ГЕРБ узряла за закон за великите стари столици

Целта била държавата да финансира исторически обекти и културния туризъм

Реконструкция на Плиска

ГЕРБ подготвя законопроект за старите български столици, обяви председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание в сряда.

Целта ще е държавата да помага с финансиране на ключови исторически обекти във Велико Търново, Плиска и Велики Преслав, за да подпомага развитието на културния туризъм в страната.

В последните години обаче реконструкциите на Велики Преслав и на Базиликата в Плиска, финансирани с държавни пари, предизвикаха множество критики. Изпълнението на възстановките беше оспорено от редица историци, според които не са използвани подходящи материали, има надграждане и дори изопачаване на онова, което би трябвало да представляват сградите, предвид откритите находки.

Цветанов припомни, че са били много дебатите дали да има подобен закон. "Днес имаме политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и с тези, които възстановяват разкопки“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Последното предложение за такова законотворчество бе направено миналата година от Реформаторския блок, който бе коалиционен партньор на ГЕРБ в предишния кабинет. Идеята обаче бе отхвърлена с мнението, че държавата не била готова още за такъв закон.

Сега Цветанов обяви, че идеята била "да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно“. Целта била като се акцентира специално върху старите ни столици да се даде тласък на културно-историческия туризъм.

"Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм", добави бившият министър на културата Вежди Рашидов, който в момента е депутат. В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, каза той и обясни, че "туризмът започва от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея".

Нека се обединим около законопроект, който да бъде добър и дългосрочен, призова Рашидов.

"Парите може да не са много, но ако са правилно разпределени и започнем там, където има най-голям поток от туристи, възвращаемостта ще бъде много бърза и много голяма. Останалите обекти няма да бъдат пренебрегнати. Започваме с приоритетните, с големия поток от туристи и възвращаемост, до последната брънка на България, където има културно наследство, трябва да имаме една политика и програма, която да следваме“, каза още бившият министър на културата.

Според него целта е чрез специално финансиране за Велико Търново, Плиска и Велики Преслав България да се превърне в една от петте най-стари културни дестинации в Европа.

"Единствено в сферата на културата безработицата е 0%. Културните индустрии навсякъде по света са сериозен бизнес“, посочи Рашидов и даде пример как в Турция приходите от културен туризъм са 21 млрд. долара.

Кметове и представители на общините на старопрестолните столици заявиха, че такъв закон може да реши много от проблемите им. Голяма част от резерватите са национална публична собственост, а прилежащата инфраструктура е общинска и се получава противоречие в стопанисването и изграждането ѝ. Този закон би трябвало да уреди обществените отношения, като регламентира ясни права и задължения и даде възможност за регулирано и целево финансиране на великите стари столици, добавиха те.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?