ГЕРБ смекчава искането за забрана на строителството в общини без планове

Изискването за фитнес зали в офисите и предприятията отпада

ГЕРБ смекчава искането за забрана на строителството в общини без планове

Строителството без общи устройствени планове на общините ще продължи и в бъдеще. Това стана ясно по време на приемането на поправките в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които бяха одобрени от парламента на първо четене.

Така депутатите от ГЕРБ спънаха искането на кабинета да спре издаването на разрешения за строеж в общини без планове. Според правителството това беше единственият начин да се прекрати безразборното застрояване и да се накара местната власт най-после да приеме общите устройствени планове. Към момента близо 70% от общините нямат такъв документ, като сред тях са редица морски общини.

Срещу тази промяна в ЗУТ застана Националното сдружение на общините и бизнесът. Мотивът им беше, че това ще ограничи инвестициите и ще обрече общините на бедност. В същото време от местната власт признаха, че малките общини нямат финансова възможност да възложат изготвянето на такъв документ, който струва между 100 хил. и 500 хил. лв.

Този текст противоречи на конституцията, защото въвежда обратно действие, каза Искра Фидосова, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ . Тя допълни, че ще предложи между двете четения на ЗУТ да бъде записан срок от две-три години, в който общините да направят общите устройствени планове, като получат финансова помощ от държавата за това.

Освен това спорният текст препятства инвеститорски инициативи в общини без общи устройствени планове, каза Фидосова.

Без зала за спорт ще бъдат новите офис сгради и предприятия, решиха още депутатите. Те отхвърлиха предложението на депутата Огнян Стоичков от "Атака". Той предлагаше в нови производствени, административни или други делови сгради с капацитет над 100 работни места да се осигури поне едно помещение за спортни дейности. Предвиждаха се и данъчни облекчение за собствениците, които вече са осигурили такива зали, но това също отпадна.

Общините поемат незаконното строителство при масовите строежи от четвърта до шеста категория, решиха още депутатите. В момента това е задължение на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). За държавния орган остават само големите строежи от първа до трета категория.

Сдружението на общините беше против прехвърлянето им на нови отговорности, без да е осигурено финансиране за това. За това поправките в ЗУТ предвиждат събраните от общините по закона такси, глоби и имуществени санкции да се изразходват само за финансово обезпечаване на новите им контролните функции и за премахване на незаконните строежи.

Санкцията за незаконен строеж от четвърта до шеста категория за извършител, възложител или строител а от 5000 до 20 000 лева. Лицата, които ползват незаконен строеж от четвърта и пета категория, ще се глобяват от 1000 до 10 000 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?