"Голям шлем" за Бойко Борисов в изборите с най-много нарушения

ГЕРБ вече има и президент

Росен Плевнелиев: Бързичко ще позабравим тоталитарната държава, модерната държавност е коренно различна

Снимка: БГНЕС

Както се очакваше, управляващата партия ГЕРБ вече може да се поздрави и с президент, след като кандидатът ѝ Росен Плевнелиев спечели убедително на балотажа срещу опонента от БСП Ивайло Калфин. Според данни от екзит пола на повечето социологически агенции, Плевнелиев взема около 54% срещу 46% за Калфин. На втория тур на изборите "2 в 1", които ще бъдат запомнени с безпрецедентен брой нарушения и манипулации в полза на управляващите, ГЕРБ превзе и повечето областни градове, с което за пръв път получи контрола и върху местната власт.

За втори път от 2009 г. насам БСП "изгаря" от "целувката" на Ахмед Доган, който след първия тур на изборите обеща да мобилизира електората си в полза на Калфин, но не само, че не го направи, но и мобилизира анти-ДПС вот в полза на Плевнелиев.

Предварителните резултати показват, че електоратът на движението не е бил максимално мобилизиран – излезли да гласуват около 290 хил. избиратели на ДПС при очаквани поне 350 хиляди.

Така Борисов може да се поздрави с още една победа – срещу Доган, след като дни преди балотажа обяви, че вторият тур ще е схватка между него и лидера на ДПС.

Според сто процента от преброените бюлетини Росен Плевнелиев взема 53.7% на балотажа или за него са гласували около 1 800 000 избиратели, по данни на МБМД.

Ивайло Калфин е получил 46.3 на сто от гласовете или той е подкрепен от 1 533 000 гласоподаватели. На първия тур на президентските избори разликата между Плевнелиев и Калфин беше около 375 000 гласа, а сега се изчислява на около 267 000 гласа.

Росен Плевнелиев е президентът, избран с най-ниския брой гласове, заяви опонентът му Ивайло Калфин. Аз му стискам палци и му пожелавам да покаже, че може да е лидер на нацията, допълни той.

  Росен Плевнелиев/Маргарита Попова Ивайло Калфин/Стефан Данаилов
Агенции    
Галъп 55.3% 44.7%
Сова Харис 57% 43%
МБМД 56.5% 43.5%
Алфа рисърч 54.1% 45.9%
НЦИОМ 56.5% 43.5%

"Голям шлем"

На тези избори Бойко Борисов направи "Голям шлем", след като към изпълнителната власт прибави и президентството и местната власт.

За първи път от 1989 г. насам местната власт няма да бъде с превес на БСП. След като на първия тур ГЕРБ взе изборите в четири областни центъра – София, Бургас, Добрич и Габрово, сега прибавя още 8-9, като резултатът може да бъде променен заради изравнени резултати в пет областни градове.

Изборните резултати осигуряват управленски комфорт на правителството на ГЕРБ в следващите две години от мандата.

В същото време според повечето наблюдатели, а и според опозицията, това са изборите, минали с най-много нарушения, най-лоша организация и най- силни съмнения за натиск и манипулиране на вота в полза на управляващите. При положение, че съдебната власт обикновено "върви след победителите", едва ли може да се очакват непредубедени и професионално проведени разследвания във връзка с жалбите, които вече са постъпили или тепърва ще постъпят, за нарушения на закона, както и за касиране на изборите.

Плевнелиев: Нова енергийна политика и отзоваване на посланиците от ДС

България ще има активно и динамично президентство, заяви избраният за президент Росен Плевнелиев на пресконференцията на ГЕРБ в НДК.

По време на неговия мандат, който започва през януари 2012 г., приоритетите в енергетиката ще "по-различни от просто един голям шлем". "Ако изобщо говорим за "Голям шлем", то той е шлемът на енергийната ефективност, на енергийната независимост, на либерализацията на пазарите на ток и на енергия в България. Няма по-важна цел за нас от това да стартираме мащабни програми, така че никой да не може да спре кранчето на България, защото ако искаме фабрики, инвестиции и работни места на нас ни трябва свързаност във всичките ѝ аспекти", каза Плевнелиев. 

Новоизбраният президент заяви, че президентството ще подпомогне усилията на МВнР за решаването на казуса със българските посланици и консули, работили за Държавна сигурност. Това ще е едно от първите действия, които ще направим.

Бързичко ще позабравим тоталитарната държава, защото модерната държавност е коренно различна, каза още той.

Новите закони за НРС и НСО – през 2013

За подчинените на президента служби НСО и НРС Плевнелиев каза, че България има своята модерна стратегия за национална сигурност.


"Това, което категорично мога да гарантирам, че службите няма да работят на парче, те трябва да работят интегрирано. Службите няма да работят за партии. Службите ще работят за институциите, за хората. Законите трябва да станат 2013 г., ще минат през парламента, ще има широк обществен дебат. Ние ще работим по това. И оттам-нататък ще имаме второто ниво - визията и стратегията я имаме, сега ще дойдат и съответните правила, за да спим спокойно, че имаме служби, които работят в интерес на просперитета, на икономиката, на сигурността във всичките аспекти на 21 век", обясни Плевнелиев.

По думите му още от първия ден ще бъдат отворени вратите на президентството за гражданските институции и за регионите. Искаме в тази институция да се случи дебатът за приоритетите и решенията по тях. Искаме президентството да стане център-нападател по националните приоритети, искаме да стане стратегически център на България за визия и за приоритетите на държавата , каза Росен Плевнелиев.

Няма да разделяме, няма да правим собствени сдружения "А-бе-ве-ге" и т.н. , а ще работим само за обединението на българската нация и нейните приоритети, добави той.

"Тотален фокус", по думите на Плевнелиев, ще е реформата в системата на правораздаването, а също така пенсионната, здравна, административна реформа, ефективна икономика, електронно правителството.

На въпрос какви ще са правомощията на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, Плевнелиев отговори, че те ще са в рамките на конституцията.

На въпроса за прпавомощията на вицето Попова се намеси премиерът Бойко Борисов, който каза: "Тя ще си изземе сама, доколкото я познавам".

Според конституцията президентът може да делегира на вицепрезидента назначаването и освобождаването от длъжност държавни служители определени със закон; даването, възстановяването и лишаванего от българско гражданство; предоставянето убежище; помилванията.

Преди пресконференцията Плевнелиев и Попова казаха, че не се притесняват от касиране на вота. Новоизбраният президент отбеляза, че ще налага вето, винаги когато има аргументи. Няма да пречим, винаги ще бъдем част от решението, обеща той.

Цветанов: България вече е много по-демократична"

"България вече е съвсем различна и много по-демократична", декларира тържествено шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отбеляза, че за първи път президент е избран без "брокера ДПС". "Вече не говорим за смесени райони, а за райони на България", заяви вътрешният министър. На този местен вот ГЕРБ увеличи подкрепата си с 400 000 гласа в сравнение с 2007 г., добави той.

Станишев: Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по начина, по който ГЕРБ печелят


"Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по начина, по който ГЕРБ печелят гласове. Няма да оставим това да им се размине. Толкова опорочени избори не е имало в България", бе първото изявление на лидера на БСП Сергей Станишев в изборната нощ. "Властта се превърна в престъпна власт, във власт на мутрите. Ще използваме всички средства, за да не им се размине ей така това, което направиха на тези избори. От днес нататък наша водеща кауза се превръща защитата на демокрацията. Аз мисля, че масово ще имаме основание за касиране на местните избори", допълни той.

Още по темата
Още от Избори 2011

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?