ГЕРБ въвежда тежки глоби и национален регистър за бездомните кучета

Фандъкова обеща намалява на уличните животни в София през октомври

ГЕРБ въвежда тежки глоби и национален регистър за бездомните кучета

ГЕРБ смята да въведе глоба от 1000 лева за стопани, които изхвърлят на улицата домашния си любимец или неговото поколение. Според депутата от управляващата партията Александър Ненков, промяната в Закона за защита на животните е насочена към решаване на проблема с бездомните кучета.

Ненков добави, че групата на ГЕРБ ще възложи на земеделското министерство да изработи национална програма за справяне с този проблем. "Проблемът не е на София, не е на някой град, проблемът е за цялата страна. Не е тайна, че някои общини решават проблема като прехвърлят кучета от други общини", каза Ненков.

Идеите на ГЕРБ отиват и още по-далеч от големите глоби. Депутатът заяви, че управляващите ще създават на национален регистър не само на домашните кучета, но и на бездомните кучета. Според него в обозримо бъдеще всяко куче ще има електронен чип, за да се знае неговата история, кой отговаря за него и за отглеждането му.

Управляващите предлагат общините да отговарят за поставянето на чиповете. Планът на ГЕРБ е Националната програма за справяне с бездомните кучета да бъде готова в срок до 3 месеца от влизане в сила на промените в закона. Според досегашния закон, проблемът с бездомните кучета в цялата страна трябва да е решен до 2014 година.

На този фон Столичният общински съвет реши в сряда да отпусне 2.6 млн. лв. за строителство на приют за 2000 бездомни кучета. Средствата ще бъдат дадени от общинския приватизационен фонд.

Опозицията в СОС разкритикува плановете на управляващите от ГЕРБ. Според Георги Кадиев (БСП) капацитетът на приюта е увеличен изкуствено, след като планът му първоначално е бил за 1000 животни. Общинският съвет се усъмни, че може да се стигне до злоупотреби. Атанас Атанасов от "Синята коалиция" заяви, че финансирането на приюта е "грешна политика".

От своя страна кметът Йорданка Фандъкова обеща, че масовото прибиране на кучета в приютите ще започне през октомври тази години, след като приключи строителството на приюта. Първият етап на съоръжението ще бъде за 1000 кучета, а в последствие ще бъде разширен двойно.

Споделяне

Още по темата

Още от България