ГЕРБ склони за онлайн автозастраховки без е-подпис

Очаква се намаление на Гражданска отговорност между 20 и над 40 лв., каското още повече

ГЕРБ склони за онлайн автозастраховки без е-подпис

От следващата година шофьорите ще може да сключват онлайн застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско" и то без да имат електронен подпис. За това се споразумяха представители на застрахователния бранш и на партия ГЕРБ в петък, след като се стигна до напрежение заради нежеланието на комисията за финансов надзор да разреши директното сключване на автомобилните полици през интернет.

"Имаме политическо решение да подкрепим онлайн застраховането. Всеки един от нас да може да сключи "Гражданска отговорност" и "Каско" по интернет. Няма да има изискване потребителят да има електронен подпис. Това ще доведе до съкращаване на разходите от страна на застрахователите, което, от своя страна, ще доведе до по-ниска цена на "Гражданска отговорност" и "Каско"", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след срещата в парламента.

"В момента застраховките се сключват от застрахователни брокери, тъй като не беше разрешено онлайн застраховане. И тези застрахователни брокери използват отстъпки в размер на над 30% в някои случаи от цената на застраховката. Когато застрахователят има възможност да предложи онлайн застраховането директно на крайния потребител, застрахователните брокери ще отпаднат и това ще намали цената на "Гражданска отговорност" с между 20 и над 40 лв. Цената на каското ще падне с много повече", добави Добрев.

Според ГЕРБ това ще компенсира повишаването на цената на винетките с 30 лв. догодина.

При сключването на онлайн полицата ще се въвеждат данните от големия талон на застрахования автомобил. Плащането ще става с кредитна карта, дебитна карта или банкова сметка, обясни Добрев

Като друго предимство на онлайн застраховането на автомобила той посочи, че клиентът ще може да вижда цените на всички застрахователи, да избере къде да направи застраховката. От ГЕРБ допуснаха още, че тази по-голяма конкуренция може още да намали цената на застраховките "Гражданска отговорност" и "Каско".

Стикерът обаче ще остане заедно с писмената форма на договора, който застрахователят ще трябва да изпраща на клиента, за да се контролират самите застрахователни компании. При Автокаското остава посещението на място, за да се снима автомобилът, но остава онлайн застраховането.

Ще може да си поръчаш застраховка онлайн, като ще имаш ангажимент да докажеш, че автомобилът ти е в състоянието, в което твърдиш, допълни още Добрев и заяви, че тези промени ще бъдат гласувани окончателно в пленарната зала идния четвъртък.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?