ГЕРБ срещу сини, червени и ДПС в районните битки

ГЕРБ срещу сини, червени и ДПС в районните битки

Едва двама районни кметове бяха избрани на първия тур в трите най-големи града - София, Варна и Пловдив, където за първи път се провеждаха този вид избори.

В столицата кандидатът на ГЕРБ за район “Искър” Йордан Томов успя да се наложи над конкурентите си с 56.93 процента. Вторият успех от раз е на издигнатия от коалиция ГЕРБ – ВМРО претендент за район “Тракия” в Пловдив Гиньо Матев, който събира 56.03 процента от гласовете. Преди него кмет на района бе Славчо Атанасов, който на първи тур спечели “големите” избори за кметския пост в града.

В София хората на Бойко Борисов ще влязат в битка на балотажа основно срещу представители на синия "Алианс за София", обединил СДС и ДСБ, и в по-малка степен срещу БСП. В Пловдив в четири от петте района сблъсъкът е между коалицията ГЕРБ-ВМРО и БСП. Само в един район като претендент се промъква човек на ДПС.

Борбата за районите на Варна е подобна, но с по-добре изразено представителство на нашумелите напоследък бизнеспартии.

В София в район "Лозенец" кандидатът на ГЕРБ Поля Станчева се явява на балотаж срещу Прошко Прошков от Синия алианс. Същата е конфигурацията в район „Средец”, където Георги Стефанов от партията на Бойко Борисов се среща със синята Маргарита Гутева. В „Красно село” превес има Христо Апостолов от "Алианс за София", но ще трябва да защитава позицията си от Пламен Църноречки от ГЕРБ.  Кандидатът на "Алианс за София" в район „Възраждане” Николай Спасов отива на втори тур срещу кандидатката на ГЕРБ Ева Сеизова, а в район „Оборище” дясната Пенка Арменкова се явява срещу Людмил Йорданов от генералската партия.

В район „Витоша” кандидатът на ГЕРБ Боян Бояджиев в момента води с малко пред Любен Петров от Синия алианс и ще се срещнат пак в неделя. Същото е в район „Овча купел”, където Пламен Йорданов от политическата сила на Бойко Борисов ще се бори с подкрепения от СДС и ДСБ Николай Манов, чиито шансове обаче не са особено големи заради значителната разлика.  Във „Връбница” Младен Младенов на ГЕРБ отива срещу синята Виолета Съева, но и неговата преднина е сериозна. В район „Сердика” Йордан Димитров отива срещу Тодор Кръстев. В район „Слатина” десният Агоп Овагенян ще се бори срещу Антоанета Апостолова на ГЕРБ.

В район „Триадица” Людмил Андреев от "Алианс за София" отива на втори тур срещу Евтим Евтимов от ГЕРБ, в „Красна Поляна” Стоян Пенев от "Алианс за София" ще се бори с Иван Чакъров от ГЕРБ.  Пак генералската партия срещу синята ще е сюжетът в район „Илинден”, където претендентът от ГЕРБ Румяна Дойчинова отива на балотаж срещу синия Петър Тодоров.

Подкрепените от партията на Бойко Борисов кандидати в много по-малка степен ще се борят с червените кандидати. В район "Подуяне" подкрепената от БСП Нешка Робева ще се бори срещу Ева Митова от ГЕРБ. Същата конфигурация на балотажа ще има в район „Изгрев”, където червеният Панайот Дончев се явява срещу Кръстьо Кривов от ГЕРБ. В район „Люлин” кандидатката на генерала Венетка Серафимова ще се срещне с представителя на социалистите Живко Желев, но разликата между двамата на първия тур е сериозна.

В район „Надежда” Димитър Димов от ГЕРБ се среща с Цветанка Георгиева от БСП, същото е в „Младост”, където Петко Дюлгеров от генералската партия отива на балотаж срещу социалистката Ирена Атанасова.

Партията на Бойко Борисов вади хора на балотаж и в  район "Студентски”, където Димитър Дилчев отива срещу досегашния кмет Венцислав Дудоленски, подкрепен сега от инициативен комитет. По същия начин стоят нещата  в „Нови Искър”, там Зорница Тодорова отива срещу независимия Никола Никифоров, в „Панчарево” Станимир Пеев от ГЕРБ ще е на втори тур с  Георги Георгиев.

И в район „Банкя” кандидатът на генералската партия води убедително срещу Станислав Славов преди балотажа .

Варна

Сблъкът за район “Одесос” във Варна ще изправи Пламен Пенев (ГЕРБ) срещу Таня Василева от дясноцентристката коалиция между СДС, ДСБ, НДСВ, ССД, ЗНС и БДС “Радикали”.

В район “Приморски” Огнян Къчев (ГЕРБ) ще се бори с независимия Пламен Градинаров. В “Младост” ще се избира между Йорданка Юнакова (БСП) и Николай Апостолов (ГЕРБ).

В квартал “Владислав Варненчик” Христа Маринова от ГЛАС спори с Добромир Джиков от Политическо движение “Социалдемократи”. ДПС влиза в играта в района с по-значително ромско население “Аспарухово”. Там човекът на Доган Андрей Василев излиза срещу Богдан Караденчев от БСП.

Пловдив

В Пловдив се очертава класически сблъсък между коалиция “ГЕРБ - ВМРО” и БСП. Това се случва в район “Централен”, където Райна Петрова от коалицията е срещу социалиста Люблян Събев.

В район ”Източен” Иван Тасев (ГЕРБ - ВМРО) е срещу втория кандидат на ДПС за районен кмет, който се промъкна през първия тур - Красимир Кузмов. В район “Западен” Здравко Димитров от коалицията е срещу БСП-номинацията Иван Атанасов.

В ”Северен” Ина Филипова (ГЕРБ - ВМРО) е срещу Делко Терзийски (БСП), а в “Южен” Александър Колев (ГЕРБ - ВМРО) ще води борба с Катя Стайкова отново от БСП.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?