Управляващите и левицата продължават престрелката "кой колко взел"

ГЕРБ вади справка за 700 000 лв. бонуси, раздадени в кабинета "Станишев"

Социалистите заговориха за “десетки милиони”, очакват днешната власт да ги опровергае

ГЕРБ вади справка за 700 000 лв. бонуси, раздадени в кабинета "Станишев"

Обвинения на кого бонусът е по-голям продължиха да си разменят и във вторник лявата опозиция и управляващите.

На фона на многобройните обвинения от левицата за раздадени “десетки милиони” като бонуси от управляващите, ГЕРБ поискаха от Сметната палата данни за допълнителното възнаграждение, получено между 2007 и 2010 г. от висши държавни служители. Днес от партията на Борисов обявиха, че през 2007 г. допълнително заради участие в бордове са платени 700 000 лв. над заплатите. Взети са били от министри, заместник-министри и членове на политически кабинети при управлението на тройната коалиция. Още 315 000 лева били декларирани пред НАП, но за тях нямало данни в публичния регистър на палатата.

Според данните на управляващите за 2007 година допълнителни средства над заплатите си за взели: Бюрхан Абазов, заместник-министър на земеделието и горите – около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите - 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката - над 40 000 лв., Румен Овчаров - министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

От ГЕРБ съобщиха, че в получената от тях справка не фигурират имената на настоящите депутати и бивши зам.-министри от тройната коалиция Корнелия Нинова и Димчо Михалевски. Те са заели постовете след 2007 г. и Сметната палата не е дала информация за тях.

БСП имали подозрения за десетки милиони

По-рано през деня лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни, че по негови данни в министерствата сега се раздавали “десетки милиони” бонуси на близки до властта чиновници. На конкретен въпрос колко са милионите и кои са облагодетелствалите се, лидерът на БСП не даде отговор.

По думите му той говорел така, не защото знаел факти, а защото се стремял да дава информация. “Нека от ГЕРБ ме опровергаят, ако не е така”, парира конкретния отговор лидерът на левицата.

Станишев напомни за закона за конфликт на интереси, според който зам.-министрите не могат да получават възнаграждение за участието си в управителните органи на държавни  и общински дружества.

Ако раздадените бонуси на зам.-министрите на ГЕРБ са за тази дейност, те трябва да бъдат освободени, а парите да бъдат върнати в бюджета”, каза Станишев. Ако получените бонуси на зам.-министри не са от участия в бордове, очакваме да получим информация за какво са получени, призова зам.-председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов.

Според него, ако за тези години не се увеличава бюджетът на ведомствата, то възможностите за пари за бонуси са от икономии за незаети щатни бройки, от събрани глоби и такси.

Морално ли е, при положение че само за последното тримесечие на миналата година 56 хил. души са загубили работата си, и то от администрацията, да се дават подобни суми на избрани служители на ключови позиции”, попита още депутатът.

От ДПС питат премиера за всички бонуси в кабинета

И от ДПС обявиха, че получаването на допълнителни средства във време на криза, дори и да е законно, е неморално. Според движението не е проблем дали са раздавани бонуси, а за неспазването на ангажимента на ГЕРБ за налагане на нов морален стандарт.

Понеже министрите на ГЕРБ продължавали да крият информация за раздаваните бонуси по ведомства, от ДПС обявиха, че изпращат писмо на премиера Бойко Борисов, в което настояват в писмен вид да им бъде дадена информация кои министри и ръководители на ведомства, както и членове на политическите кабинети, на какви групи лица са били разпределени допълнителни материални стимули, по колко пари и в кой точно момент от управлението на ГЕРБ.

В случай, че исканата от тях информация по Закона за достъп до обществена информация не бъде получена, народните представители от движението ще настояват за сформиране на анкетна комисия, която да установи размера на допълнително раздаваните финанси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?