ГЕРБ свали доверието си от кмета на Хасково

Добри Беливанов отговори с отворено писмо до гражданите и обвини партията си в "анонимна" позиция

Снимка: БГНЕС

Структурата ГЕРБ в Хасково обвини кмета на града Добри Беливанов в провалено управление и свали доверието си от него. Това стана с декларация на местната организация на ГЕРБ, определена от Беливанов като анонимна.


По неофициално информация на Mediapool партията смята да принуди Беливанов да подаде оставка. За целта управляващите ще напуснат всички места в общината – зам.-кметове, шефове на отдели и др. важни позиции Така ГЕРБ ще се дистанцира от него политически, а в общинския съвет, където ГЕРБ има мнозинство, ще бламират всички внесени от кмета предложения. Крайната цел била той сам да подаде оставка. .


Напрежението между Беливанов и издигналата го на поста партия ГЕРБ ескалира, след като местната организация разпространи декларация, в която се твърди, че управлението му е провалено.


В документа се посочва, че градоначалникът не се е справил с бездомните кучета, бездействал е по време на кризата с уран във водата на града, която продължава и до днес. Също така кметът Беливанов още не се е справил със зимното снегопочистване, липсвали инициативи, проекти и инвестиции. В декларацията е посочено още, че срещу общината се водят разследвания за съмнителни сделки.


Малко по-късно Добри Беливанов разпространи отворено писмо до медиите, в което се уточнява, че декларацията на ГЕРБ е анонимна и той като мажоритарно избран кмет ще дава отговори на своите съграждани.


От пресслужбата на Общината съобщиха, че Добри Беливанов е в отпуск и се намира в чужбина.


За проблема с бездомните кучета, кметът казва, че скоро ще бъде обявена обществена поръчка за временния приют на изхода на Хасково срещу бирената фабрика.


За липсата на каквато и да е инициатива и позиция по повод питейната вода в Хасково, Беливанов се защитава, че се съобразява с всички предписания на здравните власти.


Относно обвинението в пълен провал на зимното снегопочистване, градоначалникът казва, че миналата зима над 50 дни в Хасково имаше снежна покривка с дебелина повече от 70 сантиметра и е било невъзможно да се изчисти до асфалт целият град.


ГЕРБ обвиниха Беливанов и в изключителна мудност в работата на подчинената му администрация и зреещото недоволство сред гражданите, че местната власт не изпълнява задълженията си. “Правил съм забележки и на зам.-кметове и на секретаря на общината за забавяне на срокове. Ще търся отговорност за всяко забавяне”, отговаря Беливанов.


“Дайте конкретен пример кой инвеститор е поискал да инвестира в Хасково и е предпочел друга община по време на моя мандат”, казва кметът по повод обвинението за липса на инициатива при преговори с инвеститори.


Беливанов обяснява, че е разпределил ресори на заместник-кметовете, те си ги следят и докладват за свършеното.


Той отрича обвинението, че в Хасково се изпълняват само европроекти и такива с държавни средства. По думите му има общински проекти в социалната сфера.


Следващата точка, в която администрацията се е провалила според ГЕРБ, е пълното неглижиране на проблемите на селата и неизпълнени ангажименти към кметовете на населените места за собствен бюджет и благоустрояване на селата. “Никога селата от община Хасково не са получавали толкова много средства както сега”, отговаря Беливанов.


"В заключение държа да кажа, че не е разумно да се водят подобни спорове чрез медиите. Ако има проблем е редно да седнем и да говорим. Ако тези, които са писали т. нар. позиция застанат с имената си зад нея, съм готов да проведа и с тях конструктивен разговор", заявява Добри Беливанов.


Mediapool опита да се свърже с представители на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с въпрос дали споделя позицията на местната структура. Официална позиция на ръководството на формацията по въпроса не се очаква.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?