ГЕРБ вдигна праговете за обществени поръчки три месеца след като ги свали

С десет процента се увеличават сумите, над които държавата и общините ще са длъжни да обявяват процедури за обществени поръчки, предвижат поправки в Закона за обществените поръчки, одобрени в петък на първо четене от парламента. Промяната идва няколко месеца, след като праговете бяха свалени драстично.

През ноември летвата за поръчки в строителството бе свалена от 1.5 млн. лева на 240 000 лв. Новият праг е 264 000 лв. За доставка на оборудване, консумативи, за различни услуги, прагът за обществената поръчка бе свален от 110 000 на 60 000 лв., а според новата идея на правителството трябва да се качи на 66 000 лв. Според вносителя на промените – икономическото министерство, корекциите са заради изисквания на ЕС.

Допълват се и условията, при които определени поръчки могат да бъдат запазени изключително за участие на специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров отбеляза, че с промените се подменя досегашният ред за проучване на преписките по обществени поръчки и се отнемат правомощия на членовете на Комисията за защита на конкуренцията. Вече председателят на КЗК ще може да възложи проучването на преписката на който и да било експерт, пряко назначен от него в комисията, коментира Димитров. Той обясни, че тази промяна я няма в мотивите на законопроекта и остава впечатлението, че някой е успял да я вкара в последния момент. Според него това показва, че целта е тотален контрол от страна на председателя върху разглеждането на преписките по обществените поръчки за милиони или милиарди левове.

С измененията в ЗОП се въвеждат и изискванията на европейски директиви относно обществените поръчки за строителство, доставки и услуги в отбраната и сигурността.

Обществените поръчки в отбраната и сигурността ще се възлагат чрез ограничена процедура и процедура на договаряне с обявление. Състезателният диалог и договарянето без обявление могат да се провеждат само при наличие на определени, изчерпателно изброени основания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?