ГЕРБ вероятно няма да забрани строителството по морето

Управляващата партия ГЕРБ няма да въведе пълна забрана за строителство по морето, както бе декларирано. Това стана ясно в сряда по време на обсъждането на Закона за черноморското крайбрежие, когато проличаха нагласите в партията за бламиране на министър Лиляна Павлова, която според Борисов пък ще остане в историята с делата си.

Едно от основните изменения е именно пълната забрана за строителство без устройствени планове на първа линия – до 100 м от морето. Ще се допуска единствено изграждането на спортни съоръжения. Макар текстовете да бяха подкрепени с 87 гласа "за", 3 "против" и 12 "въздържал се", от ГЕРБ дадоха заявка, че ще искат отмяна на забраната.

Депутатът Димитър Бойчев (ГЕРБ), който е от Бургас, отбеляза, че кметовете на черноморските общини са възразили срещу изменението, защото то ще доведе до значителни загуби за бюджетите им. По думите му се изпада в крайност. Действително има презастрояване, но то се спря след приемането на Закона за черноморското крайбрежие. Сегашните параметри са приемливи и на практика ограничават строителството, заяви Бойчев и обяви, че между първо и второ четене ще се направи предложение за отпадане на рестрикцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?