Ивелина Василева са на 7-мо и 9-то място

Както бе предварително съобщено, първото място в листата на ГЕРБ е за сегашния еврокомисар Мария Габриел. Бившият министър за европредседателството Лиляна Павлова също се кандидатира за евродепутат, но под номер 7, а бившият екоминистър Ивелина Василева -9.

Предишният водач на листата Андрей Ковачев сега е втори, следван от Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов, които и в момента са евродепутати от ГЕРБ. Колегата им Емил Радев също е в листата, но осми. От досегашните шестима евродепутати на партията отпада само Владимир Уручев.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков е 16-ти.

Александър Йорданов от СДС заема шестото място. Главният секретар на СДС Илия Лазаров, който бе началник на кабинета на бившия президент Петър Стоянов, е на последната 17-та позиция.

Останалите в листата са Марин Захариев - заместник-кмет на Смолян, Иво Ралчовски - лекар и общински съветник във Враца, народният представител Младен Шишков, новите лица Николай Диков, Камен Костов и Йоана Йончева-Фильова.

Цветанов очаква ГЕРБ да има 8-9 евродепутати

Вярвам, че ще дадете всичко от себе си ГЕРБ да има 8-9 евродепутати, обърна се Цветанов към кандидатите. Той обяви, че ГЕРБ ще се регистрира първа на предстоящите европейски избори и благодари на младежите от ГЕРБ, които от 9.00 часа са пред сградата на ЦИК.

Важно е да имаме и силен капитан, такъв е нашият премиер Бойко Борисов, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и отбеляза, че Борисов се вслушва в здравите инстинкти на народа.

Томислав Дончев: За разделение не може да се говори

Вицепремиерът Томислав Дончев, който бе нарочен, че "цепи" ГЕРБ с критичната си позиция за Цветанов и "Апартаментгейт", отново говори за това как в партията няма разцепление.

"Това се казва травматична проекция, т.е. да приписваш на другия собствените си проблеми", посочи той. "За разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват и в какво вярват. При нас такъв проблем не съществува", коментира Дончев.

"Едно е сигурно към края на днешната среща, ако не друг, господин Цветанов ще викне победа. Победата, разбира се, е важна... Само че в стремежа към победата не бива да губиш себе си, да забравяш това, което си обещал, защото може да се случи накрая, дори да победиш. Ще се окаже, че е победил някой друг, защото вече не си ти. Моля, не забравяйте, че след 26 следва 27", каза Дончев.

Призивът на Мария Габриел към другите водачи на листи и кандидати


Водачът на листата Мария Габриел призова другите водачи на листи и кандидати за евродепутати заедно по време на кампанията да определят брой теми, по които всички ще защитават интересите на България в следващия ЕП: "Дали това ще бъде Шенген, двойният стандарт при храните, Западните Балкани, Дунавската стратегия, цифровите умения и образование, киберсигурността. Листът е отворен, нека всички заедно го допълним, за да не позволяваме на други да вземат решенията вместо нас, за да изпратим силен сигнал и на национално и на европейско ниво".

Александър Йорданов от СДС коментира: "Днес е един хубав ден за българската демокрация, днес ние си подаваме ръка в името на едно още по-добро настояще и бъдеще за Европа и България. Искам да помогна и да изпитам отново радостта от победата над БСП".

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че двете партии заедно ще постигнат резултат, който ще надхвърли очакванията на злонамерените коментатори. За мен успех на тези избори ще бъдат осем евродепутата и смятам, че това е реално, посочи той.

Списък на кандидатите

1. Мария Габриел

2. Андрей Ковачев

3. Андрей Новаков

4. Ева Майдел

5. Асим Адемов

6. Александър Йорданов (СДС)

7. Лиляна Павлова

8. Емил Радев

9. Ивелина Василева

10. Марин Захариев

11. Иво Ралчовски

12. Младен Шишков

13. Николай Диков

14. Камен Костов

15. Йоана Фидова

16. Жечо Станков

17. Илия Лазаров (СДС)

Споделяне

Още по темата

Още от България