ГЕРБ спаси Борисов от отчет пред парламента по случая "Баретата"

Иван Костов: Магистратите не са известни с голям кураж, съвсем ще се откажат да ходят на работа

Сн. БГНЕС

Народното събрание отхвърли в сряда искане на лидера на ДСБ Иван Костов да бъде извикан премиерът Бойко Борисов заради показната стрелба пред Съдебната палата в София срещу Златомир Иванов – Баретата.

"Нека да поканим Бойко Борисов да обяви допълнителни мерки и да успокои част от хората, които вярват в тези мерки. Да покаже някаква загриженост", призова Костов.

На влизане в Съдебната палата вчера Баретата и едни от охранителите му бяха простреляни. Иванов отиваше на заседание на Софийския апелативен съд, където се обжалва присъдата му от 8 години затвор за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици.

"Това, което се случи вчера, е като сценарий в най-развинтена холивудска глава", коментира той. По думите му пространството пред Съдебната палата вече е арена, овладяна от престъпния свят.

"Утре хората няма да посмеят да ходят на работа. И бездруго не са известни с голям кураж и магистратите съвсем ще се откажат да гледат дела", каза още той.

Предложението му не бе прието от мнозинството. И след повторно гласуване гласовете на ГЕРБ "въздържал се" надделяха.

"Радвам се, че нищо не се е случило, поемете поне някакъв ангажимент за спокойствието на съдебната власт", призова Костов.

Във вторник от ДПС поискаха оставката на премиера заради стрелбата, а Станишев посочи за виновен вицепремиерът Цветан Цветанов.

Малко по-късно, след като стана ясно, че поелият ангажимент за битка с организираната престъпност премиер не дойде в парламента, за да разясни обстоятелствата около стрелбата по Баретата, парламентарната група на Коалиция за България поиска оставките на кабинета.

БСП: Господа, подайте си оставките

"Господа, подайте си оставките", призова от парламентарната трибуна народният представител Атанас Мерджанов.

"Обществото е потресено от бруталното показно посегателство върху човешкия живот и здраве, върху конституционното право на живот, право на всеки гражданин, независимо от неговия социален, правен и личностен статус", се казва в документа.

"Управляващите получиха поредния вот на недоверие заради политиката на сигурност. Беше извършено показно покушение на стълбите на Съдебната палата, в центъра на София, където са разположени основните държавни институции и обществени сгради, на метри от провеждана среща на министър-председателя", отбеляза Мерджанов. По думите му "тази цинично планирана дързост не е случайна, не е просто неприятен случай, неприятен инцидент, просто хулиганство, това е само в главата на министъра на вътрешните работи. Не е случайно, защото има стрелба, пожар, ранен в присъствието на граждани. Това е нагло покушение срещу демократичните устои на държавата и сигурността на гражданите, още един акт, който хвърля сянка върху европейското лице на България, петни името на страната"

"Това е поредно доказателство, което опровергава тезата на управляващите, че е пречупен гръбнакът на организираната престъпност. Това е демонстрация на една катастрофирала политика, автори на която са Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това е брутално незачитане на върховенството на закона, на обществения ред, демонстрация на недосегаемост. МВР вместо да разследва и да събира годни доказателства търси канали за внушения и манипулиране на общественото мнение", се казва още в декларацията на Коалиция за България.

"Вие, господа управляващи, носите отговорност за подмяна на истинските усилия за ликвидиране на престъпността с цинично безхаберие. Насилието е опасна игра, то е заплаха, то е несъвместимо с човешката същност, то е усещане за страх. Докога ще търсите виновни извън вашата отговорност - единственият достоен ход е да подадете оставка. Подайте си оставките, това е по-морално и по-достойно", завърши Мерджанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България