ГЕРБ вече е избрал своя партиен лидер?

Лидерът на бъдещата партия ГЕРБ вече е избран, научи Mediapool от представител на сдружението. Учредяването на партията трябва да стане на 3 декември в зала 1 на НДК, както съобщи наскоро неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поради законови ограничения, обаче, той не може да стане пълноценен председател на ГЕРБ, тъй като е кмет на София. Законът създава пречки за лидерския пост и на останалите по- популярни фигури от ГЕРБ като заместник-столичния кмет Цветан Цветанов, сливенския кмет Йордан Лечков или председателката на сдружението Душана Здравкова, която е съдия.

Името на бъдещия лидер засега се пази в тайна. Идеята била той да бъде обявен официално едва в края на ноември, дни преди да бъде учредена партията. По информация на Mediapool той никога не е членувал в партии и не е от София.

Със сигурност Борисов, който в момента е политикът с най-висок рейтинг в България, ще остане “запазената марка” на ГЕРБ и ще бъде наричан “лидера”, макар и формално да не е такъв.

Според предварителната информация, на учредителното събрание ще присъстват около 4000 души. От ГЕРБ твърдят, че до момента малко под 100 000 члена.

Амбициите на Борисов са да предизвика предсрочни парламентарни избори догодина и ГЕРБ да бъде първа политическа сила. Новата партия със сигурност ще участва на редовните местни избори следващата есен.

Досегашната хиперактивност на Борисов в полето на десния политически спектър показва, че той ще се опита да се позиционира трайно в дясно, макар към момента да не е ясно какво е дясното в платформата или визията на ГЕРБ. Най-вероятно Борисов се е ориентирал на дясно, защото лявата ниша е плътно заета и на власт, а десницата е слаба, разбита и повечето партии с изключение на ДСБ са склонни доброволно да се размият в новата партия на новата силна фигура в държавата.

Вероятно уставът на новата партия ще бъде заимстван от този на германската партия Християнсоциален съюз (ХСС). От пролетта експерти на фондация “Ханс Зайдел”, която е към ХСС, обучават кадрите на бъдещата партия на Борисов. 

Споделяне

Още от България