ГЕРБ търси депутат и вероятно ще го вземе от МВР

Зам.-министър Красимир Ципов може да се върне в парламента. Сн. БГНЕС

Настоящият зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов се завръща в Народното събрание като депутат от ГЕРБ. Той е следващият в листата на управляващата партия след Снежана Дукова, която почина след дълго боледуване.

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече обяви Ципов за депутат, но той коментира пред Нова тв, че още не е решил дали да напусне МВР. Той има право може да откаже да стане народен представител, за да запази мястото си на зам.-министър, но това изглежда по-малко възможен вариант, научи Mediapool.

Ципов, който е юрист по образование, е народен представител на ГЕРБ още от първия мандат и има опит в парламентарната работа. На последните избори обаче не влезе в Народното събрание и стана зам.-министър на вътрешните работи.

Той бе на същата длъжност и когато вътрешен министър бе Румяна Бъчварова, която доскоро бе шеф на кабинета на Борисов преди да замине за посланик в Израел.

Настоящият министър на вътрешните работи Младен Маринов отклони журналистически въпрос в четвъртък дали заместникът му ще напусне поста си и ще се върне в парламента: "Към момента Красимир Ципов е заместник-министър на вътрешните работи".

Неофициално обаче и от МВР, и депутати от ГЕРБ признават, че Ципов най-вероятно ще напусне МВР. Изтъкват един и същи мотив – партията на премиера Борисов почти нтяма юристи в парламента и Ципов щял да е по-полезен като депутат, отколкото в министерството.

Още от сформирането на настоящото Народно събрание и управляващи, и опозиция признават, че юристите сред депутатите са изключително малко. Преди три месеца един от тях – Данаил Кирилов, който оглавяваше правната комисия и често предлагаше противоречиви законодателни промени в качеството си на депутат ГЕРБ, напусна Народното събрание, за да стане правосъден министър на мястото на Цецка Цачева, подала оставка заради "Апартаментгейт".

Така "дългата резервна скамейка на ГЕРБ с подготвени хора" (по думите на Борисов) съвсем оредя. В момента председател на правната комисия в парламента е Анна Александрова (ГЕРБ), а неофициалната причина за това, е че по-познатите лица от  партията на Борисов в комисията Десислава Атанасова и Димитър Лазаров са отказали да заемат овакантения от Кирилов пост. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?