ГЕРБ смята, че може и да надмине обещанието си за 1500 лв. средна заплата

След горивата се въвеждат измервателни уреди за контрол на алкохола и цигарите

ГЕРБ смята, че може и да надмине обещанието си за 1500 лв. средна заплата

Окуражени от данните на Националния статистически институт (НСИ), управляващите вече смятат, че могат и да надминат прогнозното си обещание, че в края на 4-годишния си мандат средната работна заплата ще стигне 1500 лева.

Това става ясно от стенограмата на дебата по време на правителственото заседание в сряда.

Статистиката обяви средна работна заплата към декември 2017 г. в размер на 1123 лв., което е ръст с около 10% на годишна база.

Дискусията тръгва от предложението на министъра на финансите Владислав Горанов да се удължи с още една година стратегията за повишаване събираемостта на приходите и да се утвърди план за изпълнението ѝ за 2018 г.

"Безспорно стратегията дава резултат, който се вижда по две направления. Първо, в началото на годината, на 2018 г., забелязваме номинален ръст на приходите от косвени данъци, в случая от ДДС, с близо 17 процента номинално нарастване спрямо същия период на миналата година, което е един доста изпреварващ ръст и е добра новина за развитието на икономиката.

Виждат се и данните за доходите – за месец декември националната статистика изведе среден доход за страната 1123 лева, което е с около 10 процента номинален ръст на годишна база. Това, което поехме като прогноза и ангажимент, че в рамките на този управленски мандат средната заплата може да достигне 1500 лева, изглежда съвсем реалистично", докладва Горанов.

На въпрос на премиера Бойко Борисов дали правителството ще се справи с 1500 лв. средна работна заплата финансовият министър потвърждава и прогнозира, че този таван може даже да бъде надминат.

"Мисля, че има възможност и за по-добри показатели в края на този период, в края на този мандат. Със сигурност ще подобрим и прогнозата за номиналния размер на брутния вътрешен продукт, която заявихме в програмата на правителството, от 120 милиарда", казва Горанов.

Впоследствие Борисов се обръща към вицепремиера Валери Симеонов. "Днес, Валери, кой е вярвал, че 1123 лв. ще е средната работна заплата, в София е 1500 лв., а колко беше? Това означава, че има заплати от четири, пет, шест хиляди лева", радва се Борисов.

Ненадейно той вкарва и темата за позицията на БСП от преди няколко дни за т. нар. "Луковмарш".

"Когато растат доходите, когато расте икономиката, мисля, че всички би трябвало да са доволни. Дори и опозицията. Аз не мога да схвана какви са тези хора в ръководството на БСП. Защото аз никога не съм подкрепял "Луковмарш", ама се оказа, че ми пращат писмо да се разгранича от него! След това пък се оказа, че не са ми писали писмо, или че не стоят зад това писмо... Още не мога да се ориентирам в ситуацията", посочва министър-председателят.

В крайна сметка стратегията за повишаване на събираемостта на приходите е приета.

Една от новостите в нея е предвиденото разширяване на механизма за контрол на горивата чрез измервателни уреди и към други два вида акцизни стоки – алкохола и цигарите. За целта трябва да се усъвършенстват информационните системи на данъчните и митниците и да се променят съответните нормативни актове.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?