ГЕРБ слага ръка върху свързан с ДСБ вестник

Издателят на ДСБ-„официоза” - вестник “Седем”, Георги Стефанов направи рязък завой към пария ГЕРБ на Бойко Борисов, която по всяка вероятност ще получи правото да влияе и върху политиката на изданието. Стефанов, които доскоро бе член на ДСБ, ще бъде издигнат за районен кмет от ГЕРБ в столичния район “Средец”, съобщиха от партията на  Борисов. Стефанов постъпи в гравитиращото към ГЕРБ сдружение “Европейски демократичен път” (ЕДП) на  също бившия член на ДСБ Димитър Абаджиев. Официалният мотив на Стефанов е несъгласие с листите за общински съветници на СДС и ДСБ в София. .

Той обясни в четвъртък, че има “подмяна на основни ценности при поставянето на компрометирани хора от времето на Антоан Николов и модела “Софиянски” в листата”. В общите листи на двете партии за новия СОС попаднаха по настояване на СДС петима души, които самият Борисов пожела да работят за неговата партия, но това му искане така и не бе изпълнено.

В същото време столичният кмет включи на избираеми места в своите списъци двама общински съветници, напуснали групата на ССД, четири районни кмета на партията на Софиянски, както и главният консултант по написването на концесията със “Софийска вода” Андрей Делчев.  

В. “Седем” възникна в драматичните моменти на отделянето на депутати и членове на СДС в новата пария ДСБ през 2004 г. и отстояваше позициите на новата партия срещу клиентелизма и подмяната на демократични ценности, олицетворявани, според ДСБ, от бившия столичен кмет Софиянски. Изданието бе остър критик на тройната коалиция и на настоящия кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов още от времето, което той беше главен секретар на МВР. По повод предстоящата продажба на издавания от него седмичник, Стефанов заяви, че това е управленско решение. Преминаването си към ЕДП и ГЕРБ той определи като “личен избор”.

Номинацията на ГЕРБ за районен кмет на “Средец” не бе обявявана до последния възможен момент. При представянето на листите преди два дни бе обявено, че все още се чака подходящият човек за мястото.

Пред Mediapool Георги Стефанов заяви, че вестникът все още не е продаден и информации за свързването му с ГЕРБ са твърде преувеличени. Той съобщи, че в следващия брой челният материал на "Седем" ще бъде посветен именно на тази тема.

Източници на Mediapool близки до ГЕРБ заявиха, че партията наистина има интерес към изданието и по всяка вероятност той ще бъде купен през посредници. 

Пред Mediapool председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не са поставяни никакви условия към Стефанов за неговата политика като издател за издигането му за районен кмет. “Жоро за нас има прекрасни качества, той е широко скроен човек и може да направи много за района, за който сме го издигнали”, обясни той.

В отговор на въпрос дали е чел какво е излизало като публикации във вестник “Седем” за Бойко Борисов, Цветанов заяви, че “няма значение какво е писано, важното е да се намерят допирни точки и да се достигне до общи позиции по основните политически въпроси”.

“За нас критиката е важна, защото показва слабите неща в организацията ни. Няма безгрешна партия”, коментира председателят на ГЕРБ.

В края на миналата седмица друг журналист, известен като емблематична публична фигура на ДСБ и отявлен критик на тройната коалиция и Бойко Борисов – Явор Дачков, обяви по време на предаването си в “Инфо радио”, че ще започне да води сутрешния блок на ТВ 7.

Телевизията е собственост на бизнесмена Любомир Павлов, дясна ръка на Софиянски и смятан за идеолог на т.нар. „модел Софиянски”. Той бе начело на “Общинска банка”, когато преди повече от три години Столична община загуби правото на блокираща квота при взимане на решения от управителното тяло на банковата институция. Павлов е издател и на вестник “Експрес”, който е в топли отношения със столичния кмет. Бойко Борисов води собствена колонка в това издание.

"Категорично не приемам твърдението, че съм отишъл да работя за ГЕРБ", коментира пред Mediapool Явор Дачков. Той уточни, че ще води 45-минутно предаване в ТВ7 по покана на Диляна Грозданова.

"В момента, в който преценя, че нямам свободата да правя това, което смятам за добре, ще напусна. По никакъв начин не съм обвързан нито с политическите интереси на Бойко Борисов, нито с тези на Любомир Павлов. Самият аз не харесвам Бойко Борисов като кмет на София и съм заявявал това многократно. Не бих работил за ГЕРБ под никаква форма", заяви Дачков.

Той припомни, че е бил изгонен от телевизия "Европа",защото нарушил интересите на собственика и изрази надеждата това да не се случва в ТВ7. "Но ако някой ми попречи да упражнявам свободата на словото, както я разбирам, естествено, че ще се махна оттам", каза още журналистът. "Зрителите да преценят дали, след като гледат моите предавания сутрин, съм се продал на някого, или следвам линията, която винаги съм следвал през журналистическия си път", допълни Дачков.

Той заяви още, че няма нищо общо с "жалката картина, която представлява вестник „Седем” и неговият издател".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?