ГЕРБ в парламентарна изолация за вдигането на ДДС

ГЕРБ изпадна в парламентарна изолация по ключовия въпрос за увеличаването на ДДС като антикризисна мярка. От Синята коалиция бе обявено, че депутатите ѝ няма да подкрепят голяма част от тиражираните антикризисни мерки, защото много от тях няма да имат фискален ефект, закъснели са и са прокризисни. Това съобщи във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов. Същото казаха и от СДС.

От БСП и ДПС коментираха по-късно същия ден, че вдигането на косвения данък няма да бъде подкрепено.

ДСБ очаква правителството да каже какви са мерките, които то предлага, как оценява кризата и дали ще прилага антикризисна политика или курс на ускорено икономическо развитие. Според ДСБ кризата в държавата започва сега и тя ескалира. Притеснява ни обстоятелството, че ГЕРБ губи посока на реформата, коментира Костов.

ДСБ и СДС призоваха управляващите да спрат разнопосочното говорене, да изработят ясен антикризисен план и да се откажат от левичарски идеи като вдигане на данъци.

Синята коалиция: "Увеличаването на ДДС ще има прокризисен ефект"

"Увеличаването на ДДС ще има прокризисен ефект. Тази мярка автоматично ще вземе 2% от доходите на хората. А ако бъде приложена в средата на година, ще се създаде допълнителен хаос. Създава се натиск за преминаване на бизнеса към сивия сектор. Има ескалация на кризата", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Намерението да се въведе данък "лукс" също няма да доведе до фискални ефекти, защото местните данъци вече са платени, коментираха още от ДСБ.

Според десните администрацията ще пръсне по-голям финансов ресурс да събере тези пари, отколкото е потенциалът на "луксозния данък" за запълване на дупките в бюджета.

Костов призова правителството да спре хаоса в говоренето за антикризисните мерки, защото това създава чувство за несигурност в хората и бизнеса. Лидерът на ДСБ заяви, че президентът Георги Първанов, БСП и ДПС нямат право да правят предложения, защото носят основната вина за кризата в България.

"Те трябва да понесат наказателна отговорност. Други парасиндикални и работодателски организации, предлагайки всякакви мерки, предпочитат да споделят приказките, но не и отговорността", добави той.

Костов заяви, че президентът Георги Първанов като "Гоце" и свързаността му по тази линия с Държавна сигурност се опитват да разиграват сценарии на гърба на управляващите.

"Сега не сме нито в 1990 година, нито в 1996 година. Няма основания за хаос и паника. ГЕРБ трябва да си върне посоката и ценностите, с които спечели изборите. Ако управляващите продължат да се поддават на натиска, ще станат част от проблема", коментира лидерът на ДСБ. Той заяви, че неговата партия повече няма да прави публично предложения за антикризисни мерки, за да не се създава допълнителен шум.

СДС и ДСБ разкритикуваха ГЕРБ, че дебатът между партньорските партии се води през медиите. От "Раковска" 134 също коментираха, че управляващите се лутат в опитите да излязат на правилен път.

Лидерът на СДС Мартин Димитров призова също така "да не се пипа плоският данък", защото приходите от него са единствените, които се увеличават дори и в условията на криза.

"Правителството не се справя добре. Няма график за разплащане с бизнеса, предлагат се леви идеи като вдигането на ДДС. Българската икономика точно започна да отлепя от дъното и с тази идея някой се опитва да натисне спирачката. Няма ясен реформаторски план", каза Димитров.

По думите му правителството на ГЕРБ е било неподготвено за криза в подобен размер. "Надяваха се да ни подмине. Ние няма да спрем да даваме добри предложения", добави лидерът на СДС.

Парламентарната опозицията също срещу вдигането на данъка

ДПС ще подкрепя онези антикризисни мерки, които генерират приходи, коментира във вторник зам.-председателят на партията Лютви Местан. По думите му ГЕРБ до този момент е по-скоро с нагласата да харчи готови пари, отколкото да излезе с политиката за генериране на приходи. Партията на Доган не подкрепя увеличаването на ДДС и настоява за мерки за драстично намаляване на публичните разходи.

Преди да даде своята подкрепа за мерките на правителството, ДПС ще поиска отчет за какво са използвани изразходваните средства от фискалния резерв.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също критикува "завоя" в публичното говорене на ГЕРБ по темата "ДДС". Той припомни, че преди два месеца Бойко Борисов е заявил, че данъкът може да бъде намален, а сега се обсъжда неговото увеличаване.

Според него с непрестанното "хвърляне" на идеи в публичното пространство не се създава спокойна среда за икономиката и за хората. От левицата настояват правителството да се яви в парламента и да представи вижданията си за антикризисната си политика.

Бившият премиер заяви, че не подкрепя мярката за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, защото това няма да реши нито един реален проблем с приходите и разходите в бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България