ГЕРБ сменя предназначение на ниви основно за вятърни и соларни паркове

ГЕРБ сменя предназначение на ниви основно за вятърни и соларни паркове

В периода от идването на власт на ГЕРБ в края на юли миналата година до февруари 2010 г. е сменяно предназначението на земеделски земи основно за изграждането на соларни и вятърни паркове, както и за техническо-промишлени бази. Това сочи статистика на Министерството на земеделието и храните, обявена във вторник.

За периода 27 юли 2009 г.-2 февруари 2010 г. са постъпили 23 искания за промяна в предназначение на земеделски земи, придобити от физически и юридически лица, чрез замяна със земи от Държавния поземлен фонд. По 17 от заявленията е дадено положително становище, а 6 искания не са разгледани от междуведомствена комисия, в която влизат представители на регионалните здравни и екоинспекции, на агроведомството и др., и от комисии към областните земеделски дирекции. Междуведомствената комисия разглежда исканията, надхвърлящи 50 дка.

От изнесената справка става ясно, че за изграждане на фотоволтаични централи е сменен статутът на земята в четири заменки. Става въпрос за общо 177 дка, върху които фирмите ТИС, “Бъдеще Агро“ с два парцела и “Солсбор-К.Г.Д“ ще разположат слънчеви панели за производство на електроенергия. Вятърни перки върху 37 дка ще инсталира фирмата “Тесса Енерджи“. За складови, ремонтни и техническо-промишлени бази са предвидени 663 дка, върху които ще строят фирмите “Миг Маркет“, “Пътстрой Варна“, “Омега Агро“, “Сенсор-С“ с три терена и четири частни лица. “Екотера 2005“ пък е получила правото да гради винарна върху 6 дка.

В същото време от Инициативната група за организиране на национален референдум настояха спешно да се приеме законопроект, с който извършените замени да бъдат обявени за нищожни. Според тях това е единственият изход от създалата се ситуация със заменените гори и ниви.

Според Христо Николов от "Зелени Балкани" никъде досега не е цитиран точният размер на т. нар. заменки. Според организаторите на Национален референдум обаче над 390 000 дка са заменените гори, което е нещо нечувано в новата история на страната ни.

Само в района на черноморските общини и на планинските курорти не по-малко от 80 000 дка държавни земи и гори на практика са подарени на частни физически и юридически лица, включително и на офшорки, каза Николов.

"С подготвения законопроект може на практика да се нанесе много силен удар срещу мафията - без увъртания и позоваване на членове от конституцията", смята лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов.

На този етап кампанията се подкрепя от КТ "Подкрепа", Зелена партия", Национална антикорупционна коалиция, Федерация - Зелени Балкани, Коалиция - Да остане природа в България, Асоциация "Прозрачност без граници", асоциация "Европейска интеграция и права на човека", Обединено граждански сдружение - Варна", община Долен Чифлик, и др., както и от много политици, депутати и публични личности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?