ГЕРБ стъкми първия антиамерикански закон в историята на прехода

Партии и юристи призовават държавния глава да наложи вето върху скандалните промени в съдебния закон

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ внесе корекции в проектозакона за забрана на външното финансиране на магистратски организации, свеждайки го до откровен антиамерикански закон. В първоначалния вариант, гласуван от парламента на първо четене, забраната важеше за всички външни донори, включително европейските, но по препоръка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров депутатите от ГЕРБ извадиха от "черния списък" ЕС и Европейската икономическа общност. Като се има предвид, че другото външно финансиране идва основно по американски програми, забраната остава единствено за САЩ. Така ГЕРБ стана първата партия в историята на прехода, която стъкми специален закон срещу стратегически съюзник на страната ни.

Хойт Ий: Трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон

"Изглежда, че единствената страна, която ще пострада от такъв закон, е Америка. Единствените неправителствени организации, които ще бъдат засегнати, ще бъдат от Америка. Така че е трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон, че целта му е по някакъв начин да се навреди на отношенията между България и Америка. Надявам се това да не е вярно, надявам се, че вероятно е недоглеждане, което може да бъде поправено в хода на законодателния процес", коментира Хойт Брайън Ий, зам. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, отговарящ за отношенията на САЩ със страните от Централна и Южна Европа, в интервю пред Клуб Z, публикувано във вторник.

"Безспорно уважаваме суверенитета" на парламента и правителството в България, заявява той, но допълва, че е обезпокоен от закона: "Защото излиза, че той пречи на "Америка за България" или която и да е организация в САЩ да предоставя подкрепа на съдиите, прокурорите и служителите на Министерството на правосъдието. Ние смятаме, че такава подкрепа е от голяма полза не само за юристите, но и за българския народ. Вече 27 години, откакто САЩ, а също и независимата фондация "Америка за България", осигуряват съдействие, за да помогнат за заздравяването на съдебната система в България, за да бъде тя по-ефективна, по-прозрачна и по-професионална и да създаде условия за предотвратяване на корупцията. Така че ние смятаме, че трябва да бъде позволено тази помощ да продължи."

Поправките ще се гласуват по бързата процедура

Депутатите от ГЕРБ внесоха промените между първо и второ четене на закона, в условията на съкратена процедура и още в сряда те ще бъдат гледани в правната комисия. Идеята на законопроекта, вписващ се напълно в модела на Путин и Орбан, е да не допусне влияние върху магистратите чрез външно финансиране на техните съсловни организации.

При внасянето на промените в началото на юли от фондация "Америка за България" обявиха, че с тези предложения страната отстъпва от евроатлантическите ценности, които твърди, че е приела. Срещу промените се обявиха и повечето организации на магистрати, както и редица непреставителстви организации.

В публичното пространство текстовете бяха разпознати като опит да бъде подчинен Съюза на съдиите в България, известен с критичните си позиции срещу вмешателството в съдебната независимост.

Проектозаконът предвижда още да бъде забранено на магистратите да участват в управата на Съюза на юристите в България, най-старата юридическа организация в страната. Това в голяма степен ще делегитимира организацията.

В разгара на скандала главният прокурор Сотир Цацаров предложи идеята съсловните организации на магистратите да могат да получават европейско финансиране. За същото впоследствие настоя и премиерът Борисов, като междувременно стана ясно, че Европейската комисия е поискала специални разяснения по предложения от управляващите закон.

Внесената във вторник корекция гласи: "Организациите могат да са получатели на средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и на средства по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм".

Най-вероятно проектът ще бъде гласуван тази седмица на второ четене и в пленарната зала. При последното обсъждане на темата в правната комисия от думите на депутати се разбра, че се бърза тези промени да бъдат приети преди лятната ваканция. В тях е предвиден още членовете на Висшия съдебен съвет да могат да се върнат след края на мандата, който изтича през октомври, на по-добри позиции в съдебната система. На последното си заседание ВСС не успя да вземе становище по промените, тъй като за пореден път мнозинството напусна залата и провали заседанието.

Съюзът на юристите призова за вето от президента

Междувременно Съюзът на юристите в България (СЮБ) се обяви срещу промените и призова президентът Румен Радев да наложи вето. Организацията изтъква, че текстовете са безусловно противоконституционни и ще окажат ретроградно въздействие върху правовата държава и демократичната следа.

СЮБ акцентира върху това, че никой не дава обяснение защо спешно се приема проектът в нарушения на Закона за нормативните актове

В отворено писмо до президента СЮБ посочва, че измененията нарушават чл. 44 от конституцията, но наред с това и Пакта за политически и граждански права, както и чл.11, ал.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

На първо място, абсурдно е съдии и прокурори да не могат да участват в управлението на СЮБ, който е създаден от тях преди 90 години, напомня организацията.

"На второ място, предложените промени въвеждат забрана, която прегражда възможността на магистратските организации да се ползват от финансиране по редица програми на ЕС, Съвета на Европа и други източници, които са доказали своя благотворен ефект върху организационното им укрепване, обучението на членовете им и издаването на литература, която подпомага професионалното им израстване. В тези случаи, ако приемем, че наистина се засяга независимостта на съдебната власт, то в по-голяма степен независимостта би била засегната при прякото финансиране на органите на съдебна власт – Висш съдебен съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране", обясняват юристите.

Съюзът на съдиите ще жали и пред международните съдилища

Съюзът на съдиите в България също обяви във вторник, че ще настоява президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт. Организацията е против въвеждането на кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и за забраната за външно финансиране на професионалните организации на магистратите.

"Тук не става въпрос за пари, а за тенденция, която трябва да бъде пресечена. Смисълът на поправката за финансирането е да бъде сплашен Съюзът на съдиите в България. Утре ще сплашват медии, университети, граждански организации", каза Костова.

Съдийската организация обяви, че ако Румен Радев откаже да наложи вето, то ще се търси начин да се сезира Конституционния съд. Ако и никоя институция не стори това, то ССБ ще сезира Европейския съд по правата на човека и Съда на ЕС.

Едновременно с това ССБ критикува остро и поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, чрез която делата за корупция по високите етажи на властта ще бъдат прехвърлени към специализираните наказателни съдилища. Съдийската организация смята, че така се създава специален, а не специализиран съд, което е забранено по конституция.

И бивш депутат от ГЕРБ е против

Във вторник шестима членове от ВСС също се обявиха срещу промените в съдебния закон. Любопитното е, че сред тях е и бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева. Те смятат, че поправките са напълно немотивирани. Членовете на съвета смята, че забраната за външно финансиране на професионалните организации на магистратите и оставянето на такава възможност за органите на съдебната власт е "недопустимо от гледна точка на международните стандарти, двойнствено разбиране за гаранциите за независимост".

Подписи под позицията са поставили още Юлия Ковачева, Соня Найденова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова. Преди седмица мнозинството във ВСС отказа да излезе с позиция по скандалния законопроект на ГЕРБ.

Партии: Срамно и недомократично законотворчество

За намеса от страна на президента настояват в обща позиция и "Да, България", "Нова Република", БЗНС и "Зелените".

"Призоваваме и всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура, да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от "силните на деня“ политици срещу съдебната власт така, както нашите полски приятели го правят в момента", казват формациите и твърдят, че ще настояват президента да наложи вето.

В последните дни преди ваканцията на 44-тото Народно събрание, без дебат и със съмнително "тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и национал-популистите, ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността политиците да се месят в работата на съда, смятат партиите.

Партиите твърдят, че "това срамно и недемократично законотворчество е писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава". Според тях промените в ЗСВ са противоречащи на основните принципи на правото и правовата държава.

"И как по друг начин да определим внесените без обществено обсъждане и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за съдебната власт и НПК, допълнени с появили се "изневиделица“ и внесени услужливо от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи законодателни предложения с неясно авторство между двете четения", казват в позицията си формациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?