ГЕРБ видя схема в изнасянето на кадрите с полицейско насилие

ГЕРБ видя схема в изнасянето на кадрите с полицейско насилие

"Това е схема, за да не може да се състави правителство с участието на ГЕРБ", каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков по повод показните в петък кадри на насилие над протестиращи от антиправителствените протести през 2020 г.

Кадрите на полицейско насилие бяха показани в петък на заседание на временната парламентарна комисия, която бе създадена, за да изясни фактите именно около полицейското насилие. В събота председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че свивка извънредно заседание за вторник заради кадрите, които показват как полицаи нанасят побой на протестиращи.

Според Чолаков обаче това е част от "дискредитирането на ГЕРБ и част от изкопаването на нови ровове между ГЕРБ и останалите партии".

"Не знам какви мръсни тайни могат да бъдат извадени. Някакви полицаи са си превишили правомощията. Неприятно е, лошо е, гадно е! Не знам къде са били крити записите, щом са излезли толкова лесно. По-скоро са били крити в други чекмеджета, не в тези на ГЕРБ и са изчакали точно този момент, за да бъдат извадени сега, за да не може да бъде съставено правителство. Можеше да бъдат извадени още преди една година", каза той.

По думите му "това е схемата на президента Радев и на партия "Има такъв народ".

Междувременно председателят на парламентарната временна комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов отново подчерта, че се опитва да намери записите от повече от година. "Никой не ми е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР", каза той пред БНР.

Маринов и Терзийски: Не сме укривали насилие

По-рано в неделя бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които ръководеха МВР по време на миналогодишните протести срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев, излязоха с позиции след разпространените нови кадри с полицейско насилие по време на демонстрациите.

Двамата припомнят, че проверки за полицейско насилие са извършени още през 2020 година. А след тях бе установено, че четирима полицаи са нарушили служебните си задължения. Те бяха санкционирани с леки наказания и нито един от тях не бе уволнен. Прокуратурата образува дело, но досега не е съобщавано да са повдигнати обвинения.

Маринов и Терзийски сега призовават видеото с полицейското насилие да не се използва "за нагнетяване на политическо напрежение" и за "разчистване на сметки с политическите опоненти".

Маринов припомни, че разпоредл проверка и е подал оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. "Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата", пише още Маринов.

Той твърди, че не е укривал данни за извършено престъпление, въпреки че председателят на временната комисия Николай Хаджигенов твърди, че повече от година не е успявал да получи кадрите. "Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд", казва Маринов, който добавя, че този случай "не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени".

Публикацията на Терзийски е с подобно съдържание – започва с това, че "винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие".

Терзийски също посочва, че само три дни, след като е бил избран за министър, е огласил "пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая".

"Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство", пише още Терзийски и дори цитира резултатите от проверката, че е "установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители". От новите кадри обаче се вижда, че полицаите, които нанасят удари на протестиращи, са повече от четирима.

"Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна", призовава още Терзийски.

При насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември 2020 г. тогавашният министър на вътрешните рабори Христо Терзийски неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане. Той не отговори на искането на АЕЖ- България за достъп до информация, за което асоциацията осъди МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?