Управляващите без точно виждане за предизборния скок на парите на възрастните

ГЕРБ вдига пенсиите от април, минималната заплата - от януари

Цветан Цветанов и Менда Стоянова, Сн: БГНЕС

Управляващата партия ГЕРБ все още няма точно виждане кога и с колко точно ще вдигне пенсиите следващата година. Това стана ясно от пресконференция на ГЕРБ във вторник, на която председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че "става дума за пари" и още не може да се каже окончателна дата за увеличението.

От думите ѝ обаче стана ясно, че на този етап управляващите са се насочили към датата 1 април, защото тогава разходът за увеличението ще бъде с около 200 млн. лв. по-нисък от евентуално увеличение от началото на идната година.

"За едногодишно увеличение на пенсиите с ръста на инфлацията грубо от 10% са нужни 800 млн. лева. Това означава, че ако увеличим пенсиите от 1 април, са нужни 600 млн. лева", обясни председателят на бюджетната комисия.

"На този етап сметките са ориентирани към 1 април, ако имаме финансови възможности да бъде изтеглено допълнително с още месец или два това увеличение – всички резерви ще бъдат насочени натам", каза Стоянова.

Тя посочи още, че в бюджета за догодина корекции в разходите ще има основно в сектора на образованието – средно и висше, при иновациите, социалните дейности и здравеопазването.

По думите ѝ разходите в бюджета ще са малко повече и разликата ще бъде покрита от повишената събираемост на данъците и държавните приходи.

Основният разход ще бъде за пенсии чрез допълнителното финансиране към бюджета на Държавното обществено осигуряване. "Разчетите, които правим, са за покриване на разликата от инфлацията от средата на 2009 г. до края на 2012 г., т.е. за един процент между 9 и 10%, колкото ще бъде изчислена тази инфлация", повтори Стоянова това, което бе вече съобщила в неделя.

"За другите пера в бюджета продължават разговорите с министерствата и очакваме да се стигне до договорености", каза още председателят на бюджетната парламентарна комисия. Думите ѝ потвърдиха констатацията, че проектът за бюджет още не е готов, въпреки амбицията на финансовия министър това да се случи до началото на септември, за да има достатъчно време за обсъждане и корекции преди внасянето му в парламента.

ГЕРБ са взели решение още едно решение, което вече бе разгласено - минималната заплата да се повиши на 310 лева от 1 януари следващата година. Съобщено бе още, че данъците няма да се променят, каквото бе и обещанието на управляващите.

"Запазваме финансовата стабилност, стабилна финансова система, ниски предвидими данъци за всички граждани и инвеститори", резюмира Стоянова.

Цветанов: Пенсиите не са предизборен ход, а начало на нов мандат

По темата за доходите и бюджета не пропусна да се изкаже и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. След като обясни, че увеличаването на пенсиите не е предизборен ход на ГЕРБ, а началото на нов мандат, вътрешният министър пусна в ход и тезата за лошото наследство на тройната коалиция.

В специфичния си иносказателен стил Цветанов направи политическия извод: "През 1990 г. и 1995 г. имахме режим на водата, после 1996 г., а после масовата приватизация. Нямаше кой да поеме и потърси наказателна отговорност, а днес имаме отговорни управленци".

На въпрос до колко осъдени министри от предходни управления се е стигнало по време на правителството на ГЕРБ, дошло на власт с подобна заявка, вътрешният министър заяви, че "в момента трябва да запазим много добра толерантност, защото това, което тече в момента, е много важно" (министърът има предвид избора на ВСС - бел. ред.).

"Трябва да дадем шанс на новия ВСС, което и отговор на въпроса", обясни Цветанов.

Веднага след това той припомни, че след 10 месеца има избори и гражданите ще могат да избират и ще дадат оценка на лидера на БСП Сергей Станишев, който по-рано през деня пък издигна нов лозунг "Свобода или ГЕРБ".

На пресконференцията Цветанов подписа пред журналистите договор за дарение от ГЕРБ на стойност 700 000 лева за преодоляване на щетите от земетресението в Перник. В присъствието на шефа на БЧК Христо Григоров вътрешният министър се похвали с човеколюбието на партията си и отчете, че от началото на мандата до момента ГЕРБ са дарили над 4.5 млн. лв, а само от началото на 2012 година – над 2.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България