"Кошмарът Сидеров" беляза старта на новия парламент

ГЕРБ в опозиция, БСП и ДПС избраха шеф на НС с помощ от "Атака"

Бойко Борисов обеща подкрепа за "непопулярните мерки" на Орешарски, както и да разиграва същите номера като Волен Сидеров

ГЕРБ останаха в опозиция, а БСП и ДПС успяха да изберат социалиста Михаил Миков за председател на новоизбрания парламент с помощта на "Атака", които не се регистрираха за гласуването и смъкнаха кворума така, че двете партии да имат мнозинство. Дали така разпределените роли ще се запазят и при предстоящите гласувания за избор на правителство зависи от Волен Сидеров, самообявил се за "кошмар" на останалите три партии.

Депутатите от 42-то Народно събрание положиха клетва на 21 май и първият им съвместен ден показа ясно, че планираната от БСП и ДПС управленска конфигурация ще бъде крайно нестабилна и зависима от прищевките на "Атака", освен ако ГЕРБ действително не дадат подкрепа за "непопулярните мерки" на програмния кабинет на Пламен Орешарски, както декларира Бойко Борисов. Той обаче междувременно се закани ГЕРБ да повторят разиграния от "Атака" трик при вота за парламентарен шеф и да не се регистрират за гласуването на правителство, при което Волен Сидеров трябвало да даде на БСП и ДПС трима-четирима депутати.

В обръщението си към парламента президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да бави консултациите за сформиране на правителство и те ще започнат още в четвъртък.

"Намираме се в комбинация от икономическа, социална, политическа и парламентарна криза. Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме своята отговорност. Правителство от компетентни хора, с ясна програма и с лице към хората", заяви Плевнелиев в характерния си позитивен дух и пожелателен тон. Той изреди почти същите приоритети, които възложи на назначеното от него служебно правителство, което начело с премиера си Марин Райков бе заело местата си до трибуната на Народното събрание (НС).

Борисов: Който поеме управлението сега, трябва да има подкрепата на всички нас

След това думата взе бившият премиер Бойко Борисов, лидер на победилата в изборите партия ГЕРБ, която обаче има само 97 депутати при необходимост от поне 121 за правителствено мнозинство. Той изчете писмено подготвеното му изказване, в което повтори, че ще иска касиране на изборите, че най-лошият сценарий е безпринципна коалиция между БСП, ДПС и "Атака" и че той все пак ще предложи правителство, което останалите три партии ще отхвърлят.

В същото време Борисов декларира: "Можете да да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа от всички нас".

Борисов обеща, че номинираният от БСП Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е на което можете да разчитате, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност с трудностите, които изпитват ежедневно българите, бе първият предложен от Борисов приоритет. Обявяването на следващия приоритет - повишаване на майчинските добавки от 240 на 310 лв., бе посрещнато със смях и подвиквания от ляво, тъй като докато ГЕРБ бяха на власт, отказваха такова повишение. Вече и ние можем да предлагаме такива неща – отвърна им Борисов и продължи с идеи за Нов Кодекс на труда, специално внимание на допълнителните правила за гъвкава заетост; приемане на изработените при предишното мнозинство 4 проектозакона за секретните служби и Закон за средното образование.

Борисов, който по време на цялото си управление и след това в предизборната кампания почти ежедневно атакуваше предшествениците си във властта и ги наричаше по какъв ли не начин, започна словото си с призив за спиране на взаимното партийно омаскаряване.

Декларирам, че ГЕРБ няма да отговори на този тон на своите опоненти и ще работи за запазване силата на държавните институции и авторитета на България, заяви Борисов и коментира, че нападките срещу неговата в партия в последните месеци всъщност злепоставяли България.

Станишев с плахи надежди, че "може да има и поле за съгласие"

В последвалото си изказване лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че декларираната от Борисов подкрепа за непопулярните мерки на един бъдещ програмен кабинет с мандат на БСП "дава някакви надежди, че може да има и поле за съгласие".

"Вие още живеете, уважаеми колеги от ГЕРБ, в различната реалност, създадохте два свята – виртуалния, в който всичко е наред и ни хвалят, строят се магистрали и пътища, и реалния, в който живеят огромното мнозинство от българите и изнемогват. Събудете се, призова Станишев.

Парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране, защото не ви излиза сметката. ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението, каза още Станишев.

ДПС: Президентът да съкрати проучвателния мандат на ГЕРБ, за да не купуват депутати

Лютфи Местан, лидерът на третата парламентарна сила ДПС, отбеляза, че "избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт“ и "отреди България да има нов модел на управление, не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес".

Обосновавайки по този начин подкрепата на ДПС за програмно правителство с мандат на БСП, Местан призова президентът Плевнелиев да съкрати срока за проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

По неговите сметки в 42-то НС "не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ", тъй като останалите три партии са заявили твърдо, че няма да подкрепят такъв.

"Има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила? Конституцията казва не 7 дни, а до 7 дни. Така, както след оставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандата, какво ще проучвате 7 дни", каза Лютфи Местан и запита риторично - "защо са ви тези 7 дни – за да купувате депутати?"

"На нито е един политически лидер не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарно поведение", коментира той и се обяви за кабинет с мандата на БСП. "Алтернативата е още едни избори, което е престъпно", допълни Лютви Местан.

Сидеров: Няма да подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников

Последва най-дългоочакваното изявление, на Волен Сидеров , който има най-малко депутати, но те на този етап са най-важни, тъй като БСП и ДПС имат общо точно 120 гласа и нямат мнозинство за правителство, а заложник на недостатъчния си брой депутати е и Бойко Борисов.

"Атака" няма да подкрепи никакво правителство в този състав на този парламент, заяви Сидеров и се нахвърли поотделно и заедно към останалите политически сили, а след това и към чужди дипломати, заели местата си на балкона.

"Народът не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави "Атака" като свой коректив, като своите очи и уши. Ние ще бъдем вашият кошмар, защото вие крадохте и сега ще отговаряте, защото сега вече виждам съглашателството. Преди малко Борисов каза, че ще подкрепи Орешарски, а говори за съглашения. Кой ще подкрепя Орешарски – Борисов. Аз не съм казал, че ще подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям фигури, няма да подкрепям силуети, няма да подкрепям харизми", обяви Волен Сидеров и допълни, че ще "подкрепя само действия в интерес на българския народ", ако ли не първи ще излезе навън и ще поведе протести за нови избори.

Той изтъкна, че не могат да имат нищо общо и с ДПС, "която за нас продължава да бъде антиконституционна партия" и "с която ГЕРБ работеше през цялото време, не пипна нито един управник на ДПС по време на своя мандат, нито един министър не беше разследван и не отиде в затвора, нито пък някой от БСП от предишни правителства и от по-предишни".

Сидеров обяви, че не само няма да подкрепят премиера и кабинета, но няма и да гласуват за председател на Народното събрание. Присъствайки в залата, депутатите на "Атака" действително не се регистрираха за вота и не участваха в него, с което всъщност направиха възможно избирането на Михаил Миков с мнозинството на БСП и ДПС. Обвинен от Бойко Борисов, че е подкрепил Миков, Сидеров обяви няколко часа по-късно на нарочна пресконференция, че гласовете на нерегистрираните атакисти нямали значение.

Той съобщи, че само 7 негови депутати са се регистрирали, а другите 16 не са, защото партията не била "казарма“, за да им казва какво да правят. По този начин кворумът бе 109 души, обясни Сидеров. "Михаил Миков е избран със 118 гласа. И нашите депутати да бяха регистрирани, той пак щеше да си е избран, както си е избран“, сметна той.

"Видяхте ли как направиха уйдурмата? Волен ще подкрепя БСП и ДПС както сега"

Веднага след гласуването бившият премиер и вече опозиционен лидер Бойко Борисов излезе от пленарна зала и заяви: "Видяхте ли как направиха уйдурмата. Волен ще подкрепя БСП и ДПС, както в момента. Защо не го питате защо не се регистрира?", попита Борисов.

"Вече и ние няма да се регистрираме. Ще стоим в парламента и ще видим сега какъв номер трябва да изиграят за правителство", допълни той. "Като не се регистрираме в парламента, ще видим как "Атака" трябва вече трима-четирима депутати да им даде, за да направят правителство", коментира Бойко Борисов.

Той каза, че депутатите имат право да не се регистрират, но зададе въпроса защо това е нужно да се случва в първия ден от Народното събрание, когато хората са дошли да се закълнат.

Борисов съобщи, че още днес заклетите народни представители от ГЕРБ ще внесат искане до Конституционния съд за касиране на изборите с необходимите 48 подписа на депутати.

Ще обявя кабинет и тогава ще върна мандата, но това няма да стане в рамките на една седмица от получаване на проучвателния мандат, а на един ден максимум, обяви Борисов след подканата на ДПС да не бави 7 дни. Ще предложа правителство във всички случаи и ще разговарям с президента как да се съкратят сроковете до минути, до часове, защото това ще е правителство само за българските граждани да знаят какъв кабинет бих предложил, каза Борисов.

Освен това съобщи, че ще идва на работа всеки ден като шеф на опозицията.

Михаил Миков: Да върнем достойнството на Народното събрание

След избирането му за председател на парламента Миков заяви, че той и колегите му имат трудната задача да върнат достойнството на НС. “Парламентарният език все по-често става лош пример за децата. Трябва да върнем дебатите в парламента на чист български език. Нека всеки от нас се опита да говори от свое име, независимо на кой стол е седнал. Надявам се да опровергаем скептиците. Благодаря за доверието”, каза Миков.

Преди да се разиграе целият цирк с гласуването и речите, депутатите от 42-то Народно събрание положиха клетва. Заседанието беше открито и председателствано от най-възрастния народен представител - Стефан Данаилов от Коалиция за България.

"Добрият орисник" Стефан Данаилов откри първото заседание

"Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ще ни помогне да обединим мислите си в името на възраждането на нацията. Вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме да погледнем истината в очите и да предложим пътя за национално спасение. Отговаряме за възстановяване на общественото доверие...Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля около обществените проблеми", обърна се Данаилов към депутатите.

Той изрази надежда да е "добър орисник за бъдещето на съвместната работа" на новоизбраните народни представели.

В залата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, предшественикът му Георги Първанов, премиерът Марин Райков и министрите от служебния кабинет, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Церемонията се предаваше на живо от БНР и телевизиите.

В пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз. По време на химна на ЕС депутатите от "Атака" демонстративно останаха седнали на местата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?