ГЕРБ умуват как да обезсмислят преференциалния вот

Цветанов предложи задължително гласуване, а Мая Манолова - квадратче "долу всички" в бюлетината

Снимка: БГНЕС (архив)

Една от важните политически задачи на мнозинството през тази година ще са промените в Изборния кодекс, които ще са пореден тест за волята на депутатите да предоставят по-голяма власт на избирателите и да ограничат възможността за изборни машинации и измами. Една от идеите, около които се заформя широка тематична коалиция между трите най-големи политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, е за премахване на преференциалното гласуване. Не чрез забраната му, а чрез обезсмислянето му, като прагът на преференцията се повиши дотолкова, че за избирателите да е практически невъзможно да пренаредят партийните листи.

Друга идея, която все повече набира скорост, е да се въведе задължително гласуване преди тази радикална промяна в избирателната система да бъде подложена на референдум.

Темата за преференциалното гласуване все още не е обсъждана официално между четирите формации от управляващото мнозинство, но ГЕРБ водят неофициални разговори с парламентарните сили, научи Mediapool от свои източници.

Първите потърпевши от преференциалния вот бяха социалистите, чийто бивш лидер Сергей Станишев бе изместен от челното място в листата на евроизборите от Момчил Неков, чийто номер 15 съвпадаше с този на партийната бюлетина. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се подигра със Станишев, заявявайки: "Или самата му партия не го иска, или са купени гласовете, или електоратът им е толкова глупав – да си изберат, което искат”.

Пет месеца по-късно, на предсрочните парламентарни избори през октомври, ГЕРБ бе застигната от същия феномен, но във вид 9/9, когато листата на партията бе пренаредена от преференциално подадени гласове, очевидно погрешка. Тогава Борисов коментира, че партията му харесва възможността за пренареждане на кандидат-депутатските листи, но "хората не разбират преференцията".

ДПС, които по принцип са против преферециалния вот, също бяха изненадани от пренареждане на партийните листи и дори изгониха двама от избраните с преференциален вот народни представители.

Индикациите от групата на ГЕРБ са, че прагът е твърде нисък – 7% за национални избори и 5% за европейски, поради което трябва да бъде повишен поне с 2 или 3 процента. Ако партията на Борисов събере достатъчно гласове за подобна промяна, на практика възможността за пренареждане на листите ще бъде премахната, тъй като прагът няма да бъде лесен за преодоляване.

Реформаторският блок (РБ) е единствената формация, която принципно държи на преференциалното гласуване и чиито избиратели най-активно са се възползвали от него. Реформаторите обаче няма да могат да преодолеят мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП, ако трите партии стигнат до съгласие за повишение на преференциалния праг. След изборите през октомври социалистите, които претърпяха съкрушителна загуба, заявиха, че са допълнително ощетени и от големия брой недействителни бюлетини заради объркването на избирателите с преференциалния вот.

Цветанов предложи задължително гласуване

В сряда, първия работен ден на парламента след коледно-новогодишната ваканция,

от партията на Борисов се обявиха за задължително гласуване и провеждане на референдум заедно с местния вот за възможните промени в изборните правила.

Решени сме да отидем докрай при решаването на проблема с купения вот и гледа извънредно сериозно на идеята да се въведе задължително гласуване, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация за приоритетите на партията през новия политически сезон.

За предстоящите наесен местни избори той коментира, че ще бъдат тест не само за отношението на хората към управлението на страната, но и за готовността им да делегират повече отговорност на местно ниво. Тези избори ще са полезни, ако наред с упражняването на своя политически избор предоставим на гражданите възможността да се произнесат и относно възможните промени в изборното законодателство, каза той.

Сегашният Изборен кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Докато съществуват подобни изборни феномени, всеки кабинет ще започва управлението си с негативи, които му залага избирателната система, заяви Цветанов. По думите му темата за купения вот и адекватното му противодействие продължават да са актуален център на общественото внимание.

Мая Манолова ще поиска квадратче "вот против всички"

В коментар на изявлението на Цветанов изборният спец на БСП Мая Манолова обяви, че ако бъде прокарано задължителното гласуване, тя ще предложи в бюлетината да има квадратче "вот против всички", защото така ще бъде по-коректно към българския избирател.

Тоест, ако хората не харесват това, което се предлага на българския пазар, да могат да откажат, образно казано, да пазаруват, гласувайки за едни или друг кандидат или някоя партия, обяви тя в кулоарите на парламента.

Манолова уточни, че идеята трябва да бъде детайлно обсъдена, но е убедена, че такава възможност ще е най-добрата оценка за качеството на политическите партии и на политическия елит. Така хората ще могат да гласуват осъзнато, според собствената си преценка, смята Манолова. От думите ѝ обаче не стана ясно какво ще се случи, ако мнозинството гласоподаватели се възползват от опцията да гласуват срещу всички партии.

Тя потвърди, че БСП е за това гражданите да се произнесат искат или не задължително гласуване, но първо е необходимо да бъде проведен референдум и след това, в зависимост от резултатите, да бъдат направени промени в конституцията и в законодателството. Такава промяна не може да бъде направена сама за себе си, ако ще задължаваш хората и ще ги санкционираш, ако не гласуват, трябва да им дадеш възможност и да упражняват своето право т.е да се направят сериозни промени в избирателните списъци, например, коментира депутатът от левицата.

От БСП обаче са твърдо срещу електронното гласуване по интернет, защото криело опасности за тайната на вота, съмнения за манипулации и контролиране. Ето защо от партията не са съгласни и такъв въпрос да бъде включен в националното допитване по темата.

ГЕРБ, БСП и ДПС най-вероятно ще намерят съгласие и за промени в методиката за изчисляване и разпределение на мандатите, тъй като техни представители заявиха още след изборите през октомври, че сегашната система "Хеър-Ниймайер" е справедлива за малките партии, но не и за големите, поради което било по-добре да се върне системата Д'Онт.

Конкретният повод за тези реакции беше изборът на Александър Методиев (Бат Сали) от ДПС за депутат от Кюстендил, което стана възможно заради преразпределението на мандатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?