ГЕРБ вече има готов проект на нова конституция

Текстът ще се внесе в парламента до 2 септември, обяви Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

Партия ГЕРБ вече е готова с проект на нова конституция и смята, че е възможно да го внесе в парламента до 2 септември.

Това обяви в интервю за "24 часа" правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Това е проект на нова конституция и вътре се включват всички предложения, които премиерът представи", посочи Кирилов.

В петък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът гласува да се свикат избори за Велико Народно събрание, което да обдъди нова конституция. Тя трябвало да намали наполовина броя на депутатите, да позволи индивидуална конституционна жалба, да раздели на две Висшия съдебен съвет – съдебен и прокурорски съвет, да намали мандата на главния прокурор, както и правомощията на министъра на правосъдието. Повечето анализатори обаче счетоха хода на Борисов като опит да задържи властта си максимално дълго, защото по конституция до изборите за ВНС няма да се сформира служебно правителство.

"Нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът. Оттам нататък започват да текат конституционните срокове. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това значи, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари", посочи Кирилов пред изданието.

На въпрос, колко време юристите на ГЕРБ са работили върху предложенията, правосъдният министър уточни, че дебати по темата, в които са участвали експерти от партията, има още от 2014 г. насам. Той споменава и идеите на Яне Янев, който бил събрал "поне 280 основания за промяна в конституцията". 

Данаил Кирилов уточни още, че по конституция няма пречка правителството да остане по време на целия мандат на Великото народно събрание, но премиерът като свой личен акт обявил, че ще подаде оставка. Освен това, оставка щели да подадат и всички министри от правителството. Дори оставката обаче не означава непременно падане от власт на ГЕРБ, защото следва т. нар. конституционна рулетка, при която президентът връчва мандата на най-голямата политическа сила, след това  - на втората и, ако се наложи, - на трета, по негова преценка. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?