Новата власт се задава на хоризонта

ГЕРБ върна мандата, БСП го прие, Орешарски предлага кабинет до дни

Няма да се пипат данъците, популизъм е да се намалят цените на тока, ще има непопулярни реформи

Сн. БГНЕС

Правителството с мандат на БСП и с премиер Пламен Орешарски ще бъде готово до дни и още във вторник може да бъде гласувано от парламента. Такава е развръзката от проведените в четвъртък скоростни консултации на четирите парламентарни партии при президента Росен Плевнелиев, който още същия ден връчи правителствен мандат на първата политическа сила ГЕРБ, нейният лидер го върна поради липса на парламентарна подкрепа и мандатът отиде при втората по големина група на БСП.

"Трябват ми ден-два, не за да мисля личностите, а да ги консултирам”, заяви Орешарски. Според източници на Mediapool, обаче, БСП и ДПС все още не са споразумели за разпределението на министерствата и бъдещите министри, а в същото време имат огромен наплив от кандидати.

Алтернативното правителство на Бойко Борисов

Министър-председател - Бойко Борисов

Лиляна Павлова, заместник-министър председател и министър на МРРБ

Томислав Дончев, заместник-министър председател и министър по европейските фондове

Владислав Горанов, министър на финансите

Делян Добрев - на икономиката и туризма

Димитър Главчев - на енергетиката

Ивайло Московски - на транспорта

Доброслав Димитров - на електронното управление

Веселин Вучков - на МВР

Николай Младенов - на МВнР

Диана Ковачева - на правосъдието

Аню Ангелов - на отбраната

Тотю Младенов - на МТСП

Стефан Воденичаров - на образованието

Десислава Атанасова - на здравеопазването

Ивелина Василева - на околната среда и водите

Вежди Рашидов - на културата

Десислава Танева - на земеделието

Свилен Нейков - на спорта.


Орешарски заяви, че е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си. "Гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да, на първо място, получа политическо доверие, след него доверието на хората и да осъществя необходимите реформи, някои от които не толкова популярни, но да очертаем пътя напред", каза той след като получи мандата.

"Ще работя за по-голям интегритет в обществото ни и срещу конфронтацията под каквато и да е форма", обеща Орешарски.

Според него е популизъм да се намалява цената на тока, но тя трябва временно да бъде задържана. От плана му за управление са отстранени всички спорни моменти, включително и намерението да се премахне плоският данък.

Плевнелиев: Видях готовност за носене на политическа отговорност

"Търся бърз начин България да се върне към една нормалност, към една стабилност и спокойствие, а това минава през работещи институции, включително парламент и правителство... Видях готовност за носене на политическа отговорност, видях много конкретни стъпки. Очевидно се е работило детайлно и планът е напреднал много", заяви президентът Росен Плевнелиев след рекордно кратката процедура по връчване, връщане и ново връчване на мандат.

"За мен е важно, че чух днес от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан много ясна заявка за носена отговорност, която ще бъде облечена в конкретика – краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни", добави Плевнелиев.

"Конкретиката", която звуча най-много през целия ден, се въртеше около осигуряването на допълнителни пари за всеки първокласник и вдигане на майчинските.

БСП и ДПС усърдно бягат от отговор на въпроса за подкрепата на бъдещия им кабинет, за която са нужни поне 121 депутати, а те разполагат само със 120. За да изберат свой председател на парламента те прибегнаха до помощ от "Атака", която иначе декларира, че не подкрепя никоя друга партия, нито пък ще гласува за неин кабинет.

Бившият премиер Бойко Борисов, който иска от КС да касира изборите и обвинява БСП, ДПС и "Атака" в безпринципни договорки зад гърба на избирателя, реши да ги атакува от европейска позиция и обяви, че кабинет с подкрепа на националистите "ще ни изложи пред Европа".

Връщайки "светкавично" мандата за съставяне на кабинет, както бе обещал, Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ не са преговаряли за правителство.

"Срещу тройната коалиция "Атака", БСП и ДПС няма как да излъчим правителство", заяви той.

Независимо, че неговата партия и тази на Волен Сидеров също имат общо само 120 депутати, Борисов посочи, че единственият начин ГЕРБ да направят правителство бил с "Атака".

"Само че с партия, която седи на европейския химн, партия, която нарича посланиците на нашите европейски партньори "дебелобузи чичковци", ние нямаме шанс да направим правителство", заяви бившият премиер.

Той декларира, че би дал "един депутат" на БСП и ДПС, дори лично своя глас, само и само да не разчитат на "Атака". Уточни, че щял да направи това, ако двете партии са го признали за победител на изборите и му поискали такава подкрепа.

Станишев и Местан обаче не показаха никаква готовност за разговори с ГЕРБ.

Очакваме ГЕРБ да се държи като конструктивна опозиция

"Очакваме ГЕРБ да се държи като конструктивна опозиция. За външни наблюдатели може би изглежда странно как най-голямата политическа сила не може да състави кабинет, как никой не разговаря с нея. Защото моделът на едноличната власт се провали", заяви Станишев.

Той настоятелно увери, че кабинетът "Орешарски" ще бъде подкрепен само от БСП и ДПС. Кандидат-премиерът Орешарски обаче каза, че би приел подкрепа от всяка партия.

На въпрос би ли приел подкрепа от ГЕРБ, Орешарски отговори: "Би била добре дошла всяка подкрепа, от всяка политическа парламентарна сила". "Сигурен съм, че представителите на ГЕРБ знаят най-добре колко е тежък моментът", добави той.

БСП не се била отказала от "левия завой"

Сергей Станишев освен това не приема твърденията, че се е отказал от обещания преди изборите "ляв завой" и така е излъгал гласоподавателите на БСП.

"Не сме се отказвали от основните си ангажименти, зад които сме застанали и в огромна част от тях са залегнали в управленските приоритети, готвени от г-н Орешарски", каза той.

Заяви, че правителството на Орешарски ще получи тежко наследство от ГЕРБ, но се надява да успее да ускори някои от предвидените мерки.

"Трябва много сериозно оптимизиране на разходите, бързо увеличаване на приходите чрез спиране на контрабандните канали, за да може например тези ангажименти, които са в краткосрочната програма на г-н Орешарски за осигуряване на допълнителни средства за всеки първокласник, което не е залегнало в предизборната програма и управленската ни платформа толкова отчетливо, да се реализира за началото на учебната година, за да могат децата да тръгнат с достойнство на училище облечени прилично. Да запомнят този ден в своя живот. Обещахме и поехме ангажимента от 1 януари следващата година да се увеличат парите за отглеждане на дете до две години от 240 на 310 лева", каза Станишев.

Първите непопулярни мерки ще са в енергетиката и здравеопазването

Първите сектори, в които ще има непопулярни мерки, според Пламен Орешарски са енергетиката и здравеопазването.

"Повярвайте ми, че вероятно част от мерките ще бъдат не особено популярни. Самият факт, че там има натрупани огромни дефицити, показва, че някой се чувства уютно в тази система. Намаляването на цената на тока е популистка мярка. Задържането е необходима мярка, докато се диагностицира системата и след това се състави плана за действие", посочи той.

Няма да има самоцелни ревизии на предходния кабинет, върхушката на ГЕРБ излиза от властта

"Няма да възлагам каквито и да е самоцелни ревизии с пропагандни ефекти", увери Орешарски. "Разбира се, ще прегледаме действията най-вече на редовния кабинет, който предсрочно даде оставката си. При всички случаи, в които има незаконосъобразност, ще бъдат обработени по съответния ред", допълни той.

Преди това, на проведените пред медиите разговори за бъдещия кабинет, БСП и ДПС посочиха, че готвят сериозни промени сред областните управители на ГЕРБ, политическите кабинети и в МВР. Станишев обяви, че първата задача на новата власт е "изваждане на върхушката на ГЕРБ от властта", защото хората на Бойко Борисов били навсякъде.

Плоският данък няма да се пипа

Запитан дали приема условието на ДПС да запази плоския данък, Орешарски отговори: От програмата ми съм отстранил всички мерки, които са обект на спор в обществото.

БСП гарантираха, че ще се вслушат в мнението на ДПС и няма да пипат плоския данък, въведен от предишния им кабинет, независимо, че в сегашната си предизборна програма предложиха връщане на прогресивното подоходно облагане към края четиригодишния управленски мандат.

Пламен Орешарски обяви, че не смята да прави данъчни промени, като посочи че смята данъчната система, въведена през 2008 година за много добра. Плоският данък влезе в сила именно преди пет години и беше въведен от кабинета "Станишев", в който Орешарски беше финансов министър.

Запитан кой ще е сега финансов министър, Орешарски каза: "Аз ще намеря такъв, който сам да взима решения”.

Съдебната система да се самореформира

На въпрос за реформа в съдебната система, той отговори: "Аз не възнамерявам да реформирам съдебната система, тя е самостоятелна и вярвам, че тя ще се реформира по начин, който да отговори на очакванията на българските граждани и на нашите европейски партньори".

Борисов би гласувал отново доверие на министрите си от последния кабинет, но с леки корекции

Както се бе зарекъл, бившият премиер Бойко Борисов представи публично членовете на правителството, което би предложил, ако имаше подкрепа в парламента.

В кабинета му влизат почти всички министри от подалото оставка под натиска на протестите правителство на ГЕРБ. Разследваните Цветан Цветанов и Мирослав Найденов са заместени като министри на вътрешните работи и земеделието от Веселин Вучков и Десислава Танева. Финансов министър би бил Владислав Горанов, на икономиката – Делян Добрев, на енергетиката – Димитър Главчев.

В правителството влиза и прославилият се, чупейки чаша в краката на Николай Бареков - Доброслав Димитров. Ивелина Василева пък би била министър на околната среда и водите на мястото на Нона Караджова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?