ГЕРБ стяга трети вот на недоверие, докато "карикатури" на власт и опозиция дебатират втория

Снимка: БГНЕС

Докато парламентът обсъжда в сряда втория вот на недоверие към кабинета – за "провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата”, лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че след два дни ще внесат трети.

Ние сме издържливи, по-скоро питам ГЕРБ докога ще издържи, коментира по този повод премиерът Пламен Орешарски.


За разлика от първия вот на недоверие – за инвестиционното проектиране, който ГЕРБ бойкотираха и той пропадна заради отсъствието на "Атака" и невъзможността да се осигури кворум, този път депутатите на Волен Сидеров влязоха в пленарната зала. Поради тази причина и ГЕРБ се регистрираха, а таблото отчете 205 народни представители, напълно достатъчни за откриване на заседанието. Преди ден съвсем не бе сигурно, че това ще се случи, тъй като не бе ясно дали националистите ще дойдат на работа. При това положение ГЕРБ най-вероятно щяха да приложат предишната си тактика да не се регистрират и да провалят кворума, за да покажат как управлението на БСП и ДПС зависи от националистите.

В сряда сутринта обаче атакистите се появиха в парламента начело с лидера си Волен Сидеров, който преди това беше казал, че ще отсъства заради посещение във Виена, което обаче вече било приключило.

Волен Сидеров: Не подкрепяме кабинета, ние сме коректив

"Това правителство не го подкрепяме, ние сме коректив. Но вотът на ГЕРБ е демагогия. ГЕРБ, ДПС и БСП играят комбина”, заяви Волен Сидеров пред журналисти. Доказателство за това било, че трите партии отхвърлиха преди седмица предложението на "Атака” границата ни да бъде затворена за бежанци.

Борисов: Вот на недоверие ще е заради културата, защото "всеки посетител е билетче"

"Следващият вот, който ГЕРБ ще внесе, ще бъде за култура", обяви пред журналисти в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, минути след като в парламента приключиха дебатите по искането за оставка на кабинета заради несправянето на правителството с политиката на регионалното развитие.

Още

"Те си гласуват заедно, правят си комисии. ГЕРБ вкарат свои хора за сметка на "Атака”, смята Сидеров. Според него от партията на Бойко Борисов внасят вот на недоверие, за да покажат, че съществуват.

"Ще участваме в дебатите. Нито бягаме, нито се крием”, допълни той. При предишния вот 21 души от "Атака” се "скриха" чак в Брюксел, където имали "важно" посещение, чийто резултат беше, че успяха да пуснат писмо в пощата на ЕНП и да сътворят скандал в брюкселски ресторант, за който отричат.

"Карикатури"

Бойко Борисов от своя страна коментира, че БСП, ДПС и "Атака" са "карикатури" на управляващи, с което отговори на депутата от левицата Мая Манолова, която по-рано сутринта каза, че "ГЕРБ са карикатура на опозиция”.

"Всеки ден този парламент се дискредитира. Първо, един изключително некомпетентен човек, какъвто е Миков (председателят на НС - бел-ред.), е абсолютно неправомерно на този пост, защото не е победил на изборите”, заяви Борисов.

"Демокрацията изисква партията, победила на изборите, да получи своето право да представлява парламента. Тези хора, които са се класирали втори, трети и четвърти, са карикатури на управляващи. Понеже чух г-жа Манолова сутринта да казва, че ние сме карикатури на опозиция. Да, така е, ние не сме опозиция, защото ние сме победителите от изборите. А те са карикатури на управляващи. Аз съм по-съгласен да съм карикатура като опозиция, защото съм победил, отколкото като тях да съм карикатура като управляващ”, коментира още лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

"Това е случайно избрана тема за вота. Вотът можеше да бъде за всичко, не не защото има основание, а защото ГЕРБ са установили нова тактика - вотове до дупка. Карикатурно поведение за една опозиция. Поне да влязат и да направят някакъв опит да си защитят аргументите", каза преди заседанието заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Коалиция за България Мая Манолова.

По повод станалите традиционни игри с кворума в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев констатира, че в предишното НС все чувал, че кворумът е грижа на управляващите, а сега изведнъж станало обраното.

"Стадионно поведение" в НС

Независимо, че кворум за заседанието имаше, бяха направени опити за процедурно протакане. Парламентът отхвърли предложение на "Атака” за включване в дневния ред на проекторешение за обявяване на неутралитет в евентуален военен конфликт в Близкия Изток, както и за удължаване на забраната за продажба на българска земя на чужди граждани.

Докато депутатите се събираха за дебати, протестиращи освиркваха служебния вход на Народното събрание. Видимостта към входа, през който влизат депутатите, беше ограничена от коли на жандармерията. Имаше засилено полицейско присъствие.

Премиерът Пламен Орешарски и министрите бяха посрещнати и в пленарна зала с викове "Оставка”.

"Стадионното поведение не е присъщо на парламента, но всеки сам избира формата на политическото си поведение”, каза председателят на НС Михаил Миков.

Лиляна Павлова: Диспропорция в регионите, провал с еврофондовете

Първа в защита на вота на недоверие се изказа депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. "Налице е провал в областта на регионалната политика. Партньорите от предишната тройна коалиция, а не ние, направихте така, че в сегашния програмен период да има сериозна диспропорция в регионите. В новия програмен период много населени места ще останат без финансиране”, заяви тя.

"Налице е провал при усвояването на средства от ЕС. Цари пълен хаос при определяне на бенефициентите по програмата за селските райони. Има провал и във ВиК сектора. Налице е само кадруване и смяна на кадри. Липсва политика и ясна визия в областта на пътния сектор. От едно работещо Министерство на регионалното развитие и благоустройството се създадоха две неработещи”, продължи Лиляна Павлова.

Михалевски: Тройната коалиция се справяше много добре, при ГЕРБ настъпи срив

В отговор депутатът от ГЕРБ Димчо Михалевски каза, че Оперативна програма регионално развитие е работила много добре по време на Тройната коалиция. Сега обаче тя е поставена под риск. Сега се усвояват около 2 % от средствата, а по времето на ГЕРБ под 1%. Според него е много рано да се прави оценка на политиката на регионалното развитие на сегашния кабинет. По-скоро времето от началото на мандата на кабинета на Орешарски е достатъчно да се направи оценка на политиката в този сектор на предишното управление", каза Михалевски, след което откри огън по ГЕРБ.

"Правителството на ГЕРБ замрази всички инструменти по отношение на развитие на регионите. ГЕРБ имат претенции за провал на сегашното правителство. Но какво направи ГЕРБ с общините – бяха намалени бюджетите на общините. Какво направи ГЕРБ с инвестициите? Сривът на привлечените инвестиции беше тотален, има четири пъти спад. Средата отблъскваше инвестициите”, подчерта Михалевски. Според него изводът е, че управлението на ГЕРБ не е било добро за регионалното развитие.

Лиляна Павлова от своя страна изтъкна, че "няма друго правителство от 91-ва година насам, което да се е ползвало с толкова нисък кредит на доверие сред българското общество", както правителството на Орешарски, "което още от първите дни на управление, е белязано с граждански протести и недоволство".

"Исканият от нас вот на недоверие е предложен с ясното разбиране, че още в първите 100 дни правителството постави под риск стабилността и бъдещето на страната ни", заяви Лиляна Павлова.

БСП определиха мотивите на ГЕРБ за вота като смешни и нелепи. Сергей Станишев подчерта, че именно по време на кабинета "Борисов" са се задълбочили различията между регионите.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък посочи, че ГЕРБ са концентрирали всички ресурси на държавата в строителството на магистралите и метрото и са спрели инвестициите в малките общини.

Вторият вот на недоверие ще бъде гласуван на 17 октомври и ще бъде отхвърлен, след като "Атака" заявиха, че ще подкрепят правителството.

На следващия ден ГЕРБ внасят трети вот на недоверие – за провал на кабинета "Орешарски" в областта на културата. Както разясни Бойко Борисов в Пловдив, причината е, че проектът на неговото правителство – т.нар. български Лувър, вече е готов, но сегашното правителство "не иска да върже един трафопост, за да не бъде открит този уникален музей, тъй като сме го правили ние".

Споделяне

Още по темата

Още от България