ГЕРБ слага свой човек начело на комисията срещу дискриминацията

СДС поиска оставка на целия орган, който работи една година извън мандата си

ГЕРБ няма да подкрепи предложен от ДПС кандидат да оглави Комисията за защита срещу дискриминация, още повече – досегашния председател Кемал Еюп. Това обяви в сряда заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, която отрече нападките на СДС за тайни договорки между управляващите и ДПС.

Мнозинството имало своя кандидатура - жена с юридическо образование, която има отношение към един от етносите у нас, включена в листите на ГЕРБ за Европейски парламент, коментира Фидосова пред репортери.

По-късно стана ясно, че номинацията на ГЕРБ за председател на комисията ще бъде Ана Страшимирова, която досега е била регонален шеф на КЗД-Варна. Връзката ѝ с малцинствата се оказа баща ѝ, който според информация на управляващите бил ром. 

Намеренията за кадрови промени в комисията не са изненада. През май миналата година депутатите от ГЕРБ се разделиха при гласуването на годишния доклад на антидискриминационната комисия и парламентът го отхвърли. Това бе изтълкувано като знак, че досегашният председател Кемал Еюп, издигнат от ДПС, ще се раздели с поста си.

Съставът на комисията ще бъде гласуван от парламента не по-късно от две седмици след Великденската ваканция, уточни Фидосова. Тя припомни, че по закон в нея трябва да има баланс между мъже и жени, между представители на различните етноси.

В общо деветчленния антидискриминационен орган Народното събрание има петима представители, а президентът – четирима. В момента все още се водят разговори за уточняване на някои имена, които ще бъдат номинирани от парламента.

Междувременно СДС поиска ефективна оставка на Кемал Еюп и членовете на комисията, тъй като мандатътът ѝ е изтекъл още на 13 април миналата година.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров заподозря наличие на сделка между ГЕРБ и ДПС, след като председателят и членовете на комисията продължават да работят извън мандата си.

"Тази комисия има девет члена, пет от които, включително и председателят, се избират от парламента. Затова питам дали има сделка между ГЕРБ и ДПС тези хора да ги държат извън мандата, който е приключил, тъй като с изтекъл мандат е много спорно дали са легитимни и законни решенията на тази комисия? Логично е те да върнат възнагражденията, които са получили извън мандата си. Кемал Еюп какво прави в момента и в какво качество неговите колеги с изтекъл мандат взимат решения? Освен това този човек по нагъл начин отказва информация за бонусите, които са разпределяни в комисията. Това е все едно един бивш депутат да дойде в парламента и да каже, че днес е дошъл да гласува, да вземе една карта и да си гласува цял ден", заяви Мартин Димитров.

Преди седмица стана известно, че шефът на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп е отказал на СДС информация за бонусите, получени от екипа и администрацията му през 2011 г., защото се съмнява в “съществуването на тази организация”. От комисията са дали и 3-дневен срок на СДС и лидера му да докажат, че ги има, за да дадат данни за бонусите.

Искра Фидосова каза, че съставът на комисията се обсъжда от един месец, въпросът е поставян на два председателски съвета. Ако някой е пропуснал консултациите, е за негова сметка, а не за сметка на ГЕРБ, ДПС, Коалиция за България, каза Фидосова.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?