ГЕРБ си приеха сами доклада по случая "Мирослава"

Разигра се парламентарно-медийна мистерия с изчезването на основния заподозрян по делото

ГЕРБ си приеха сами доклада по случая "Мирослава"

С гласовете на ГЕРБ парламентът прие в сряда доклада на временната анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие. За документа гласуваха74 депутати, против бяха 34, а трима се въздържаха. Подкрепата бе дадена от народните представители на ГЕРБ и на четирима независими.

Дебатите по доклада, изработен единствено от представители на управляващите под председателството на депутата Красимир Ципов, започнаха още в петък миналата седмица, но тогава до гласуване не се стигна. В сряда взаимните обвинения между управляващите и алтернативната депутатска комисия, която се зае с разследване на случая "Мирослава" от Перник, продължиха близо два часа.


За пореден път опозицията, която проведе алтернативна проверка, повтори аргументите си, че звеното на управляващите не си е свършило работата и на практика е прикрило провалите в разследването на случая "Мирослава".

Депутатите от "редовната" комисия бяха натоварени да проверят четири случая за прекомерна употреба на сила от страна на полицейски органи - за отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник и самоубийството на един от заподозрените за него; за насилие над младеж, заподозрян за нарисувани надписи и свастики върху фасадата на пощенската станция в Скравена; за грубо отношение при задържане на семейство от Мировяне, за което имало сигнал, че съхранява и разпространява големи количества акцизни стоки без бандерол.

Четвъртият е т.нар. случай "Бесоолу" за оказване на натиск върху органи на реда и представители на правосъдието от лица, свързани с разследвания Иса Бесоолу.

По време на дискусията Михаил Миков от левицата посочи, че и двата доклада - на казионната и на алтернативната комисия, доказват, че България не може да осигурява законност, когато се разследват престъпления и висши служители, призвани да се движат в рамките на закона, го нарушават и това води до смърт.

"Този доклад е тъжно доказателство за липсата на усещане у управляващото мнозинство кое е важно за българските граждани", каза Миков.

Емил Радев от ГЕРБ посочи, че разследване по случая в Перник има и в момента и няма опънат чадър над никого. Радев определи действията на опозицията като "опити да дестабилизират най-работещата система" и "опит за политически спекулации".

Колегата му Красимир Ципов посочи, че комисията, чиито председател е, не разследва, не се произнася с обвинителен акт и присъда, за разлика от колегите им в алтернативната комисия.

След дискусията докладът бе приет.

Народното събрание стана съучастник в прикриването на истинските отговорници за неразкриването на това престъпление, замита случая и на практика прикрива престъплението, обяви от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП.

Парламентарно-медийна мистерия

По същото време в Народното събрание се разигра мистерия с местонахождението на единствения обвиняем по делото за убийството на Мирослава Николова от Перник - Марио Любенов - Заека.

 

След медийни публикации, според които родителите не знаели къде се намира Любенов, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов да обясни официално дали Любенов е изчезнал, но искането му бе отхвърлено от мнозинството.

 

Малко по-късно обаче окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов съобщи пред Дарик, че Марио Любенов е в затвора в Ловеч.

 

Майка му Елка Георгиева не могла да го открие, защото го търсила в арестите, допълни Найденов.

 

Нито адвокатите му, нито родителите му са разговаряли с Любенов през последните две седмици. Пред Дарик те обясниха, че са силно притеснени от факта, че прокуратурата не дава информация къде се намира Любенов и се страхуват за здравето и живота му.

 

Последната среща между Марио и майка му е била на 6 октомври в Ловеч, където Заека е бил доведен, за да му бъде изготвена психиатрична експертиза по делото за убийството на Мирослава. Повече от две седмици Елка нямала информация какво се случва със сина ѝ..

 

Диана Ангелова, съдебният защитник на Любенов, също не получавала информация от отговорните институции.

 

Разследващият полицай по случая Радослав Михайлов също опроверга твърденията за изчезването на Любенов.

 

"Не мога да ви кажа къде в момента е той - между Ловеч и Перник, най-общо казано така", посочи Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?