Без нов дълг от 6 млрд. лева държавата ще обяви фалит

ГЕРБ: Служебният кабинет да подготви нов външен дълг

Според Борисов няма значение кой ще е премиер, ако няма съгласие за излизане от кризата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (в центъра) и представители на партията искат спешно да се договори нов външен дълг. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска в понеделник от служебното правителство незабавно да започне процедурата по теглене на нов дълг, защото "финансите на държавата са под всякаква критика". Според бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4.5 милиарда лева, който до края на 2015 г. да достигне 6 милиарда лева.

"Толкова разпаднала държава не сме имали в историята”, каза Бойко Борисов, който и по време на първия си премиерски мандат преди четири години повтаряше, че е заварил най-страшната криза.

Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има, обяви лидерът на ГЕРБ: "Искам тези, които гласуват за нас, да знаят в какво положение е държавата, да вържем двата края в края на годината е огромно предизвикателство, а да минем 2015 година е невероятно умение".

Според него ДПС и БСП са дезертирали от властта точно са знаели за наближаващият "апокалипсис в държавните финанси".

ГЕРБ влиза в предизборната кампания като очакван победител. Партията използва подобни твърдения и заплахи по време на кампанията си през 2009 година. По време на управленския си мандат отнесе множество критики за неспособността си да провежда реформи, както и за наложените рестрикции и рекет спрямо бизнеса.

"Бюджетният дефицит е над 4% от БВП, а във фискалния резерв реално има не повече от 3.8 млрд. лева", допълни бившият зам.-финансов министър от ГЕРБ и настоящ изпълнителен директор на "Общинска банка" Владислав Горанов

"Няма пари за пенсии, за майчински и за детски, защото приходите в бюджет 2014 са били раздути", коментира на свой ред Бойко Борисов и декларира, че ако дойде на власт, ще реже разходи.

Вече няма значение кой ще е премиер

Борисов изстреля и друго политическо послание в понеделник – няма значение кой ще е премиер, ако партиите не постигнат съгласие как да спасят държавата. През последните няколко седмици ГЕРБ поддържаше тезата, че Бойко Борисов трябва да е премиер, за да носи цялата отговорност.

"След 5 октомври няма да има значение кой ще е премиер или кой ще е на власт на практика ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Трябва ни стабилност и то на всяка цена, а не всеки ден да си говорим кой с кого няма или ще се коалира, кой ще води или няма да води листи. Пожелавам на тези, които ще влязат в парламента да направят разчетите си и да оценят състоянието на държавата", заяви Бойко Борисов.

"ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те знаеха какво ще стане октомври, ноември, декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той призова другите партии да направят своите разчети, за да се убедят колко тежко е състоянието на държавата и да се подготвят за политически компромиси.

"Много гръмко се говори за програми кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари. Януари след плащането на дълговете, ще изпаднем в ликвидна криза", каза още Борисов, напомняйки на няколко пъти, че е нужна политическа стабилност.

Според него въпросът е дали сега всички политически партии ще имат доблестта да сложат цифрите върху масата и да се потърси консенсус. Той предупреди своите избиратели: "Длъжен съм да ги предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се спази Лисабонския договор до 3%, реално в момента го отчитат над 4%, за да слезе под 3%, трябва да режеш разходи”.

Преди разпускането на парламента на 6 август ГЕРБ бяха инициатор и горещ поддръжник на предложението на президента Росен Плевнелиев за актуализация на бюджета и мандат на служебния кабинет да тегли външни заеми. Законопроектите обаче останаха неприети, след като БСП отказаха и ГЕРБ не пожела да си ги гласува заедно с ДПС. Самият Борисов насотява още от 27 юни, малко след затварянето на КТБ,  "веднага бъде викнат МВФ" и да бъдат договорени 5-6 млрд. лева заеми.

След като назначи служебното правителство, президентът му възложи да анализира изпълнението на държавния бюджет и да подготви актуализация, която да бъде гласувана от новото Народно събрание.

Горанов предупреди, че държавата може да фалира в началото на годината

"Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", предупреди Горанов.

В началото на 2015 г. държавата може да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи, допълни той.

"На 4 септември падежират 300 милиона лева, на 29 октомври падежират 400 милиона лева, на 30 ноември падежират 1.228 милиарда лева, на 12 януари падежират 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1.601 милиарда лева", припомни Горанов.

1.2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1.5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.

Във връзка с кризата с КТБ Горанов прогнозира, че може и да се стигне до решение да бъде подпомогнат Фондът за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева. "2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1.5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов.

По-некоректен от Орешарски не съм виждал

"Орешарски какво направи - взе нов дълг и каза - ето, фискалният резерв е 8 млрд. лева. А това са заеми, които трябва да се връщат. По-некоректен човек не съм виждал", възмути се Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да се напише закон за обединяване на НАП и Митниците. На него му било "омръзнало да слуша как един камион минал, пък другия не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртия направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко". Проектът ще е готов до края на август.

"С кой акъл говорят, че ще строят ядрен реактор, бил най-модерният и най-скъпият в света, а ние сме най-бедната държава в Европа, а не може да се разбере кой е подписал с "Уестингхаус"?", запита Бойко Борисов.

"Лидерът на БСП Михаил Миков заяви вчера, че служебното правителство е спряло "Южен поток", но аз днес най-накрая видях писмото на Орешарски, с което той спира "Южен поток" по всички дейности и сега ще го сложа в един плик и ще го пратя на Миков", каза още Борисов.

Висят ни на главата над 600 милиона евро рехабилитация на V и VI реактор, не знаем ЕК дали ще пусне "Южен поток", никой не е виждал договора, има ли неустойка в договора, чуждестранни инвестиции ще дойдат ако има политическа стабилност, продължи той.

Бившият министър на транспорта в кабинета на ГЕРБ Ивайло Московски предупреди от своя страна, че "цифрите за ситуацията в БДЖ са ужасяващи" "БДЖ- Товарни превози" към полугодието на около 8 милиона лева загуба, което означава, че до края на година загубата ще достигне 15 милиона лева и дружеството може да се възприеме като фалирало", заяви той.

Във вторник ГЕРБ ще представи и листите си за предсрочните парламентарни избори.

Цветанов: Няма значение кои са министрите, важен е капитанът на отбора

По-рано в понеделник зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов повтори пред бТВ мантрата на Борисов, че партията трябва да постигне самостоятелно мнозинство от 121 народни представители, "за да има някаква промяна на това, което наблюдавахме последната една година като статукво".

"И да може да управляваме заедно с тези, с които можем да водим конструктивен диалог", добави той.

Цветанов изрази увереност, че след изборите на 5 октомври Реформаторският блок отново "ще седне на една маса с лидера Борисов”.

"Реформаторският блок беше прекалено рязък, остър, непоследователен – през октомври пак трябва да седнат на една маса с Борисов. Избирателите на Реформаторския блок все пак трябва да знаят каква е перспективата”, каза Цветанов.

Лидерите на партиите от РБ вече заявиха в позиция, че е нужен нов модел на управление и поради тази причина не приемат Борисов за министър-председател, тъй като е част от досегашния модел.

"Ако ГЕРБ на 5 октомври получи достатъчна подкрепа от българските избиратели и има възможност да състави едно силно дясноцентристко правителство, то ние сме на позицията, че то трябва да бъде водено от нашия лидер Бойко Борисов", заяви по-нататък заместник-председателят на ГЕРБ.

По повод критиките за еднолично управление в партията и в отговор на въпрос дали при нов мандат самият той отново ще оглави МВР, Цветанов заяви: "Когато е ясна управленската програма, няма значение кой е съответният министър, важен е капитанът на отбора”.

"Ако ГЕРБ получи силно мнозинство, лидерът ще реши кои ще бъдат министрите му. Когато ГЕРБ спечели изборите и е лидер в това управление, ще бъде лидер и в управленските решения”, добави той.

Като водещ акцент в бъдещата управленска програма на партията той отново изтъкна инфраструктурните проекти и факта, че по времето на ГЕРБ жертвите в катастрофи са били двойно по-малко.

"Виждате колко е натоварена магистрала "Тракия”. Вчера пак имаше тежка катастрофа, защото интензивният поток води до застрашаване на човешкия живот. Точно в управлението на ГЕРБ традиционните 1000-1100 жертви на пътя бяха намалени на 600 към 2012 г., което е с нива от 1963 г., заяви Цветан Цветанов.

"Когато бях вицепремиер и министър, отвличанията спряха, имахме въоръжени групи за поръчкови убийства, заловихме тонове наркотици”, каза той, за да направи паралел с днешното състояние: "Това, което остава като наследство в МВР, е трагично – имаме убийство, побои, въоръжени грабежи, министерството е абдикирало съвсем от проблема с купуването на гласове”.

"С аутизъм, с аутизъм", поправи той по време на интервюто грешката си от клипа, в който в неделя се залива със студена вода. "Аз съм участвал и друг път в кампании за аутизма – всеки трябва да допринесе. Аз ще направя дарение 1000 лв., колегите също ще се присъединят, така че има смисъл”, коментира той и добави: "Това е една от тези благотворителни инициативи, в които човек може да се включи. Има хора, които биха подкрепили, които не биха подкрепили, но това е силната част на демокрацията”.

Споделяне

Още по темата

Още от България