ГЕРБ тихомълком отряза свързания си с Ковачки кандидат за КЕВР

Парламентът гласува трима нови членове на регулатора след провала с избора на председател

ГЕРБ тихомълком отряза свързания си с Ковачки кандидат за КЕВР

Парламентът избра трима нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в странно гласуване без дебат и разисквания, като ГЕРБ отхвърли една от собствените си кандидатури – тази на Валентин Терзийски, както и на издигнатия от "Воля" Кремен Георгиев. И двамата се свързват с енергийния бос Христо Ковачки.

При общо седем предложения, парламентът трябваше да попълни четири овакантени места в КЕВР, но в крайна сметка гласува трима нови комисари – Георги Добрев, издигнат от ГЕРБ, Димитър Кочков – издигнат от БСП, и Владко Владимиров – от Обединени патриоти (и по-специално от лидера на НФСБ Валери Симеонов).

Гласуването на кандидат-комисарите трябваше да стане миналата седмица, но бе отложено. До последно в ГЕРБ са се водили спорове кой от техните предложения да бъде финално подкрепен в пленарна зала, вървели са и тежки преговори с останалите парламентарни групи, твърдят източници на Mediapool. Имало е дори риск гласуването на новите членове да се отложи за есента, заради излизането в лятно ваканция на Народното събрание, но явно е било постигнато споразумение..

Владко Владимиров и досега бе член на регулатора, с ресор "енергетика" и всъщност е преизбран за следващ мандат. Кариерата му е свързана с управлението на "Мини Бобов дол" между 1997 и 1998 г., когато дружеството все още не бе под контрола на Христо Ковачки.

Димитър Кочков също е досегашен член на КЕВР, ресорът му е ВиК. Той бе избран за нов мандат с гласовете на 99 от присъстващите в залата депутати, 1 "въздържал се" и нито един "против".

Издигнатият от ГЕРБ Георги Добрев е юрист, бил е в борда на директорите на "АЕЦ Козлодуй нови мощности", а до момента беше в БЕХ. Той бе избран за комисар в областта на икономиката.

Парламентарната група на ГЕРБ не подкрепи собственото си предложение за комисар в ресор "енергетика" - Валентин Терзийски,който в момента е в ръководството на столичната топлофикация.. Кандидатурата му получи само 3 гласа "за" срещу 113 "въздържал се". Името му е свързвано с Христо Ковачки, защото преди да оглави общинското парно дълги години ръководи свързани с него топлофикационни дружества.

Депутатите отхвърлиха и издигнатия от "Воля" Кремен Георгиев, също пряко свързан с дружества на Ковачки и до преди месеце беше изпълнителен дируктор на "Топлофикация София".

Отхвърлена бе и кандидатурата на предложения от БСП Любомир Денчев, който е бивш шеф на "Булгаргаз" и не бе приет за комисар и при първия избор на състава на регулатора от парламента през 2015 г..

Досегашният представител на ГЕРБ в регулатора - Евгения Харитонова, се е оттеглила сама, но ще остане на поста до избирането на нов комисар.

Тримата нови комисари положиха клетви, а изборът на четвърти ще стане през септември, заедно с избора на нов председател на КЕВР, при изцяло нова процедура.

Дотогава начело на регулатора остава Иван Иванов. Неговият мандат, както и на четиримата комисари, изтече през а прил 2020 г. Иванов не желае втори мандат и за неговия  пост ГЕРБ първоначално издигна директора на дирекция "Електро и топлоенергетика" в регулатора Пламен Младеновски. Два дни след внасянето на кандидатурата му обаче председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ обяви, че Младеновски се е оттеглил от надпревалата. Обявеният от депутата мотив бе, че Младеновски се "демотивирал" от злостни оспорвания на неговата компетентност. Посочени бяха коментари на бившия омбедсман Мая Манолова, с която обаче управляващите никога не се съобразявали дотам, че да променят свое решение.

След оттеглянето на Младеновски бе обявена нова процедура за избор на шеф на КЕВР, но нито една партия не номинира свой кандидат, макар в енергийния сектор да се говореше, че се готви овладяването на комисията от ДПС.

Сегашното гласуване и отказ от подкрепа за хората на Ковачки, който също се счита за приближен до ДПС, може да се разглежда като пореден опит на ГЕРБ за разграничаване от движението след спирането на търговете за студен резерв, печелени досега от ТЕЦ "Варна" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и три централи на Ковачки, които си поделяха годишно над 50 млн. лв.

Всички нови комисари обещаха да търсят баланс между интересите на енергийните дружества и клиентите, както и да стимулират развитието на електроенергийния пазар. Други техни приоритети ще са защитата на уязвимите потребители, обединяване на пазарите на електроенергия, развитие на конкурентен гъвкав и устойчив вътрешен пазар.

Споделяне

Още от Бизнес