ГЕРБ върти компрометирани кадри за районни кметове в София

Столичният общински съвет ще гласува в четвъртък новите кметове на районите “Изгрев” Цветомир Жеков и на “Триадица” Николай Желев. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предишните кметове на “Изгрев” Димитър Димитров и на “Триадица” Стоян Начев подадоха оставки по искане на Фандъкова. Димитров напусна поста заради високи бонуси раздадени на него и приближени служители, а Начев заради това, че е карал автомобила си пил.

До неотдавна Николай Желев беше член на комисията за конфискация на имущество придобито по престъпен начин. Той отказа да намали заплатата си, така както беше наредил премиерът Бойко Борисов всички да се равняват по неговата и от юли 2010 г. до февруари тази година получаваше около 5000 лв. Новият шеф на комисията Тодор Коларов, който смени Стоян Кушлев, предложи да се намалят заплатите на членовете на комисията. Въпреки че беше гласувал за редуциране на заплатата Желев отказа да подпише новия си трудов договор и остана да получава старата си заплата, каза навремето Тодор Коларов.

Освен това през 2011 г. Върховният административен съд наложи глоба от 1000 лв. на Николай Желев, защото не беше подал декларация за конфликт на интереси в 7-дневен срок след встъпването си в длъжност.

Като районен кмет на “Изгрев” Николай Желев ще разчита на значително по-скромна заплата от около 1300 лв., ако в четвъртък бъде одобрен от общинските съветници. Предшественикът му Димитър Димитров си отива, защото си беше позволил да даде по-високи бонуси от нормативно разрешените на него и приближени служители.

Другият кандидат за кмет на район “Триадица” Цветомир Жеков в момента е зам.-кмет на район “Сердика”.

“За мен е важно новите кметове да са почтени хора, да спазват законите и да организират веднага работата в районите”, каза Фандъкова. Тя уточни, че не познава лично хората и те са предложени от районните структури на ГЕРБ.

Звеното за вътрешен одит на Столична община е направило 29 проверки в районни администрации през последните три години. При две от тях в районите “Триадица” и “Овча купел” бяха констатирани сериозни нарушения, отчете Фандъкова. По думите ѝ в момента продължава проверката в район “Изгрев”. Ще се проверяват още администрациите на районите “Средец”, “Илинден” и Студентски град. Това са планови годишни проверки, за които няма конкретна причина, защото смятам, че всички трябва да се проверяват, обясни Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България